Varför läxhjälp?

Läxhjälp är ett bra sätt för elever att bli självständiga och skaffa sig de färdigheter som krävs för att lyckas i skolan. Handledning handlar inte bara om att förbättra betygen utan det finns en lång rad fördelar med att arbeta med en handledare eller studiepartner. Läxhjälp leder till förbättrade arbets- och studievanor, ökat självförtroende och förbättrade attityd, med rätt läxhjälp förbättras till och med elevens sociala färdigheter. Och så förstås det självklara, bättre betyg i skolan.
Att finnas där som stöd åt sina barn är värdefullt under skoltiden, men handledning från äldre elever kan vara gynnsamt sett till det sociala, och närheten i åldern. Det blir en mer inspirerande miljö att arbeta med någon som själv, nyligen, gått igenom liknande situationer som era barn gör just nu. Idag finns det en hel uppsjö av alternativ för läxhjälp, från privata till offentliga organisationer. Från grannens barn till digitala verktyg. Alla de här alternativen kommer med egna fördelar, vilka vi försöker bena ut nedan.
Läxhjälp passar sig både för dem som har det kämpigt i skolan, och dem som behöver lite mer struktur till sina studier. Att ha läxhjälp betyder inte att du är en dålig elev och det är mer ett bevis på ambition än något annat att arbeta med en handledare. De flesta studenter har en eller flera lärare som de inte klickar med på ett pedagogiskt plan, även då kan det vara bra med en extrahandledare med ett mer passande sätt att undervisa just dig.
Ta en titt på listan nedan för att få en överblick över de vanligaste svenska alternativen för läxhjälp:

FÖRETAG TYP TIMKOSTNAD* STUDENTEN FÅR (kr/tim)** MINIMIKOSTNAD*** MAXBELOPP VEM INTERVJUAR?
MyAcademy Bemanning 565 125 8475 kr Inget Företaget
Allakando/ Smartstudies Bemanning 545 125 5450 kr Inget Företaget
Studybuddy Digital 570 110 5700 kr Inget Företaget
Yepstr Digital 110 100 110 kr 19 998 kr/år **** Familjen själva
Albert Automatisk Ingen Inga studenter 99 kr Inget Ingen intervju

Studybuddy

läxhjälp studybuddy

Studybuddy har funnit sedan 2004. Det är en av Sveriges största arbetsplatser för högskolestudenter. Via Studybuddy hittar ni äldre studenter som kommit längre i sin utbildning och som vill komplettera studierna med att handleda yngre elever. Studybuddys upplägg passar dig som söker ämneskunnig läxhjälp från ett närliggande universitet. Läxhjälp från Studybuddy innebär att hela studieplan hanteras och schemaläggs av handläggare på bolaget. Då bolaget ansvarar för förmedlingen av läxhjälp kan du, som förälder, luta dig tillbaka och låta Studybuddy sköta jobbet, men så tillkommer en prispremium till det.
Studybuddys styrka ligger i det stora utbudet av kurser och vikarierande läxhjälpare. Här hittar du även digital läxhjälp. Priserna varierar beroende på kurser, var du bor, schemaupplägg och om du föredrar privat eller delad undervisning.

MyAcademy

myacademy hemsida läxhjälp

MyAcademy grundades 2005 och är idag störst på läxhjälp i Skandinavien. MyACademy erbjuder både så kallade klippkort och löpande upplägg med en testperiod om 14 dagar. MyAcademy arbetar metodiskt med yngre ungdomar och fokuserar på studietekniken. Läxhjälpen kallas för studiecoacher och fyller i digitala rapporter så att föräldrarna kan följa sina barns resa. Medan Studybuddy lägger stor vikt vid ämneskunskap har MyAcademy valt att fokuset app studieteknik och motivation. För läxhjälp veckovis erbjuder MyAcademy priser från 2999:-/månaden.

Smartstudies

smartstudies hemsida läxhjälp

Smartstudies startade 2007 och finns på de flesta av Sveriges större orter. De har en slående expertis i matematik och språkstudier med sådan spännvidd att de kan arrangera läxhjälp för modersmål oavsett var ni kommer ifrån. Smartstudies erbjuder även läxhjälp för företag och vuxna. Läxhjälp från Smartstudies börjar från 236 kronor i timmen.

Allakando

Allakando har specifika utbud för era behov. Med särskilda kurser för högskoleprovet, digitala utbildningar och sommarundervisning hittar ni precis de tjänster som passar bäst för att höja betygen med läxhjälp. Med de intelligenta uppläggen följer även omfattande kvalitesgarantier och extratjänster som onlineutbildning inför högskoleprovet. Beroende på era behov börjar läxhjälp från Allakando från 299 kronor för 45 minuter.

Albert

Albert är en digital mattelärare som finns tillgänglig dygnet runt, året runt. Det är ett läxhjälpsprogram anpassat för att hjälpa er klara av skolan och utvecklas i den takt som passar er bäst. Du kan ladda hem Albert till både iOS och Android. Albert finns i två (2) versioner, en basversion och en premiumversion. I basversionen får du alla lektioner och 10 tillfällen per kapitel där du kan fråga Albert om hjälp att lösa en uppgift. Vill du använda Albert mer än så, eller få tillgång till specialfunktioner som ”Testa dina kunskaper” kan du enkelt uppgradera till premiumversionen. Premiumversionen kostar 99 kronor i månaden.

Lärarjouren

lärarjouren hemsida läxhjälp

Lärarjouren grundades 2001 tillsammans med SU och KTH. Lärarjouren är expert på uppdrag som kräver hög ämneskunskap och våra lärarvikarier arbetar på högstadiet, gymnasiet och inom vuxenutbildning i Stockholmsområdet. Lärarjourens arbetar är både vikarier och läxhjälpare. Från 480 kronor i timmen för fysisk hjälp, eller 9 kronor i minuten för digital läxhjälp. Två gånger i veckan erbjuder lärarjouren kostnadsfri läxhjälp till elever i grundskolan och gymnasiet dit alla är välkomna, på Stockholms Universitet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Yepstr

På Yepstr kommer du inte finna detaljplanerade tre månaders utbildningsprogram, certifikat och kvalifikationer. Däremot kan du räkna med att komma i kontakt med riktigt duktiga ungdomar i ditt grannskap som gärna hjälper till.  Då våra ungdomar arbetar utifrån sina egna modeller så rekommenderar vi att ni tar lite tid tillsammans först och diskuterar igenom upplägget.När du skapar en sökning så kan du förvänta dig flera svar då läxhjälps-uppdrag upplevs som meriterande och bra att ha på sitt CV! Hittade ni inte rätt kandidat på första försöket så har ni alltid rätt att tacka nej inom 30 min (gratis) och prova nästa kandidat.
Läxhjälp via Yepstr kostar mellan 80-130 kronor i timmen.
Den här artikeln är en del i vår jämförelseserie, vill du läsa mer?