background-shape

Nanny

Nanny

En nanny, eller barnflicka som är den svenska term som ligger närmast, är någon som tar hand om barn för privatpersoners räkning. Oftast sker arbetet i hemmiljö eller på de platser som en familj besöker i sin vardag. Om det handlar om barn under tre år kan man istället säga barnskötare eller barnsköterska. Nannyn arbetar alltså oftast med lite äldre barn och blir ofta en mycket viktig person i familjen, med en nära relation till de barn hon arbetar med. Nannies kan passa barn i mer än en familj, till exempel en eller två dagar i veckan eller vid behov. Traditionellt har det dock varit vanligast att arbetet sker i en familj och då har barnflickan ofta bott i eller i anslutning till familjens hem. I Sverige kallades barnflickans rum för jungfrukammare.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

I Sverige är det inte längre så vanligt att ha en inneboende barnflicka. Yrkesrollen har dock blivit populär igen, mycket tack vare att hushållsnära tjänster subventioneras genom RUT-avdraget. Nu handlar det för svenska familjer oftast om att betala för en barnvakt för att barnen inte ska vara ensamma hemma när föräldrarna måste iväg. En barnflicka kan också bidra till att få vardagspusslet att fungera i en familj som har svårt att hinna med allt. Många familjer behöver till exempel få hjälp med hämtning på dagis och det är något som en nanny ofta kan hjälpa till med.

Barnpassning förekommer i alla kulturer

Att få hjälp med barnen, inte minst när de är små, har varit vanligt i de flesta kulturer. Människor som haft råd har ofta prioriterat att betala för att få hjälp med många av de sysslor som behöver utföras i ett hushåll där det finns ett eller flera barn. En nanny kunde vara den kvinna som gav bröstmjölk till ett barn. På så sätt blev hon mycket viktig för barnets överlevnad, eftersom moderns produktion av mjölk minskade då hon själv inte gav mjölk åt barnet. Den lösningen är ovanlig idag.

I de brittiska kolonierna var det vanligt med nannies som spenderade en stor del av sina liv i de familjer där de arbetade. Inte sällan tog de hand om mer än en generation barn i familjen. Fram till 1970-talet var det relativt vanligt med barnflickor i Sverige. Sedan följde en period på ca 20 år under vilken få hem höll sig med nannies och där barnvakter oftast hittades i bekantskapskretsen.

Au pair

En au pair är en barnflicka från ett annat land som bor hemma hos en familj och hjälper till med barnen och andra sysslor hemmet. Det har länge funnits familjer i Sverige med en au pair men det har varit ännu vanligare att unga svenska tjejer tagit jobb som au pair i till exempel Storbritannien eller USA. Det kan vara för att finansiera språkstudier eller för att få jobba med människor och samtidigt uppleva ett nytt land. Lönen för en au pair brukar inte vara hög, men å andra sidan brukar som sagt boende och mat ingå.

Hur mycket kostar barnpassning?

Priserna kan variera men ett riktmärke är att det kostar omkring 150 kronor i timmen för den som är berättigad till RUT-avdrag. Många har behov av barnpassning på kvällar och helger och då ökar priserna med några tior i timmen. Den som behöver mycket barnpassning enligt ett schema kan komma ner en hel del i priset per timme. 

Innan RUT-avdraget infördes var detta en dyrare tjänst som få hade råd med i Sverige. När det förekom så var det ofta svart. Tidigare har barnpassning varit lågavlönat men sedan 2011 finns det en internationell konvention som säger att alla hushållsanställda ska ha arbetsförhållanden som är reglerade och löner enligt det aktuella landets villkor för minimiersättning. Ganska självklart egentligen, men så har det alltså inte alltid varit. De flesta som arbetar med detta i Sverige idag har barnpassning som ett extrajobb, kanske medan de studerar. Det blir allt vanligare att pigga pensionärer arbetar med barnpassning några timmar då och då. Killar kan absolut jobba som nannies men det är ett kvinnodominerat yrke. Så är det inte bara idag utan så har det alltid varit.

 

Berömda nannies i populärkulturen

Barnflickor är vanligt förekommande i filmer och böcker. Här följer några exempel som många känner till:

  • Mrs. Doubtfire
  • Mary Poppins
  • Fran Fine

Kunde du placera alla? Välkommen Mrs. Doubtfire är en dramakomedi från 1993 där nannyn i filmens intrig egentligen är barnens pappa som klätt ut sig efter att ha förlorat vårdnaden om dem. Mary Poppins är den älskvärda och sjungande barnflickan i musikalen med samma namn. Mary Poppins har magiska förmågor och hjälper alla i den brittiska överklassfamiljen där hon får anställning att uppskatta livet. Även Maria, från Sound of Music, är en mycket älskvärd guvernant som sjungande tar hand om barnen von Trapp. Fran Fine är barnflickan med den raspiga rösten i tv-serien “The Nanny”, som är en sitcom som gick i sex säsonger på 90-talet.

Är du intresserad av barnpassning? Då har vi samlat all information du behöver här

tag
Nanny, eller som på svenska närmast översätts till barnflicka är någon som tar hand om barn för privatpersoners bruk, ofta i hemmamiljö.