Vattkoppor hos barn – svar på alla vanliga frågor

18/9/2020
Barn vid fönster

Vattkoppor hos barn är vanligt förekommande, och du kan vara lugn – det ser värre ut än vad det är! Det är ingenting man behöver söka vård för, och besvären går oftast över helt av sig själva. Dock kan det ju såklart vara jobbigt för ett barn att ha kliande utslag över hela kroppen. Finns det då något man som förälder kan göra? Hur smittar det? Hur länge smittar det? Och när kan barnet gå tillbaka till förskolan? Här hittar du svaren!

Vad är vattkoppor hos barn?

Vattkoppor är små röda kliande utslag som när de väl visat sig, blir fler och fler. Det är en vanlig infektionssjukdom hos barn som orsakas av ett virus. Smittan är luftburen, och sprider sig ofta i störst utsträckning under vinterhalvåret när vi är mer inomhus. Man kan bara få vattkoppor en gång, så när man väl haft det kan man alltså inte få det igen. Anledningen till att man blir immun är för att viruset som orsakar sjukdomen inte har någon stor förmåga att mutera, och därför inte klarar av att ta sig igenom immunförsvaret en gång till.

Vanligast är att man får vattkoppor någon gång när man är mellan 1-6 år, och man behöver då sällan söka vård utan besvären går över av sig själva efter ett par veckor. Får man däremot vattkoppor i vuxen ålder, eller är gravid, ska man söka vård. Skulle ditt spädbarn visa symptom på vattkoppor ska du direkt kontakta läkare. Detta är ovanligt, men kan drabba de spädbarn som inte vaccinerats eller vars mamma inte själv haft vattkoppor. Vattkoppor hos spädbarn, vuxna, och gravida kan du läsa mer om längre ned.

 Mer information om vad vattkoppor är kan du läsa på Vattkoppor.se.

Termometer - Vattkoppor hos barn

Symptom vid vattkoppor hos barn

  • Feber
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Röda små utslag som sedan blir till vätskefyllda blåsor

Sjukdomen börjar med feber, trötthet och ofta även huvudvärk. Febern håller sig runt 38-39 grader, och så småningom kommer de röda små utslagen som först brukar dyka upp på bröst, mage och rygg, för att sedan sprida sig vidare till ansikte, öron, hårbotten och armar och ben. Hur många utslag man får är väldigt individuellt. Vissa barn får många utslag spridda över hela kroppen, andra barn får färre utslag och bara på vissa områden.

De röda, kliande, utslagen blir efter några dagar till vätskefyllda blåsor. Blåsorna torkar sedan och blir till sårskorpor som efter 1-2 veckor slutligen faller av. Vanligt är att kopporna kommer i vågor, vilket innebär att den smittade kan ha blåsor i alla olika mognadsstadier på samma gång – röda prickar, vätskefyllda blåsor, och skorpor.

Viktigt är att man försöker se till så att barnet inte kliar på utslagen, vilket förstås inte är så lätt. Lite längre ned hittar du tips på olika medel som kan lindra besvären.

Mer om symptom och behandling kan du läsa på Trygg Hansa.

Barn i säng - Vattkoppor hos barn

Smitta & inkubationstid

Smittan för vattkoppor är luftburen och sprider sig när den sjuke hostar eller nyser, men även via direktkontakt. Inkubationstiden varierar mellan alltifrån 10-26 dagar, men vanligast är 14-16 dagar. Den sjuke är smittsam redan 1-2 dygn innan utslagen kommer, och det är därför i stort sett omöjligt att stoppa spridningen. Denne fortsätter sedan att vara smittsam i upp till 7 dygn efter att de första utslagen dykt upp. Först när alla blåsor torkat och blivit till skorpor är barnet inte längre smittsamt.


Att tänka på!

Ta tempen på ditt barn så fort hen visar symptom såsom trötthet och huvudvärk. Det är inte alltid man märker febern vid första anblick. Håll ditt barn hemma från förskola och alla andra aktiviteter om hen har feber. Det är lätt att tänka att barnet bara är lite trött och hängigt, men ta det på allvar så hjälper du kanske till att begränsa smittan!

