Förkylning barn

12/12/2022
När de kallar perioderna får barn lättare en förklylning över sig. Känn igen symptomen|Många barn får en förkylning rätt ofta, det är bra för att bygga deras immunförsvar|Så här kan du hjälpa ditt barn med en förkylning|Förklyningar brukar vara olika hos olika barn

Snoriga barn är en vanlig syn under hela vinterhalvåret, upp till femton gånger per år kan barn drabbas av en förkylning. Barnet får en lätt infektion i näsa, svalg och hals och kan också få hosta. Snuvan är antingen rinnande eller så är näsan täppt. Barnet klagar över halsont och tycker det är jobbigt att svälja. Inte alltför sällan blir barnet hängigt och får en mer eller mindre hög feber som kan gå över på något dygn. 

Vad orsakar förkylning hos barn

Det är vanligtvis ett virus som ger barnet förkylningarna. Det finns hundratals olika virus som kan orsaka en enkel förkylning. Eftersom det lilla barnet under två år inte än kan utveckla immunitet mot viruset, så kan bebisen drabbas av samma virus flera gånger. När barnet blir äldre än två år så har deras kropp förmågan att göra antikroppar mot virus som de redan drabbats av, och slipper få samma förkylning igen. 

Många barn får en förkylning rätt ofta, det är bra för att bygga deras immunförsvar

Viruset smittar med droppsmitta så det är väldigt lätt att bli smittad både på förskolan och i skolan, det räcker med att använda samma leksak, ta någon i handen eller sitta nära någon som nyser eller som redan är förkyld.

Hur vårdar man ett barn som har förkylning

Spädbarnet som är täppt i näsan har svårt att dia eller äta ur flaskan, det har med sig mammans immunförsvar från fosterlivet men kan få förkylningar ändå. Ett diande barn har också ett visst skydd av mammans antikroppar som förs över med bröstmjölken, och slipper undan en del förkylningar som är i omlopp.

Om barnet ammas, så kan mamman använda ett par droppar bröstmjölk som näsdroppar, men det går också bra med koksaltlösning som man tillagar själv. 

Det lilla barnet behöver ha lite högre höjd på huvudet i sängen för att kunna andas bra, man kan höja sängbenen eller höja madrassen genom att lägga en kudde under den, i huvudändan av sängen. 

Barn över ett år kan använda avsvällande näsdroppar från apotek. Det finns stort utbud av näsdroppar så rådgör med farmaceuten vilka näsdroppar som är för barn.

När förskole- eller skolbarnet är hängig, trött och börjar bli varm då är det skönt att få lite extra omvårdnad. Ge barnet den dricka som de tycker om och glass, isglass lindrar i halsen och är populärt. Bädda ner hen efter badet i en ren säng och läs en bra saga. Barn är oftast trötta när de får feber och dom behöver vila och sova. Barn har också långa ansträngande “arbetsdagar” på förskolan och i skolan.

Låt febern verka, när kroppstemperaturen höjs så ökar immunförsvaret som tar hand om viruset. Om febern är hög framåt natten så kan man ge alvedon så att både barnet och föräldrar sover gott. Sömnen är den bästa medicinen, det är inte helt ovanligt att barn kan verka helt friska igen efter att ha sovit ut ordentligt.

Recept på koksaltlösning

Koka upp 1 dl vatten och blanda i ett kryddmått salt. Det är inte nödvändigt att koka vattnet men saltet löser sig bra och du kan ge dropparna när lösningen har svalnat av och är ljummen. Du kan använda en liten plastspruta från apoteket.

Så här kan du hjälpa ditt barn med en förkylning

Hur länge håller en förkylning i sig hos barn

En förkylning startar ofta upp med nysningar, en rinnande näsa och ont i halsen. Barnet kan få en febertopp och lite hosta. Snoret från näsan tjocknar efterhand och kan anta en grågul färg. 

Immunförsvaret drar igång ganska snabbt och förkylningen kan vara över på ett par - tre dagar, men kan också vara längre - upp till en vecka. Hostan hänger kvar ett tag, men hostan är en del av försvaret och dess funktion är att stöta ut virus eller slem som finns i luftvägarna så att barnet kan bli bli frisk igen.

Influensa

Virus som kommer tillbaka säsong efter säsong och ger en kraftig förkylning kallas influensa. Symtomen är oftast ett ganska plötsligt insjuknande med hög feber, frossa och ont i kroppen. Barn kan också må illa, börja kräkas eller få diarré. Influensan skiljer sig och är svårare än en vanlig förkylning och varar oftast längre. Om du behöver råd vad gäller ditt barn, så kontakta vården.

Följdsjukdomar 

Om inte barnet blir frisk igen efter förkylningen och klagar på värk i ett eller bägge öronen så kan det ha fått öroninflammation - en följdsjukdom.

En annan följdsjukdom är bihåleinflammation, slemmet i näsan går in i bihålorna och ger värk i panna och kinder. Bägge tillstånden kan kräva antibiotikabehandling. Små barn kan också få något som kallas förkylningsastma som ger pipande andning- vården kan ge hjälp.

Förklyningar brukar vara olika hos olika barn

När bör man uppsöka barnläkare vid förkylning

Som förälder eller barnvakt så känner du ganska snart igen en förkylning och du vet vad du skall göra för att hjälpa barnet. Du behöver oftast inte vare sig ringa BVC, eller uppsöka vårdcentralen. Om du är osäker så kan du såklart ringa 1177 och få råd. Det finns dock tillfällen när du bör ringa och kontakta vården:

  • Om spädbarnet inte alls kan äta pga täppt näsa.
  • När barn har feber längre än fyra dygn.
  • Om barnet får symtom på följdsjukdomar.
  • Om du vill ha råd vid influensa.
  • Om barnets feber kommer tillbaka igen efter ett par dagar.

Hur kan man förebygga förkylningar hos barn

Virus finns överallt där människor vistas, på skolan, förskolan, bussen och i affären. Du kan aldrig slippa undan helt men du kan göra det som går att göra.

  • Om man vill slippa återkommande förkylningar så måste hela familjen, barnvakten och barnet ha rutiner kring handtvätt. Det är lätt att glömma, efter att Covidpandemin klingat ut, men handtvätt är A och O för att hålla sjukdom borta. Det räcker inte med att skölja av händerna när man kommer hem. Händer skall tvålas in, gnuggas och sköljas av med varmt vatten. Handdukarna skall tvättas och bytas ofta.
  • Kosten spelar också en stor roll eftersom om man äter sunt och hälsosamt med vitaminer i grönsaker och frukt, då är man också frisk och klarar av en förkylning lättare.
  • Sömnen samma sak, om ett barn sover för lite så blir kroppens försvar nersatt och barnets förkylning dröjer kvar längre.
  • Ha ditt förkylda barn hemma, det är svårt att vabba stup i kvarten men ditt barn är värd det. Förhoppningsvis så slipper ditt barn en förkylning nästa gång - som ett annat barn är hemma med.

Barnet skall vara feberfri ett dygn och vara pigg igen innan det går tillbaka till skolan. 

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: