background-shape

Öroninflammation barn

Tror du att ditt barn har drabbats av öroninflammation?

När barnet klagar på att det har ont i ena eller bägge öronen så kan det ha drabbats av en öroninflammation. Inflammationen kommer oftast efter, eller i samband med en förkylning. Man får ta hand om barnet som har ont i örat och ofta söka vård för ta reda på hur barnet kan slippa plågan. En öroninflammation kan också gå över helt av sig själv.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Vad orsakar öroninflammation hos barn

Öroninflammation orsakas av bakterier som tagit vägen bakom näsan upp till örat. När en inflammation med var uppstår, så ökar trycket bakom trumhinnan som blir röd och tjock och det gör mycket ont.

Bakterierna som orsakar inflammationen är; Haemophilus, Moraxella, Pneumokocker och Streptokocker. Värsta inflammationerna får barn av Pneumokocker och Streptokocker. När barnet kommer in på läkarbesök så tas en odling i svalget bakom näsan. Det kan ta upp till tre dagar innan laboratoriet kan se vilken bakterie som orsakat inflammationen.

Symptom på öroninflammation hos barn

Barnet klagar över smärta och gråter för att det gör ont i örat, de kan också uppleva att de hör sämre – det “slår lock” i örat. De kan få feber och blir tagna av sjukdomen. Det kan rinna vätska ur örat, då har trumhinnan spruckit.

Om ditt barn har ont i öronen skulle det kunna vara öroninflammation

Öroninflammation hos små barn

Det är svårt att avgöra om det riktigt lilla spädbarnet fått öroninflammation, dom kan varken säga eller visa var de har ont. Spädbarnet skriker otröstligt och har ont. En läkare kan se om barnet har öroninflammation med en allmän undersökning och genom att belysa trumhinnan. Läkaren tittar efter hur trumhinnan rör sig, om den är röd och även om det finns vätska i mellanörat. Hen kan också se om värken kan bero på annat än öroninflammation. Öronkatarr – sekretorisk otit är ett tillstånd där vätska samlas i mellanörat, ett sjukdomstillstånd som skiljer sig från öroninflammation. 

Vad kan man göra för att slippa att barn får öroninflammation

När spädbarnet äter ut sin flaska så bör dom halvligga i samma ställning som ett barn som ammar. Huvudet skall vara högre än kroppen.

När det lilla barnet får en förkylning är det extra viktigt att barnet får vara i upprätt ställning tex i bärsele, snuvan rinner undan och sväljs, istället för att bre ut sig mot örat. Det är bra att höja huvudändan på sängen, eller lägga kuddar under madrassen så att barnet ligger högre med huvudet.

När ett spädbarn är täppt i näsan så kan de få näsdroppar i form av koksaltlösning. En ammande mamma kan ge barnet ett par droppar bröstmjölk i stället.

Avsvällande näsdroppar finns på apotek och kan ges till barn över 1 år. Rådgör med farmaceuten vilka näsdroppar som är bäst för ditt barn. 

Genom att hjälpa barnet att snyta sig och bli av med snoret under förkylningen, så kan man undvika att barnet drabbas av öroninflammation. Om du har ett “öronbarn” då är det viktigt att informera mor – och farföräldrar och barnvakten om hur man förebygger öroninflammation vid och efter en förkylning. 

Koksaltlösning – recept.

Blanda 1 dl vatten med 1 kryddmått salt. Du kan koka vattnet och ge dropparna när lösningen blivit ljummen. Det är inte nödvändigt att koka vattnet men det känns bättre att svalna vattnet från kokande än att ta halvvarmt vatten från kranen. Apoteket har en liten plastspruta som du kan använda för att ge koksaltlösningen som näsdroppar.

Hur vårdar man barn med öroninflammation

En lätt öroninflammation kan gå över av sig själv och har inte barnet feber eller verkar medtaget så kan du ge smärtstillande om barnet är tillräckligt gammalt och sen vänta ett dygn och se om det går över. 

Från 3 månaders ålder så är det ok att ge paracetamol som Alvedon till det lilla barnet och redan från 6 månaders ålder så kan de få Ibuprofen. Smärtstillande läkemedel för små barn finns i flera former och smakar ofta gott. Fråga på ditt apotek så får du hjälp.

Var uppmärksam om ditt barn börjar få ont i öronen, det skulle kunna vara allvarligt

När skall man söka vård när barn har öroninflammation?

  • När barnet har ont i mer än ett dygn.
  • När det rinner vätska ur örat.
  • Om det rinner ur örat tre dagar efter första läkarbesök.
  • Om barnet cirka tre månader efter en öroninflammation hör pipljud, har sämre hörsel eller om det “slår lock” i öronen.

Du skall genast göra ett läkarbesök om följande symtom finns.

  • När barnet har feber och ont i örat.
  • Om barnet har svår värk.
  • Om en röd svullnad finns bakom örat.
  • Om barnet är stel i nacken, trött och har öronvärk.
  • Om örat verkar stå ut.

Antibiotika och öroninflammation.

När barnet blivit undersökt av en -öron -näsa halsläkare eller barnläkare som diagnostiserat öroninflammation då får de flesta barn antibiotika för att ta död på inflammationen.

Antibiotika ges till alla barn under 1 år, barn under 2 år som har inflammation i bägge öronen, alla barn som har öroninflammation och samtidigt feber och till sist om trumhinnan har spruckit. Det är bra att veta att en sprucken trumhinna läker sig själv med tiden om inflammationen behandlas.

Det är problem med antibiotikaresistensen som är ett hot, men har vårdcentralen gjort en odling så att man ger rätt antibiotika mot rätt bakterie – så måste man väga resistensen mot barnets lidande och skriva ut antibiotika.

Rör i trumhinnan för “öronbarn”

Barn som har upprepade öroninflammationer lider mycket och barnläkaren kan föreslå att man opererar in ett rör i trumhinnan, för att underlätta för barnet.

Barnet blir sövd under operationen och ett litet rör opereras in i trumhinnan. Röret gör så att trumhinnan får bättre rörlighet och barnet slipper sämre hörsel. Barnet slipper att drabbas av öroninflammation om och om igen. 

Om trumhinnan spruckit eller om barnet fått ett rör inopererat så kan inte barnet bada eller få vatten i örat förrän trumhinnan läkts ordentligt. Barnet kan ha fetvadd i öronen för att förhindra att vatten kommer in i örat.

En del barn upplever att de hör sämre efter en öroninflammation. Det kan bero på att trycket förändrats eller att det fortfarande finns lite vätska kvar i mellanörat. Oftast går det över med tiden.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Kan barn med öroninflammation gå till dagis

Det sjuka barnet som har ont i örat skall stanna hemma, barnet behöver vila och omvårdnad, få smärtstillande och näsdroppar. Det är viktigt att observera att barnet inte får feber och vid svår värk så måste barnet till barnläkaren.

Öroninflammation smittar inte men förkylningar gör så om ditt barn är frisk från förkylningen och har fått tillbaka sin energi efter inflammationen så kan barnen ha barnvakt eller gå till förskolan.

tag