Ett tack till våra användare

Detta blogginlägg är skrivet av vår Lead designer Dan, en av stjärnorna bakom appens funktionalitet och utseende. I detta inlägg vill han tacka er kära användare som varje dag pushar oss till att utveckla appen till det bättre. Utan er feedback hade det inte varit möjligt!

Jag började skriva en post om hur jag jobbar med design här på Yepstr. Det blev mest en massa “tuffa” ord om UX, UI, användarcentrerad design, design thinking, typografi, färg och interaktiva element, samt hur vi jobbar med gränssnitts-animationer. Men då kände jag bara SNARK! Till och med klockorna stannade när jag läste igenom 😴

Jag kände att jag borde kunna sammanfatta allt på ett annat sätt. Ett sätt man kan läsa och förstå, och kanske tycka är intressant även om man inte jobbar med eller redan är intresserad av produktdesign – rensat från floskler och ett lingo som jag knappt förstår själv ibland.

 

Jag gör ett försök.

 

Allt vi gör, alla idéer för ny eller förbättrad funktionalitet, förenklade flöden och ny design kommer på ett eller annat sätt från våra användare. Det är våra användare vi gör det här för, och det ska alltid ligga till grund för allt vi gör. Det är så jag tar mig an problem och utmaningar med mitt verktyg; design. Vi har jättebra statistik på hur användare beter sig i vår app, hur en barnvaktsanvändare skiljer sig från en hundvakts-, läxhjälp- eller trädgårdskund. Vi har data på var någonstans användare fastnar eller var de försvinner i flöden.

Vi har ett fantastiskt community som gärna delar med sig av feedback. Både positiv och negativ och oftast på ett konstruktivt sätt. Dessutom träffar jag användare och genomför intervjuer och/eller prototyp-tester minst två dagar i månaden. Otroligt givande och kul! Självklart har jag och mina duktiga kollegor kreativa, smarta eller knasiga idéer på hur vi kan göra saker smidigare och bättre. Efter det gör vi grejer framför våra datorer med en massa bra redskap och metoder som oftast har tuffa engelska namn.

 

Så data + användarfeedback + magkänsla = bättre app. Bra va?

 

användare, ux design

 

Vad vi än testar och frågar i våra användartester, eller vad vi i teamet TROR skulle ha stor positiv påverkan i vår app och våra siffror så är det alltid att implementera ny funktionalitet som ger det slutgiltiga svaret. Vad en stressad småbarnsförälder säger eller gör i ett användartest, i en konstruerad testmiljö på vårt kontor, stämmer ganska sällan med hur de faktiskt använder appen i det verkliga livet. Att simulera situationen efter en hel arbetsdag, när middagen är serverad och uppäten, och ungarna nattade – funkar inte riktigt att rekonstruera på ett startup-hub i centrala Stockholm över lunchen. Oavsett om det är att lägga ut en annons för att hitta en ny barnvakt eller betala hundvakten för senaste rastningen. Men inputen är ovärderlig. Att få höra historier om vad som har varit bra och dåligt, vad som ledde till vissa beslut hjälper oss att bli bättre och att lägga ihop pusselbitarna inför nästa uppdatering av appen. Det är även därför vi försöker göra många mindre förändringar istället för stora tidskrävande. Allt vi gör hänger ihop. Vi måste bearbeta hur tjänsten fungerar –  från att registrera ett konto till att göra sin första betalning och lämna feedback till Yeppen som utfört arbetet.

 

Ni känner säkerligen till uttrycket att kunden har alltid rätt. Det går att applicera på användare också. Jag kan ibland lite tanklöst tycka att det är jättekonstigt att användare beter sig på ett visst sätt eller inte förstår hur man gör vissa saker i appen. Men, det betyder ju att det är VI som har misslyckats någonstans på vägen; kanske varit otydliga i kommunikationen, att vissa funktioner inte fungerar som man förväntar sig, eller att designen gör det otydligt för hur den ska användas. Så när tillräckligt många använder, eller inte använder appen på ett sätt som vi trott eller tycker är rätt, är det bara att sätta sig vid ritbordet igen.

 

Datan ljuger inte, och vi jobbar väldigt mycket baserat på vad datan säger om användandet i vår tjänst. Men det som har gett mig absolut mest inspiration och förståelse för våra användare är den feedbacken de delar med sig av. Det är guldvärt när de tar sig tid att skriva i vår kundtjänst-chatt, använder våra formulär i och utanför appen, samt kommer hit och pratar med oss och delar med sig av sina upplevelser och tankar kring vår tjänst.

 

Så ett stort stort tack från mig och hela teamet bakom Yepstr! Det hade inte varit möjligt utan er feedback.

Vill du vara med och hjälpa till?

Varje månad har vi två dagar som är dedikerade till användartester som du kan anmäla dig till här

Alla som ställer upp på användartest får en rabattcheck för en timmes kostnadsfri hjälp i appen som de kan använda vid betalning på nästa uppdrag. Självklart är det vi som står för kostnaden och Yeppen får betalt precis som vanligt.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med design inklusive alla buzzwords? Maila mig: dan@yepstr.com.