När ska man flytta hemifrån?

Det finns ingen bestämd ålder som gäller när det handlar om när man ska flytta hemifrån, det är upp till varje person och familj att bestämma när det är dags. Många flyttar hemifrån när de börjar plugga på universitet eller högskola, då detta ofta innebär att de behöver bo på annan ort. En flytt blir ofta en väldigt naturlig del av studerandet. Även om familjen bor i samma stad, kan det vara skönt att antingen prova på att bo på student-korridor, eller på egen hand.

Vad kostar det att flytta hemifrån?

”Att flytta hemifrån innebär ett ökat ekonomiskt ansvar” – har du hört det förr? Misstänkte det. Oftast är just den ekonomiska biten det som många undrar över när det kommer till att flytta hemifrån. Och visst innebär ett eget hushåll en helt ny ekonomisk situation. Kylen kommer inte fyllas med mat av sig själv, och saker som tidigare alltid bara funnits där, kommer inte finnas där om inte du köper det.

Det finns inget svar på frågan vad det kostar att flytta hemifrån, det är väldigt individuellt och beror på många skilda faktorer. De flesta som flyttar hemifrån har antingen jobb eller studiemedel, eller både och. Hyrorna för studentboenden är så pass låga så att du klarar dig på studiemedel, men det kan absolut vara en bra idé att kika efter ett extrajobb om du ska plugga. Det är inte bara bra för plånboken, utan även för ditt CV. 

Vad behöver man när man flyttar hemifrån? 

Det finns en hel del saker som du kanske inte tänker att du behöver, som du ganska snabbt inser att du använder oftare än du tror. Saker som durkslag, skärbräda, stekpanna, ugnsform eller en sådan uppenbar grej som tallrikar och bestick. Städprylar som dammsugare och rengöringsmedel är också ett hett tips att skaffa. En nyinflyttad har även alltid god användning av hammare och spik. Ja, listan är längre än man tror.  

Ett smart tips är att gå igenom rum för rum. Vad behöver man i köket? Vad behöver man i badrummet? Och så vidare. På Boupplysningen hittar du en gedigen lista över saker som är bra att ha i ditt nya hem.

Utöver prylar är det några andra viktiga bitar du behöver ta tag i, exempelvis hemförsäkring, elavtal och uppkoppling. Det kan låta övermäktigt och svårt att fixa, men det är egentligen ganska lätt. Det mesta kan du göra direkt via nätet, och annars är det bara att ringa ett samtal. Hemnet har en bra flytta hemifrån-guide som går igenom alla dessa saker.

Bra tips inför flyttdagen 

Packa ordentligt 

Se till så att du börjar packa i tid. Det är inte kul att stå och packa allt i sista sekunden. Då blir det lätt ett enda virrvarr bland lådor och påsar, och allt riskerar att hamna huller om buller. Vilket inte direkt underlättar upp-packningsprocessen. Se också till så att du har tillräckligt med flyttkartonger, så att du kan sortera saker och ting ordentligt. Var noga med att märka kartongerna, så att du enkelt kan se vad som ligger var utan att behöva öppna dem och kolla.

Ta hjälp

Även om det inte är så himla många kartonger, blir det ändå lätt mycket att bära. Finns det hiss är det kanske inte fullt så jobbigt att bära själv. Men kanske finns det ingen hiss, kanske är den trasig – det är alltid skönt att ha hjälp. Det brukar dessutom bli en kul grej att göra tillsammans med sina kompisar.

Flyttpizza

Att bjuda de som hjälp till att flytta på pizza när allt är uppburet har blivit till något av en tradition. Kanske inte så konstigt förstås. Kan du tänka dig något bättre än en varm, god pizza i gott sällskap efter lite hårt slit?

Flyttstäd

Den här punkten är kanske inte helt relevant när du flyttar hemifrån, men den hör ändå samman med flytt. När du tömt din gamla bostad ska denna städas in i minsta detalj. Lister ska torkas av, ugnen ska vara skinande ren (ja, på insidan), frysen ska vara avfrostad och alla ytor ska vara dammfria. En flyttstädning tar betydligt längre tid än du tror, så är du inget stort fan av att putsa och fixa kan det vara en god idé att ta hjälp av ett proffs.  

Den nya självständigheten

Din alldeles egna bostad. En dörr med ditt namn på. Kanske delar du hemmet med någon annan, men oavsett så har du stort ansvar för att hushållet ska fungera. Med allt vad det innebär. För vissa känns denna nya självständighet fantastisk, och avsaknaden av föräldrahemmet är liten. För andra känns det tuffare, och man kan känna stor ensamhet. Viktigt att komma ihåg om du är en av dem som saknar föräldrar eller syskon, är att du inte är ensam om att känna så. Det är vanligt att det tar ett tag att komma in i allt det nya, och det faktum att du nu står på egna ben. Ett bra tips att bota den jobbiga känslan är att ta upp telefonen och ringa någon du håller kär. De är alltid bara ett samtal bort.