Mitt barn har vattkoppor, vad gör jag?

Det finns inte mycket du kan göra som förälder om ditt barn fått vattkoppor annat än att vänta ut att de går över. Det finns dock några saker man kan tänka lite extra på för att kopporna ska kunna läka i egen takt:

  • Håll huden ren för att förhindra vidare infektion av kopporna.
  • Klipp naglarna för att undvika rivsår.
  • Lindra klådan med alsol-lösning, zinkpudervätska, svalt vatten eller kylbalsam. Det finns även receptbelagda läkemedel.

Fler tips kan du läsa på 1177.

Förutom detta är det viktigt att hålla barnet hemma och undvika kontakt med andra barn för att förhindra att de smittas. Däremot är det ingen mening med att försöka hålla barnet i sängen om det är piggt nog att vara uppe. Lek och pyssel i hemmet är inget farlig, så länge barnet känner sig tillräckligt friskt för det.

Barn på balkong

Söka vård för vattkoppor hos barn?

Man brukar sällan söka vård när det är ett barn som fått vattkoppor, men är du väldigt orolig för ditt barn, så ska du i första läget kontakta läkare via telefon. På så sätt riskerar ni inte att föra smittan vidare i väntrum eller liknande. Numera kan du lätt få direkt-kontakt med vården via exempelvis Kry eller 1177.

Vattkoppor hos spädbarn

Det är som sagt ovanligt att spädbarn får vattkoppor, och det blir sällan problematiskt så länge mamman till barnet själv haft sjukdomen, vilket ju de allra flesta kvinnor har. Mammans antikroppar förs under graviditeten över till fostret via moderkakan. Detta skydd håller tills barnet blir ungefär 6 månader. Vaccinering kan sedan ske från det att barnet blivit 9 månader, men vaccinet är i första hand tillgängligt för dem som tillhör någon medicinsk riskgrupp. Viktigt att komma ihåg är att amning inte ger något skydd i det här fallet, utan det går enbart via moderkakan.

Svåra symptom

Har mamman däremot inte haft sjukdomen, får barnet inga antikroppar. Blir barnet sedan heller inte vaccinerat, kan det drabbas av en betydligt svårare variant av sjukdomen med besvärliga symptom såsom:

  • Hög feber
  • Utslag i ögonen och andra slemhinnor (ex. i munnen)
  • Hosta
  • Högre puls
  • Kräkningar
  • Muskelryckningar

Du ska söka vård direkt om ditt spädbarn visar symptom.


Vattkoppor under graviditet

Risken att föra vidare vattkoppor till ett foster under en graviditet beror helt på när smittan skett. Blir du sjuk tidigt i graviditeten påverkar det inte fostret eftersom kroppen då hunnit skapa ett tillräckligt skydd. Insjuknar du däremot i vecka 35 eller senare, har kroppen inte hunnit producera tillräckligt med antikroppar för att skydda det nästan färdiga lilla barnet.

Får du vattkoppor när du är gravid, ska du söka vård oavsett när smittan sker. Du kan i första hand kontakta din barnmorska för mer information.

Här hittar du mer information om vattkoppor hos spädbarn och under graviditet.

Vattkoppor som vuxen

Får man vattkoppor i vuxen ålder är besvären svårare och komplikationerna betydligt fler. Det tar också längre tid för en vuxen att läka. Symptomen är desamma som för barn, med feber, utslag och trötthet, men dessa kan alltså leda till allvarligare saker såsom infektioner i hud, lungor, leder och hjärna, samt hudinfektioner och i vissa fall också organsvikt om man inte får vård.

Mer om vattkoppor hos vuxna, samt vilka riskgrupper som finns hittar du på Vattkoppor.se.

På vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat läsa om ögoninflammation, förstoppning och andra barnsjukdomar.

Du hittar även recept på goda tårtor och maskeradkläder du lätt kan göra själv! Och en kort guide till den bästa stolen för barn.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: