Framgångsrika svenskar som unga: 5 ledare att bli inspirerad av

Publicerat 9 april, 2017 in ・ Inspiration

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

vi listar 5Framgångsrika svenskar som unga

Var började de, alla dessa framgångsrika svenskar? Vi kollar på framgångsrika svenskar som unga, vad de gjorde, hur de hanterat problem i sin ungdom och vad som gjort att de tagit sig dit de är idag.
Låt dig inspireras och se alla möjligheter som kan ta dig dit. Från elevrådsordförande till gräsklippning, alla började någonstans.

Förebilder kommer i många former och med väldigt lika såväl som väldigt olika bakgrunder. Det finns de som valde den akademiska banan och byggde ett renommé kring sitt vetande, likt Hans Rosling. Det finns de som kämpat för det fria ordet hela livet, som Eva Hamilton. Och det finns de som förvandlat fickpengarna från barndomen till miljarder, som Ingvar Kamprad. När man gräver djupare finner man olikheter såväl som likheter. Här tittar vi på en likhet som kommer åter hos många svenska ledare; engagemang, företagande och arbete redan i tonåren.

INGVAR KAMPRAD började som GÅRDSFÖRSÄLJARE

framgångsrika svenskar som unga, Ingvar Kamprand

Ingvar Kamprad är en av Sveriges mest framträdande företagsledare och grundare. Oavsett var du åker i världen så kommer du att se IKEAs blåa blockhus. Ingvar Kamprad första jobb var som egen företagare. En ung egen företagare. Som pojke cyklade han runt bland gårdarna i Älmtaryd och sålde tändsticksaskar.

Läs mer om Ingvar Kamprads fantastiska historia på Sveriges officiella hemsida.

EVA HAMILTON jobbade som SKOLSKRIBENT

En av många framgångsrika svenskar som ung, Eva Hamilton började som skolskribent.

Eva Hamilton var VD för Svensk Television (SVT) i åtta år och utsågs under tiden till Sveriges mäktigaste kvinna. Hon har flera gånger sagt att uppväxten varit otroligt viktig för den framtida karriären, och då blandat annat pratat varmt om första jobbet som kom redan i grundskolan: som skribent i skoltidningen.

CARL-HENRIC SVANBERG var SCOUT

Carl-Henric Svanberg har blivit hyllad som en av Sveriges, och världens, bästa företagsledare. Han har skapat succéer på stora företag som ASSA ABLOY, Ericsson och nu senast på Volvo. Som ung var han länge djupt fokuserad på studierna och idrott, men i tonåren engagerade han sig i Scouterna, inom vilka han fortsatte vara aktiv i 17 år.

BERTIL HULT jobbade som SPRINGPOJKE

Framgångsrika svenskar som unga kan ha börjat precis som de slutar, springandes. Bertil Hult som ung springpojke.

Bertil Hult är svensken som startade både EF och Viktor Rydbergsskolorna i Stockholm, men sedan flyttat utomlands. Bertil har pratat öppet om problemen med att hänga med i skolan med dyslexi, något som drivit hans engagemang för just den svenska skolan och utbildning. Bertil Hults insåg tidigt att studierna inte var för honom och ledde till att han tog första heltidsjobbet direkt efter gymnasiet, som springpojke.

Lyssna på Bertil Hults sommarprat från 2016 för mer om hur han hanterat dyslexin och första jobbet.

CAROLINA NEURATH var FRUKOSTVÄRDINNA

Carolina Neurath var frukostvärdinna som ung

Under hashtaggen #mittförstajobb berättar Carolina Neurath; vinnare av både Guldspaden och Stora Journalistpriset, om sitt första jobb. Neuraths första jobb var som frukostvärdinna på Grand Hotel. Någonting som inspirerade henne till att dyka djupare in i finansvärlden?

Läs mer om Carolina Neurath på Resumés samlingssida om hennes arbete.

Mer om framgångsrika svenskar som unga

På Yepstrs Instagram och Facebook delar vi regelbundet bilder och inspiration kring framgångsrika svenskar som unga.

FAKTA/ Så fungerar Yepstr för dig som kund
  1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
  2. Lägg gärna till ett par tider när ni kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så ni kan se dem ha kul tillsammans!
  3. När ni hittat en (eller ett par) bra matcher så bokar och betalar ni direkt i appen.
fakta / extrajobb med yepstr för dig som ungdom
  1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km i ditt närområde.
  2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
  3. När du hittat ett uppdrag som passar dig är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
  4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
  5. När uppdraget är klart kommer beställaren att betala i appen, och pengarna landar på kontot inom en vecka.