Bumbostol & andra bra stolar för barn

24/9/2020
barn i Tripp Trapp

Är du på jakt efter en praktisk stol för din bebis att sitta i så att du kan få saker gjorda utan att ha händerna fulla? Då kanske en bumbostol vore något att satsa på! Den är nämligen specifikt utvecklad för att bebisar ska kunna sitta tryggt och säkert redan innan de klarar av att sitta själva utan stöd. Fördelarna med denna typ av stol är många, och den har blivit väldigt populär i hela världen. Vad är det då som gör just denna barnmöbel så bra, och finns det några andra, likvärdiga alternativ? Låt oss undersöka!

Vad är en bumbostol?

Varumärket Bumbo har fått sitt namn från engelskans ”bum” och ”bottom”, eftersom den första produkten var just något att sitta på – en stol. Designmässigt är bumbostolen förmodligen ingenting du skulle välja att ha i ditt hem. Den ser ut ungefär som en potta, och är ofta gjord i färgglatt gummi. Fördelarna rent praktiskt är dock fler än de estetiska. Stolen är stabil och står stadigt på vilken plan yta som helst, så användningsområdena är många, även om det rekommenderade är att endast använda den på golvet. För att barnet ska sitta där det ska, finns det en sele som du fäster över barnets midja. Man kan även köpa till ett litet bord som underlättar om barnet ska äta eller pyssla.

Bumbostol

Blandade åsikter kring bumbostol

Det råder lite skilda åsikter kring huruvida en bumbostol är bra, eller rentav dålig för bebisar i alltför låg ålder som riskerar att utvecklas i ”fel ordning” om stolen används för mycket. Vissa tror att det är farligt att använda stolen innan barnet har lärt sig att sitta på egen hand, då de menar att användandet kan skada barnets rygg, eftersom ryggraden inte är mogen för den belastning den sittande positionen innebär. Detta är dock bara något man befarar, och ingenting som är vetenskapligt bevisat.

Det finns en amerikansk fysioterapeut som menar att hon inte kan se några fördelar med denna typ av möbel för barn, utan bara nackdelar. Hon anser att barnets grovmotoriska färdigheter hämmas om barnet sitter med stöd, istället för att röra sig på egen hand och på så sätt träna och lära musklerna hur de ska arbeta för att hen ska kunna sitta själv.

Lite längre ned hittar du tips på hur du kan hjälpa ditt barn att få stark rygg.

Här kan du läsa hela den amerikanska artikeln.

Även Barnfamiljen.nu har skrivit mer om detta.

Babysitter

Babysitter – en svårslagen klassiker

Ett bra alternativ till bumbostolen är en babysitter. Den är till skillnad från bumbostolen mjuk och bakåtlutad i sin modell, vilket gör att barnet kan använda den redan direkt efter födseln, innan nackmusklerna utvecklats. Den är dock aningen större i sin konstruktion, och inte fullt lika smidig.

Numera finns det väldigt många olika varianter av babysittern. BabyBjörn är en klassisk bakåtlutat nätt och enkel modell som är lätt att packa med om man ska resa någonstans. Den har 3 olika bakåt-lägen så att bebisen inte bara kan sitta, utan även slumra till en stund i ett bekvämt, nästan helt bakåtlutat läge. Till denna babysitter kan man, när barnet blir lite större, köpa till en bygel med blommor och lite annat som bebisen kan leka.

Det finns också lite större modeller som är el- eller batteridrivna och har flera olika program som gungar barnet och spelar musik. På bäst-i-test.se hittar du en jämförelse av de populäraste märkena på marknaden. 

Vissa väljer de enklare, vissa väljer de med fler funktioner – det är en smaksak. Viktigt att komma ihåg är dock att barnet inte ska sitta i stolen alltför långa stunder, oavsett vilken modell man väljer!

Skillnaderna mellan en bumbostol & en babysitter

  • Storleken: En bumbostol är betydligt mycket mindre och tar upp 37x37 cm. Babysitterns fot är runt 89 cm lång, vilket kräver en betydligt större yta.
  • Användningsområde: Bumbostolen kan endast användas i ett läge där barnet sitter upprätt. Babysittern kan även användas om barnet sover en liten stund.
  • Material: är du materialkänslig och vill att din bebis ska ha det mjukt och skönt? Ja, då vet du nog vilket stols-alternativ du ska välja.
barn i Tripp Trapp

Stolar med baby-sets

Ett tredje alternativ för att ditt barn ska sitta tryggt och säkert redan från första dagen är att köpa en barnstol med ett baby-set. Det finns flera olika alternativ på stolar på marknaden, men baby-seten ser ofta ungefär likadana ut. Man fäster dem på ett sätt som gör att barnet kommer upp i en bra höjd och sitter mjukt och säkert med sele som du spänner över axlar och mage. När bebisen sedan lärt sig sitta själv kan du ta bort baby-setet och fortsätta använda stolen en längre tid.

Det norska varumärket Stokke har sin klassiska stol Tripp Trapp som är en stabil och robust stol i trä utvecklad för att barnet från tidig ålder själv ska kunna klättra upp och sätta sig. Den är lätt att justera vad gäller höjd på både sits och fotstöd. Maxvikten för en Tripp Trapp är över 100 kg, så köper du ett babys-set är detta en stol barnet kan använda från dag ett tills det själv vill ha en ”vuxenstol”.

Här kan du se en jämförelse mellan de populäraste barnstolarna på marknaden.

Stokke Tripp Trapp

Viktigt att tänka på

Bumbostol, babysitter eller barnstol med baby-set – vad som passar bäst bestämmer du. Men viktigt att komma ihåg är att inte låta bebisen sitta för långa stunder i stol, oavsett vilken modell du väljer. Viktigt för de små är att få möjlighet att genom rörelse utvecklas och bli starka. Här nedan hittar du tips på hur du kan hjälpa ditt barn att stärka ryggen.

Så här får din bebis stark rygg – 7 tips

Allra bäst är det om bebisen får utvecklas i sin egen takt. Men självklart finns det ett par saker du som förälder kan göra för att hjälpa ditt barn på traven.

  • Låt barnet ligga på golvet, på mage från mycket tidig ålder. På så sätt tränar det sin nack- och ryggmuskulatur.
  • Bär ditt barn ofta. Inte nog med att ni får mycket närhet, barnet får även en jättebra stabiliseringsträning och stimulerar ryggmuskulaturen.
  • Begränsa tiden som bebisen sitter i ett trångt babyskydd, babysitter eller annan barnstol – lyft istället upp hen i famnen.
  • Skynda inte på barnets egen utveckling, låt saker och ting ta sin tid. Din bebis kan sitta själv när hen är redo för det.
  • Låt ditt barn krypa ofta – på så sätt utvecklar det sina muskler och sin motorik.
  • Försök inte få barnet att gå innan det själv visar intresse för det, och klarar av det.

Tipsen kommer från mammasidan.se.

Vill du ha fler tips? Här hittar du allt du behöver veta om regnkläder för barn!

Funderar du på om en GPS-klocka är en bra idé? Här kan du läsa mer om det!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: