background-shape

Vilka blodgrupper kan inte få barn ihop?

Vilka blodgrupper kan inte få barn ihop

En fråga som många ställer apropå graviditet är vilka blodgrupper som inte kan få barn ihop. Människor har olika blodgrupper och det finns en föreställning om att alla inte är kompatibla, när det gäller att skaffa barn. Faktum är dock att denna fråga utgår från helt felaktiga premisser.

Det finns inget som pekar på att det skulle kunna uppstå en “mismatch” baserat på blodgrupper som gör att ett par inte kan skaffa barn med varandra. Men däremot kan det hända en del annat som det är bra att vara medveten om. 

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Det finns kopplingar mellan blodgrupp och missfall

Vad vi har för blodgrupp påverkar vilka egenskaper våra blodceller har. Det som är signifikant, när man talar om blodgrupper och graviditet, är att det kan uppstå problem om en mamma med blod av typen Rh- blir gravid med ett barn som har blodgruppen Rh+. Då kan kvinnan bilda antikroppar mot blodkroppar från fostret och alltså angripa dessa. Det kan i värsta fall leda till missfall eller till att barnet föds med blodbrist. Detta låter hemskare än vad det i själva verket är eftersom det idag är möjligt att sätta in behandling när mamman och fostret har olika Rh-grupper. Dessutom fungerar moderkakan som ett effektivt skydd mellan mammans och fostrets blodomlopp. Problem uppstår bara om blod av någon anledning tar sig genom moderkakan, något som främst sker under förlossningen. För att upptäcka om så är fallet går kvinnor med blodgruppen Rh- oftare på kontroller under graviditeten. 

Kvinnor med blodgrupp 0 kan ha svårare att bli gravida

Det har genomförts studier som indikerar att kvinnor med blodgrupp 0 har färre ägg och därför svårare att bli gravida (det finns dock även fördelar med ha denna blodgrupp). Eftersom antalet ägg dessutom sjunker med tilltagande ålder kan kvinnor med blodgrupp 0 komma att få rekommendationen att de bör försöka få barn lite tidigare.

Vilka blodgrupper kan inte få barn ihop

Varför tror många att de inte kan få barn med en partner med “fel” blodgrupp?

Frågan; vilka blodgrupper kan inte få barn ihop, ställs ofta. Det ser man inte minst på olika forum online. Då är alltså utgångspunkten att mammans och pappans blodgrupp kan avgöra om de överhuvudtaget kan skaffa barn tillsammans. Vilket inte är fallet, som vi har kunnat visa.

Vad beror det då på att det här missförståndet är så pass vanligt? Om man vill ha barn men har svårt att bli gravid är det naturligt att analysera situationen och leta efter förklaringen till det, även på ställen där den inte finns. Som vi redan konstaterat spelar blodgrupp viss roll för fertiliteten och för komplikationer som kan uppstå under den. Det är därför inte så konstigt att missförståndet att människor med vissa blodgrupper inte kan få barn ihop har uppstått. 

Det kan också vara så att man i ett par där ena eller båda parterna har svårt få barn inte riktigt vill inse det och att man istället skyller på att det har att göra med något i samspelet mellan just de två individerna. Ofrivillig barnlöshet kan vara ett stort trauma och det är mänskligt att tro att det beror på något annat än att man själv, eller ens partner, inte är fertil.

Vilka blodgrupper kan inte får barn ihop

Om det inte är blodgrupp som avgör om man kan få barn ihop, vad är det då?

Om två personer inte kan få barn med varandra, eller om det är så svårt att det kräver hormonbehandlingar, beror det i regel på att mannen har sämre kvalitet på sina spermier eller på att kvinnan har för få eller för dåliga ägg. Det är en lång rad faktorer som avgör kvalitén på ägg och spermier. Det handlar mycket om hormoner hos både kvinnan och mannen, dessa påverkas i sin tur av både medfödda faktorer och livsstil. En teori är att chansen för befruktning ökar om kvinnan får orgasm. Åldern (både mannens och kvinnans) är också avgörande. Detta är ett ämne för en egen artikel och vi kommer inte att fördjupa oss i vad som påverkar fertiliteten här. 

Om ett par där ena parten har sämre (eller inga) förutsättningar för graviditet separerar kommer personen med normal fertilitet att kunna få barn med en ny partner. Personen som har nedsatt fertilitet och problem med att få barn kommer sannolikt inte att få det lättare med någon annan. Det handlar alltså om hur fertila mannen och kvinnan är kort och gott, inte om kompatibilitet.

Om två personer som inte kunnat få barn tillsammans, trots att de inte har några dokumenterade problem, får barn med nya partners efter en separation så är det onekligen ganska förbryllande. Det kan bero på något som inte är helt klarlagt idag. Det finns dock inget som tyder på att det skulle bero på att deras blodgrupper inte är kompatibla med varandra. En förklaring är istället att båda är mindre fertila än genomsnittet och att det därför blev för svårt för just dem att få barn ihop. Men att det fungerade tillsammans med en partner med normal fertilitet.

Sammanfattning

Det spelar ingen roll om mamman och pappan har olika blodgrupp, avseende möjligheten att få barn ihop. Det är en missuppfattning som kan ha uppstått eftersom det faktiskt kan uppstå problem om mamman och fostret inte har samma blodgrupp. Idag finns det dock lösningar på det problemet och det är inget att oroa sig för. Det är lätt att förstå varför någon frågar vilka blodgrupper som inte kan få barn ihop, men den frågan bygger alltså på en felaktig premiss. 

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Intresserad av att läsa mer om barn? Missa inte vår blogg som är fullproppad med intressanta artiklar och guider.

tag
Är det sant att vissa blodgrupper inte kan få barn ihop? Nej. Vi reder ut den förekommande myten och förklarar varför många tror att det är så.