background-shape

Stora hundar som passar barnfamiljen

Stora hundar

“Det finns inga barnvänliga hundar, bara hundvänliga barn”, är ett uttryck som florerar på hundsidor på internet. Och visst finns det en poäng där. Om dina barn inte alls är intresserade av att ha ett husdjur, så kanske du ska tänka ett varv till innan du ringer en uppfödare. Det är ju trots allt förälderns eller vårdnadshavarens ansvar att hunden får all den kärlek och omsorg som den behöver. 

Hitta hundvakt idag

Men det här med barnvänliga hundar, finns det? Enligt Svenska Kennelklubben så existerar det inte. “För alla hundar, valpar som vuxna, gäller att de måste lära sig att umgås med barn”, kan man läsa på deras hemsida. Dock finns det vissa raser som är mer kända än andra för att lätt kunna anpassa sig och vänja sig med barn, och det är de vi har kikat på när vi gjort vår lista. 

Innan vi dyker in i den vill vi bara understryka vikten av att välja en hund som passar din familjs levnadsstil snarare än att välja hund efter utseende. Det kan vara svårt (vissa valpar är ju FÖR söta!) men att köpa en superaktiv setter när ni själva föredrar soffan framför skogspromenader kommer bara skapa stor stress – för alla inblandade. Men nu över till vovvarna!

Stora hundar

Golden retriever – “den idealiska familjehunden”

Japp, tydligen brukar just golden retrievers kallas för bästa familjehunden, men vad är det då som ligger bakom detta? Troligtvis deras lekfulla humör, stora intelligens, att de anses vara följsamma och enkla att uppfostra. Dessutom är de kända för att vara försiktiga med barn och anknyter sig lätt till människor, mysigt! 

Passar in i ett aktivt hem

Golden retrievers är ursprungligen apporterande fågelhundar, så de älskar apporteringslekar och att simma i vatten. Om de bara får röra på sig tillräckligt varje dag kan de passa in i vilket hem som helst, även lägenheter. 

Tips! Här kan du läsa mer om golden retrievers och få reda på skillnaden mellan den rasen och en labrador retriever.

Källor: Svenska Kennelklubben, Zooplus och Hill’s

Stora hundar
Bild: Omlet

Newfoundland – stora nallebjörnen som är proffs på att simma

Trots sin storlek – hanarnas mankhöjd är ca 71 cm och de väger omkring 68 kg(!) – är newfoundlandshunden känd för att passa utmärkt in i en barnfamilj. Hunden är nämligen väldigt vänlig och mjuk i sin personlighet, och älskar sällskap. Tänk dig en stor och snäll nallebjörn, så har du newfoundland. 

Mycket mat behövs för att mätta dessa stora hundar

Som du kanske förstår är detta ingen hund som trivs (eller får plats!) i en etta. Ett hus med trädgård är absolut bäst. Dock är rasen ganska bekväm och chill av sig, så se till att den får tillräckligt med motion, annars kan övervikt leda till förkortad livslängd. 

Mycket mat och pälsvård hör också ihop med rasen. Under sitt första år kan valpen växa upp till 50 kg! Och under fällningsperioder får man räkna med att lägga några timmar per vecka med att sköta pälsen, som består av två lager. 

Rolig fakta: Newfoundland är en otroligt duktig simmare och känd för att utföra räddningar till sjöss. Det sägs att när Napoleon Bonaparte en gång föll överbord i mörkret blev han räddad av en newfoundlandshund. Inte illa va!

Källor: Svenska Kennelklubben och Hill’s

Stora hundar
Bild: Zooplus

Labrador (retriever) –  kärleksfull och matälskare

Labradorer eller “labbar” som de brukar kallas, är idag 2020, Sveriges populäraste hundras. Snäll, glad och kärleksfull mot alla – det är en labbe det. Hundrasen älskar motion och att få använda sin hjärna, så aktiviteter som kombinerar detta (leta efter kantareller och apportera dummies exempelvis) är en win-win. Mat är också ett stort intresse för labben, som tyvärr har en benägenhet att gå upp i vikt. Men så länge den får rastas regelbundet och länge – finns det stor chans att den håller sig frisk i många år. 

Pälsen är smutsavvisande och behöver bara borstas någon gång per vecka, dock lite oftare när hunden fäller. 

PS: Här kan du läsa mer om labradorer och jämföra rasen med golden retrievers. 

Källor: Svenska Kennelklubben och Purina

Stora hundar
Bild: Wikipedia

Boxer – tuff utsida, snäll insida 

Om man dömer boxern efter sitt kaxiga och respektingivande utseende kanske man tror att den inte passar ihop med barn, men ack så fel man har då. Boxern älskar nämligen barn! Och kan leka och hålla igång dem i timmar. Dessutom är rasen naturligt lugn och balanserad, och passar därför perfekt in hos en barnfamilj. 

Kräver mycket motion

Det man dock bör veta är att boxern kräver mycket motion och stimulans, både fysiskt och mentalt. Är din familj aktiv och söker en nyfiken hund som vill med ut och springa eller promenera i skogen dagligen? Då kan boxern vara hunden för er. Den kräver dessutom knappt någon pälsvård utan behöver bara tvättas då och då för att hålla pälsen ren. Men, tyvärr förekommer flera sjukdomar inom rasen. Läs mer om dem här

Rolig fakta: boxerns egenskaper har gjort den populär som polis-, räddnings-, och bevakningshund och som servicehund.

Källor: Svenska Kennelklubben och Zooplus

Stora hundar

Irländsk röd setter – livliga och aktiva

Hill’s beskriver Irländska settrar som hundvärldens clowner: de är livliga, intelligenta och fulla av upptåg. Hur kul!? I vissa familjer: mycket, i andra: inte alls. Men viktigt att veta är att denna rasen kräver mycket motion. Deras jaktinstinkt är stark, så långa promenader kombinerat med lydnadsträning är receptet för att få en lycklig familjemedlem. 

Angående pälsen är det bra om den ansas då och då, för att behålla ett vårdat intryck, men undvik att trimma hunden överdrivet. 

Rolig fakta: den irländska röda settern är den äldsta rasen i settergruppen, som också består av gordonsettern och den engelska settern.  

Hitta hundvakt idag

Källor: Svenska Kennelklubben och Hill’s 

tag
Stora hundar och barn, går det ihop? Absolut! Vi har listat fem raser med egenskaper som är lite extra barnvänliga. Och där ingår Newfoundlandshunden, Boxern och den Irländska settern bland annat.