Jobba med IT-support

14/12/2020
|Det finns behov av hög teknisk kompetens på arbetsmarknaden nu

För att förenkla det hela kan man säga att IT-support handlar om att hjälpa företag eller privatpersoner att lösa problem eller att uppnå högre effektivitet. Det kan röra sig om problem inom ett snävt område eller om problem av mer generell karaktär, beroende på var du arbetar. Att jobba med IT-support kan innebära helt olika saker beroende på vad du har för kunder eller arbetsgivare. Här hittar du mer information om vad IT-support innebär.

Att vara en duktig IT-support är ett snabbt sätt att bli populär hos chefen!

För vem passar ett jobb inom IT-support?

Att jobba med support inom IT är något som många kan tycka är kul! Att syssla med problemlösning är intressant och stimulerande samtidigt som den man hjälper förmodligen kommer att uttrycka stor tacksamhet. IT-support är ofta väldigt värdeskapande och helt enkelt en viktig uppgift. Att vara i en bransch som hela tiden förändras i takt med den tekniska utvecklingen är också något som många inom IT-support gillar.

Var finns jobben?

Du kan frilansa med IT-support som egenföretagare eller till och med utan att ha ett registrerat företag, så länge det bara är en bisyssla. Många privatpersoner är i behov av IT-support och behöver hjälp med saker som är mycket enkla för den som har ett intresse för IT och datorer. Om den beskrivningen passar in på dig kan du ladda ner vår app och hitta IT-jobb i ditt närområde.

Att erbjuda IT-support specifikt för pensionärer eller en annan grupp som kan tänkas ställa lite enklare frågor kan vara en god idé. Att göra en hemsida där du marknadsför dig själv är också en bra idé ifall du har möjlighet att lägga lite tid på den så att den syns i sökmotorerna. Bor du på en mindre ort är det faktiskt ganska enkelt att göra sig synlig i Google eftersom du inte konkurrerar med så många andra som erbjuder samma tjänst på samma ort. 

Det finns naturligtvis också företag som kan vara intresserade av att anställa dig som är intresserad av att jobba med IT-support och dessutom är kvalificerad. Med ett sådant jobb går du till en arbetsplats och arbetar i ett team. Ytterligare ett alternativ är att arbeta med IT-support på distans. Då svarar du på frågor via chatt eller telefon med hjälp av ett system för ärendehantering du fått tillgång till via din arbetsgivare. Ofta finns det krav på att du ska vara tillgänglig vissa tider och kunna jobba ett visst antal timmar i veckan, men utöver det är det ett väldigt fritt och platsoberoende jobb. Det är en typ av arbete som kommer att bli vanligare i framtiden. 

En annan möjlighet är att höra av sig till ett bemanningsföretag som löser företags tillfälliga behov av arbetskraft. Det finns bemanningsföretag som är inriktade på att ge jobb åt studenter. Du kan alltså plugga IT och jobba med IT-support på samma gång! Arbete med IT-support kan också innebära att du sitter i en så kallad “service desk” på ett företag eller i en butik och möter människor där, ansikte mot ansikte.

Här är en bra resurs för dig som söker efter lediga jobb inom IT. Du kan också vända dig till Arbetsförmedlingen, där finns det ofta jobbannonser som gäller IT-support. Distansarbeten kan annonseras ut via särskilda förmedlingstjänster som är helt inriktade på detta. Onlinetjänsten Upwork är ett exempel men det finns fler som är inriktade på så kallade “digitala nomader”, alltså personer som jobbar medan de befinner sig på resande fot eller flyttar mellan olika platser.

IT-support är något som behövs på många företag

Vad behöver man för utbildning för att jobba med IT-support?

IT-support är ett område som kan innebära många olika saker och jobb på helt olika nivåer, något som vi redan konstaterat. Behovet av utbildning varierar naturligtvis beroende på vad du vill arbeta med, lite mer specifikt. Ibland behövs ingen utbildning, förutsatt att du har mer än enbart allmänna kunskaper inom det du tänker att du kan hjälpa till med. Här är exempel på saker du ofta kan göra utan utbildning:

  • Ge första hjälpen vid virusangrepp
  • Ge råd om hur man kan göra en dator snabbare
  • Ge support vid installation av olika program
  • Hjälpa till vid uppgraderingar med till exempel extra minne eller anslutning av en ny enhet
  • Ge köpråd till någon som ska skaffa en ny dator
  • Lösa problem som någon har med att koppla upp sig på internet

När du väl gett support inom något av dessa områden blir det ännu enklare och mer lönsamt för dig att arbeta med just det. 

Utbildningar för dig som vill jobba med IT-support 

Även om du planerar att jobba med lite mer avancerad IT-support är det inte säkert att du behöver en formell utbildning inom just det. IT-support ges ofta av företag som erbjuder en viss tjänst eller produkt inom IT. Du får då internutbildning på företaget så att du blir expert på just det som folk brukar fråga om. Det finns också företag som är måna om att kontrollera vad du faktiskt kan, istället för att bara titta på betyg från dina utbildningar. Med det sagt så förstärker du såklart dina chanser att få jobb inom IT-support om du har en utbildning som visar att du har goda teoretiska kunskaper inom det området.

Idag kan man plugga IT-support på yrkeshögskolan, det handlar om utbildningar som är skräddarsydda för att du ska kunna hitta en position på arbetsmarknaden direkt efter avklarad utbildning. Här hittar du aktuell information om utbildningar inom IT som ges i yrkeshögskolans regi.

En typ av IT-support som ofta kräver högre kompetens är när du jobbar internt på ett större företag, en myndighet eller en organisation. Då kan du behöva ha en högskoleexamen som datavetare eller IT-tekniker för att få jobb. Då talar vi om jobb som är relativt högavlönade och där du inte bara svarar i telefon utan löser problem på ett mer handfast sätt, när det behövs.

Här är exempel på uppgifter inom IT-support som generellt kräver lite högre kompetens och ofta en kvalificerad utbildning:

  • Självständig felsökning i samband med att någon råkat ut för allvarliga tekniska problem
  • Analys av ett företags datorpark och hur den motsvarar de aktuella behoven
  • Arbete med datasäkerhet
  • Felsökning och åtgärder i samband med driftstörningar
Det finns behov av hög teknisk kompetens på arbetsmarknaden nu

First line och second line support

Två grundtyper av IT-support kallas first line support och second line support. Den som jobbar med first line support svarar direkt när någon hör av sig och kan lösa enklare problem inom flera olika områden. Second line support består av personer med djupare kunskap inom ett specifikt ämnen. Här tar man vid om ett problem bedöms vara möjligt att lösa men om det är för svårt för den som arbetar med first line support. 

Hur blir man duktig på att jobba med IT-support?

Många tror att det viktigaste är att ha hög teknisk kompetens, men IT-support är i första hand ett serviceyrke där du behöver kunna förstå och bemöta den som ställer frågan. Du ska kunna förklara på ett effektivt sätt så att du kan ta nästa kund och hålla kön till supporten så kort som möjligt. Du får inte ge tekniskt komplicerade förklaringar om du inte känner att frågeställaren befinner sig på rätt nivå för det. Du ska heller inte spilla tid på att säga något som personen i fråga redan vet. Bra support ska vara logiskt följdriktig och tydligt formulerad. En annan viktig egenskap är att inse sina begränsningar och ta hjälp av någon annan direkt om du inte kan lösa ett problem du ställs inför.

Vad finns det för karriärmöjligheter?

IT-support är ofta ett perfekt jobb för unga människor, en bra första erfarenhet av arbetslivet och kanske ett sätt att dryga ut studentekonomin. På stora företag finns alltid möjlighet att göra karriär genom att bli teamledare och kanske avdelningschef. Det är också vanligt att fortsätta göra karriär inom IT, fast en annan gren, efter att har arbetat med IT-support. Vissa karriärsteg du kan ta innebär ofta att du behöver komplettera din erfarenhet med utbildning.

Här är vår blogg kan du läsa mer tips om jobb. Läs om 12 extrajobb under gymnasiethur du skriver ditt CVhur du klarar din jobbintervjujobb för introverta och mycket mer.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar