background-shape

Skilsmässa barn

barn och skilsmässor är inte en rolig kombo, men ibland händer det

En skilsmässa är alltid en jobbig och omvälvande händelse. Hur en skilsmässa påverkar barn är dock väldigt individuellt och beror mycket på omständigheterna. Alla skilsmässor är olika. Här kommer vi att gå igenom vad man ändå kan säga genom att generalisera. Vi kommer även ta upp vad som anses bidra till att en göra skilsmässa lite enklare för ett barn.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Ska man försöka hålla ihop för barnens skull?

Ett dåligt äktenskap med bråk och planer som går i kras kan vara minst lika skadligt för ett barn som en skilsmässa. Man når helt enkelt en punkt där det är bättre för barnet med en nystart och en separation än att fortsätta. En skilsmässa är alltid jobbig för barn men att fortsätta som innan kan alltså vara ännu jobbigare.

Det är rimligt att sätta barnen främst och ha det stora ansvar man tar på sig som förälder som utgångspunkt för hur man organiserar livet. Men är man olycklig i sitt äktenskap påverkar det också hur man är som förälder, även om man verkligen försöker att bita ihop och vara en bra mamma eller pappa oavsett hur man själv mår. Om det förekommer våld eller allvarligt missbruk i familjen kan en skilsmässa rädda ett barn från trauman som är mycket värre än själva separationen. Det är alltså många faktorer som avgör om en skilsmässa är bra eller inte, för barnen.

Om resultatet av en skilsmässa blir att ett barn får två harmoniska föräldrar som lever var för sig är det en stor vinst för barnet. Visst vill de flesta barn ha tillgång till båda sina föräldrar hela tiden men om det alltid är dålig stämning hemma är det bättre, även för ett barn, med skilsmässa.

Försök att undvika att barnen blir ert mellanting i en skilsmässa

Hur påverkar en skilsmässa barn?

Familjen är viktigast av allt för ett barn och dess främsta källa till trygghet. Tyvärr så visar forskningen att barn till ensamstående föräldrar mår sämre. Det är svårare att få ihop vardagen för den som är ensam med ett eller flera barn. Det kan vara en anledning till att barn vars föräldrar skiljer sig mår sämre. De får kanske inte lika mycket uppmärksamhet, vårdnadshavaren är kanske trött hela tiden och den materiella standarden kan sänkas. Det är dock svårt att dra en säker slutsats av det eftersom dessa barn kanske hade mått ännu sämre om de vuxit upp i ett dåligt äktenskap.

Hur en skilsmässa genomförs är helt avgörande för hur den kommer att påverka barn. Här är några faktorer som kan göra en skilsmässa lättare att hantera för barn. Vi presenterar dem i form av råd till föräldrar som väljer att genomföra skilsmässa:

  • Visa att ni kan samarbeta och ha en positiv attityd till varandra när barnen är med.
  • Försök att bo nära varandra. Barnet har rätt till båda sina föräldrar och stora avstånd försvårar kontakt.
  • Tala aldrig illa om varandra inför barnet, barnets uppgift är inte att ta parti eller att trösta och hjälpa ena föräldern.
  • En förälder som bär på en stor sorg eller andra negativa känslor efter en skilsmässa bör söka hjälp och inte använda barnet som terapeut.
  • Ni måste få barn att förstå att en skilsmässa inte beror på dem, det är mycket vanligt att barnen åtminstone omedvetet tar på sig skulden för det inträffade.
  • Barnet måste ha möjlighet att få prata om separationen och ha rätt till sina känslor.

Är en skilsmässa lättare för barnet om det är i en viss ålder?

Många föräldrar som vill att en skilsmässa ska bli så enkel som möjligt för barnen vill veta om barnets ålder spelar roll för hur det kommer att uppleva skilsmässan. Det finns dessvärre inget entydigt svar. I vissa avseenden kan ett äldre barn ha lättare att hantera en skilsmässa, men i andra avseenden kan det bli svårare. Ju äldre barnet är ju mer tenderar det att vara inblandat i konflikterna i familjen och mer ansvar läggs på barnet. För en tonåring som påbörjat sin frigörelse får dock inte en skilsmässa lika stora konsekvenser rent praktiskt som för ett litet barn som har ett starkare behov av sina föräldrar.

Finns det kärlek kvar i relationen?

Ibland är det svårt att veta vad som är bäst att göra. Man kanske bestämmer sig för att skilja sig men vill samtidigt lösa problemen och ge relationen en till chans. Här är några förslag på åtgärder man kan vidta innan man bestämmer sig för att ta ut skilsmässa, när det finns barn med i bilden. Men det bygger på att föräldrarna fortfarande känner kärlek till varandra och att problemen i äktenskapet har sin grund i sådant som faktiskt kan åtgärdas.

Sammanhållning är en utav de viktigaste grejerna för att barn vid en skilsmässa.

Sök professionell hjälp

Alla relationer är komplicerade, inte minst om det finns barn med i bilden. Lyckligtvis finns det psykologer som är experter på att hjälpa föräldrar att reda ut trassliga förhållanden och hitta konkreta lösningar på olika problem som hotar ett äktenskap. Även ni som bestämt er för att skiljas kan behöva ta hjälp av en kurator eller psykolog för att få separationen att fungera på ett sätt som är så bra det kan bli för alla inblandade.

Sänk kraven om ni har det besvärligt

Att ett äktenskap ska fungera perfekt om ni har små barn och en tillvaro präglad av stress och sömnbrist är mycket begärt. Nästan alla äktenskap går in i en annan fas när barn kommer in i bilden. Det beror inte så mycket på dig och din partner utan på situationen. Många kan inte acceptera att romantiken och passionen mer eller mindre försvinner ur äktenskapet. Men det är aspekter av samlivet som faktiskt kan komma tillbaka, om den situation ni befinner er i förändras. Om det är så att ni funderar på skilsmässa på grund av att barn förändrat relationen kan det alltså vara en idé att vänta lite, och se hur det utvecklar sig.

Ta en paus

Ibland är ett avbrott allt som behövs för att man ska kunna se lösningar på problemen. Det är inte alltid det går att genomföra rent praktiskt, men att till exempel fira semester var för sig kan ge andrum i ett läge där man har svårt att se klart på vardagen och sin partner. Konsekvensen av en paus blir antingen att man bestämmer sig för skilsmässa eller att man satsar vidare. Förhoppningsvis så är man mer trygg i att det beslut som tas är rätt.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

tag