När får barn sin slutgiltiga ögonfärg

3/12/2022
Vid vilken ålder vet man när barn har fått sin slutgiltiga ögonfärg

Att vissa barn får bruna ögon och andra blå eller gröna beror på vilka arvsanlag som föräldrarna bär med sig. Arvsanlagen ärvs ner generation efter generation och föräldrarnas DNA bär med sig gener som överförs till barnet och bestämmer barnets ögonfärg. Man talar ofta om att brun ögonfärg är dominant över den recessiva blå färgen, men det innebär inte att föräldrar med bruna och blå ögon, får brunögda barn. Inte ens föräldrar som bägge har bruna ögon får alltid brunögda barn. Detta beror på att det är många gener som är involverade i arvsanlagen för ögonfärg. När barn får sin slutgiltiga ögonfärg beror alltså en hel del. Forskningen har idag hittat 61 gener som spelar en roll i vad som påverkar och blir barnets ögonfärg. Arvsanlag består heller inte bara av anlagen från mamman och pappan utan arvsanlag ärvs flera generationer tillbaka. Ögonfärgen kan dessutom ändras i början, så hur vet man när barn får sin slutgiltiga ögonfärg?

Vad är ett dominant arvsanlag?

Det räcker att barnet ärver en speciell egenskap genetiskt från den ena föräldern för att barnet skall få egenskapen.

Vad är ett recessiva arvsanlag?

Barnet måste ärva en egenskap från bägge föräldrarna för att barnet genetiskt skall få egenskapen.

När får barn egentligen sin slutgiltiga ögonfärg?

Hur får man olika ögonfärger

Man anser att cirka 10 % av mänskligheten har blå ögon, 2 % har gröna och resten har bruna ögon. Men stämmer det? När du tittar djupt i ögonen på dina vänner, dina barn eller på bilder av ögon - är de bara bruna, gröna eller bara blå?

Oftast inte, när du tittar på på regnbågshinnan - Iris, så kan du troligtvis se en mängd färger och att ögonen dessutom varierar i färg beroende på vilket ljus du har omkring dig. Är du i ett mörkt rum med svag belysning så ser inte ögonen ut att ha samma färg som om du är ute en solig dag. Ögonfärgen kan också variera i färg beroende på vad du har för färg på kläderna.

När du studerar Iris noga så kan du se att det finns flera färger, vissa närmare pupillen och en annan ton vid regnbågshinnans omkrets. Bruna ögon kan skifta från gul bärnstensfärgad eller sandfärgad till djup chokladbrun färg, en del ögon ser nästan svarta ut, det finns grå ögon med lite grönt i, gröna ögon som är smaragdfärgade och blå ögon som nästan är violetta. Allt detta beror på att så många som 61 gener bestämmer vilka delar av ögat som skall ha vilken färg.

Kan ögonfärg ändras i vuxen ålder

Afrikanska och asiatiska barn föds oftast med mörkare färg på Iris, de har mer pigment i cellerna. Det som ger ögat dess färg är pigmentet Melanin. Pigmentet är samma pigment som ger mer färg också i huden - Melanin. Kaukasiska barn, ofta från norra delen av halvklotet föds ofta med blå eller blågrå ögon. När barn får sin slutgiltiga ögonfärg brukar vara lite efter de är födda. Nästa alla bebisar utvecklar sin ögonfärg under sitt första levnadsår, en del får sin bestämda färg snabbt och för andra tar det längre tid.

Blå ögon är en en mutation 

Forskningen är idag mer eller mindre säker på att blå ögon är en mutation som skett i någon gen hos en människa och detta inträffade för mellan 6000 till 10 000 år sen. Man kan påvisa att blå ögon helt enkelt har mindre pigment eller saknar pigment helt - blå ögon har egentligen en mer eller mindre genomskinlig Iris. Den blåa färgen kommer från cellerna bakom Iris.

När barn föds så har inte cellerna i ögat börjat producera Melanin än och om barn föds med blå ögon så kan de ha fortsatt dåligt med melanin och förbli blåögda eller så säger deras gener att de skall producera mer melanin och då blir de grön eller brunögda.

Om barnen byter ögonfärg, hur vet man när barn får sin slutgiltiga ögonfärg?

Förändring av ögonfärg som vuxen

Man kan få färgförändringar i ögonen under livets gång. På samma sätt som man kan få leverfläckar på kroppen så kan man få samma fenomen i regnbågshinnan och då skiftar färgen något. Om ögat utsätts för trauma som att något vasst eller ett hårt slag skadar ögat, då kan också ögonfärgen ändras. Det finns sjukdomar som starr som förstör hornhinnan och ögonen bleknar. Om man märker en förändring i ögonen då bör man boka en tid hos en ögonläkare för att ta reda på vad det beror på eller utesluta att man är sjuk.

Vem är det som bestämmer ögonfärgen

När man studerar sitt barns ögon så kan man undra är de är mer lika farfars, gammelmormors eller till och med barnvaktens ögon? Vem har barnet fått sin färg från? Eftersom arvsanlagen är så komplexa vad gäller ögonfärg så är det också väldigt svårt att sia om vilken färg det kommande barnet skall få på ögonen. En del barn har ögon precis som mamma och en del barn har pappans färg på ögonen. Eftersom det är 61 gener inblandade från bägge föräldrarna och deras förfäder så kan ögonfärgen skifta i många nyanser.

En sak vet man i alla fall och det är att alla blåögda är släkt med varandra och härstammar från den människan som fick en genmutation som ledde till att det utvecklas färre pigment i blåögdas irisar. Generna bestämmer ögonfärgen.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: