Nationella Prov

・
2/3/2022
nationella proven||

I Sverige genomför alla skolor nationella prov i Ă„rskurserna 3, 6, 9 och i Gymnasieskolan. Syftet med nationella prov Ă€r att de “skall stödja en likvĂ€rdig och rĂ€ttvis bedömning av elevernas kunskaper och bidra till en jĂ€mn kunskapsutveckling i landet”. Nationella provet Ă€r ocksĂ„ ett bra verktyg för att spegla elevernas kunskaper och kunna jĂ€mföra elevernas kunskaper mellan skolor.

I Ärskurs 3 Àr syftet att stödja bedömningen av hur eleven nÄtt upp till kunskapskraven. Detta skall vara till hjÀlp för eleven, lÀraren och förÀldrarna.

Elevens resultat i nationella prov i Ärskurs 6, 9 och i Gymnasiet, vÀgs in i betygssÀttningen.

Historik nationella prov

Idén med nationella prov har funnits sedan 1947, proven kallades först standardprov och senare centralprov. Syftet var att kunna göra rÀttvisa bedömningar och betygsÀttningar av elevers kunskaper. 

Nationella prov utfördes av Ärskurs 9 för första gÄngen 1997, Ärskurs 3 fick provet 2010 och till slut tilldelades Ärskurs 6 provet Är 2012.

Proven uppdateras och utreds noga för att förbÀttras, idag arbetar man med att digitalisera proven för att centralisera rÀttandet.

Nationella prov

SÄ hÀr gÄr det till nÀr eleverna gör nationella prov

Proven utförs pĂ„ vĂ„ren, vecka 11-20, nĂ€r eleverna har hunnit igenom större delen av lĂ€sĂ„ret. Vissa muntliga prov utförs pĂ„ hösten. LĂ€raren fĂ„r tillsammans med provet tvĂ„ hĂ€ften; ”LĂ€rarinformation” och efter alla delmomenten av proven Ă€r gjorda ”Bedömningsanvisningar”. Proven öppnas först samma dag provet skall genomföras.

Provet utförs pÄ bestÀmda dagar och startar klockan 9:00. Det krÀvs en hel del planering kring logistik för att provet skall utföras rÀtt, enligt alla anvisningar frÄn Skolverket. Strikta bestÀmmelser kring sekretess skall följas. 

Skolan arbetar regelbundet för att skapa rutiner kring nationella prov.

Informationsbladet finns pÄ 13 sprÄk inklusive svenska och skall nÄ ut till förÀldrar och elever i god tid. Det behövs salar för alla smÄgrupper och vikarier för att tÀcka lektionen, nÀr lÀraren gör prov med en liten grupp av klassens elever.

LÀrarnas specifika anvisningar inför varje prov gÀller; skriftligt, muntligt, gruppstorlek, provtid, rast och vilka hjÀlpmedel som fÄr anvÀndas.  

NĂ€r en elev Ă€r sjuk, kan rektorn i vissa speciella fall besluta om ett nytt provdatum, om inte dĂ„ ges eleven omdömet “Ej deltagit”.

Proven ser olika ut beroende pÄ Ärskurs och Älder. Eftersom nationella prov i Ärskurs 3 Àr till för att spegla hur barnet har nÄtt kunskapskraven, sÄ görs ingen sammanvÀgd bedömning av delmomenten. Proven kan innehÄlla ett lekfullt tema som t ex en saga för att se vad barnet kan prestera. LÀraren samlar eleverna enskilt eller i smÄgrupper för att utföra delproven.

I Ärskurs 6 och 9 slÄs resultaten av delproven tillsammans för att ge en sammanvÀgning och ett betyg för hela provet i Àmnet. De behöriga lÀrarna som rÀttar har bedömningsanvisningar som hjÀlper dem att rÀtta och sÀtta betyg. HÀr kan delproven utföras i helklass, i mindre grupper eller i par, beroende pÄ vilket delmoment som skall utföras.

FrĂ„n Ă„rskurs 9 och i gymnasieskolan inklusive KomVux, skall datorer anvĂ€ndas i nationella prov. Sveriges Kommuner och Regioner “(SKR)” har en vĂ€gledning som skall följas hur provet skall utföras pĂ„ datorn.

Eleverna Àr avidentifierade under provet, och de rÀttande lÀrarna vet inte elevens identitet förrÀn provet Àr rÀttat.

Årskurs 9 har ocksĂ„ nationellt prov i ett SO-Ă€mne och ett NO-Ă€mne, dessa Ă€r slumpvis utvalda. LĂ€raren fĂ„r besked och kan meddela eleverna en mĂ„nad i förvĂ€g vilka Ă€mnen det gĂ€ller t ex naturorienterande Ă€mnet biologi och samhĂ€llsorienterande Ă€mnet historia.

I alla Ärskurser kan lÀraren tillsammans med andra lÀrare diskutera en elevs provbetyg och sambedöma utifrÄn bedömningsanvisningarna och elevens prestationer. 

Elever och vÄrdnadshavare har rÀtt att se elevens provresultat pÄ ett utvecklingssamtal tillsammans med lÀraren.

NĂ€r lĂ€raren sĂ€tter ett betyg som innehĂ„ller bĂ„de betyget frĂ„n det nationella provet och övriga prestationer, dĂ„ skall betyget frĂ„n nationella provet “sĂ€rskilt beaktas”. 

Konstruktion och rÀttning av nationella prov

Nationella prov konstrueras och utvecklas av Universitet i Stockholm och Uppsala till Skolverket. Ett nytt prov kan ta ett par Är att framstÀlla. Provet frislÀpps och fÄr sedan testas av 200 - 1000 elever, dÀrefter görs en utvÀrdering innan provet anvÀnds av alla skolor.  

Proven rÀttas av utvalda behöriga och legitimerade lÀrare. Bedömningsanvisningar fÄr lÀraren först samma dag som det sista delprovet Àr utfört i Àmnet. LÀrarna kan tillsammans med andra lÀrare diskutera en sambedömning av en elev, för att fÄ en rÀttvis och likvÀrdig bedömning. Det finns idag ett beslut frÄn regeringen som innebÀr;  att Skolverket fÄtt i uppdrag att digitalisera de nationella proven för en central rÀttning.

Insamlingen av proven regleras av Skolverkets föreskrifter om uppgiftsinsamling. Ett urval av elevernas provresultat gÄr tillbaka till konstruktörerna av provet för att utvÀrderas. LÀrarna fÄr ocksÄ fylla i enkÀter om hur de upplever och bedömer provet. Statistiska centralbyrÄn, SCB för en officiell statistik om provresultatet.

Vad tycker lÀrarna och förÀldrarna om nationella prov

FörÀldrar tycker ofta att skolbetygen inte alltid speglar deras barns förmÄgor och kunskaper.  Provresultaten ska ge lÀrarna ett bÀttre underlag för vad eleverna behöver för att nÄ mÄlen och förÀldrarna ska ocksÄ kunna se om deras barn behöver extra hjÀlp i skolan eller med lÀxorna. 

LÀrarna Àr i överlag positivt instÀllda till nationella prov men upplever att det Àr stressigt nÀr proven skall utföras, nÀr lÀrarna plockar ut ett par elever för provet dÄ mÄste klassen ha vikarie och ibland Àr det brist pÄ lokaler.

LÀrarna Àr ocksÄ kritiska till hur betygssÀttningen ser ut pÄ proven. Eftersom lÀrarna sÀtter betyg efter elevens prestation i skolan, sÄ överensstÀmmer inte alltid elevens betyg med betyget pÄ det nationella provet. LÀrarna upplever att kriterierna Àr olika för hur man sÀtter betyg pÄ barnets prestation i skolan, jÀmfört med kriterierna för betygen pÄ provet. 

Slutbetyget i Àmnet kan bli högre Àn provresultatet eller lÀgre. Om betyget blir lÀgre sÄ kan det problematiskt, dÄ lÀrarens bedömning ifrÄgasÀtts av elevens förÀldrar.

Det finns en diskussion om nationella prov och betygens betydelse, en del upplever att lÀrarna tar för stor hÀnsyn till nationella provets betyg, jÀmfört med elevens prestation för övrigt under skolÄret. En del tycker att provet och betygsÀttningen stressar eleverna i onödan medans andra tycker att nationella prov och betyg Àr en bra sporre, sÄ att eleverna gör sitt bÀsta i skolan.

Hur pluggar man till nationella prov

Du kan anlita lÀxhjÀlp för att hjÀlpa skolbarnet att studera inför provet, Yepstr har duktiga ungdomar som kan hjÀlpa ditt skolbarn till bÀttre resultat.

De flesta nationella prov Ă€r sekretessbelagda. Skolverket har gamla prov som ligger pĂ„ Skolverkets hemsida. Du söker pĂ„ “Gamla nationella prov” och dĂ€refter “Gamla prov och exempel pĂ„ uppgifter i grundskolan/gymnasiet”. Du kan sen vĂ€lja prov efter respektive Ă„rskurs. 

PÄ Skolverkets hemsida kan man ocksÄ se vad de olika delmomenten innehÄller för respektive Ärskurs, det Àr en bra vÀgledning för att förbereda och hjÀlpa skolbarnet studera inför provet.

Nationella prov utgÄr utifrÄn lÀroplanen, som ligger till grund för kunskapen som lÀraren skall förmedla till barnen. Om du ger lÀxhjÀlp sÄ kan det vara bra att se vad lÀroplanen sÀger att man skall kunna i respektive Àmnen.

Plugga till nationella prov

FrÄgor och Svar

Vad Àr nationella prov 

Ett obligatoriskt prov med olika delmoment och ett flertal provtillfÀllen i olika Àmnen, som eleven utför i Ärskurserna 3, 6, 9 och i Gymnasiet. Det finns exakta lÀraranvisningar för hur provet skall utföras; ProvtillfÀllet kan ske i helklass, i mindre grupper eller med ett par elever. Nationella prov kan innehÄlla skriftliga och muntliga delar och proven utförs pÄ bestÀmda dagar och tider.

Vilka Ärskurser har nationella prov 

Nationella prov Àr obligatoriska i Ärskurs 3, 6, 9 och i Gymnasieskolan.

Varför har man nationella prov 

Nationella prov skall hjÀlpa eleven att fÄ en rÀttvis bedömning och betygsÀttning. LÀraren och förÀldrarna till den yngre eleven i Ärskurs 3, kan se hur barnen lever upp till kunskapsmÄlen. De Àldre elevernas resultat, i Ärskurs 6, 9 och gymnasiet, vÀgs mot elevens övriga prestationer under skolÄret, och Àr en faktor som pÄverkar elevens slutbetyg i Àmnet.

De nationella proven skall ocksÄ syfta till att skolan ger en jÀmn kunskapsfördelning över landet och ge en jÀmförande bild av elevernas kunskap i olika skolor.

I vilka Àmnen har man nationella prov 

Årskurs 3: matematik, svenska eller svenska som andrasprĂ„k.

Årskurs 6: matematik, engelska, svenska eller svenska som andrasprĂ„k.

Årskurs 9: matematik, engelska, svenska eller svenska som andrasprĂ„k, ett SO- Ă€mne och ett NO- Ă€mne.

I vilka Àmnen har man nationella prov i nian 

I Ärskurs 9 har man nationella prov i Àmnena: matematik, engelska, svenska eller svenska som andrasprÄk, ett NO-naturorienterande Àmne och ett SO-samhÀllsorienterande Àmne. Eleverna fÄr information cirka en mÄnad innan proven startar om vilket SO och NO Àmne som provet omfattar.

Har man nationella prov i Gymnasiet 

Ja beroende pÄ vilket program man lÀser, nationella prov tÀcker Àmnena; matematik, engelska, svenska eller svenska som andrasprÄk.

LÀrare kan ocksÄ ge Skolverkets frivilliga prov i moderna sprÄk, proven rÀknas inte som nationella prov men har ett liknande utförande. En del lÀrare vÀljer att ge Skolverkets prov i biologi, fysik, kemi, matematik och historia, dessa Àr frivilliga.

Vad hÀnder om man missar nationella prov?

Om man missat ett prov pga god anledning som sjukdom, dÄ kan rektorn pÄ skolan i vissa fall göra bedömningen att man fÄr ett nytt provtillfÀlle. Om man inte beviljas nytt provtillfÀlle ges omdömet, ej deltagit. Ledighet frÄn prov beviljas bara av mycket sÀrskild anledning som dödsfall eller begravning.

Om en elev missar sitt nationella prov, dÄ har eleven ocksÄ missat chansen att visa sina kunskaper.

Vad hÀnder om man fÄr F pÄ nationella prov?

Slutbetyget kan skilja sig bÄde positivt och negativt frÄn betyget som eleven fÄr pÄ det nationella provet.

NĂ€r en lĂ€rare sĂ€tter slutbetyg dĂ„ vĂ€gs resultatet pĂ„ nationella provet in, i betyget ingĂ„r ocksĂ„ elevens prestationer i Ă€mnet under skolĂ„ret. LĂ€raren har till uppgift att ta betyget frĂ„n det nationella provet i “sĂ€rskilt beaktande” nĂ€r de ger betyget.

Det innebÀr att man nödvÀndigtvis inte fÄr F i slutbetyget men det sammanlagda betyget dras ner av resultatet F pÄ nationella provet.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

TonÄrig flicka planterar vÀxter

FÄ hjÀlp i trÀdgÄrden smidigt via Yepstr

Kvinna leker med tvÄ hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

TonÄrig tjej lÀser lÀxor Ät en yngre flicka

LÀxhjÀlp tryggt och enkelt via Yepstr

TonÄrig tjej serverar mat pÄ en fest

Boka festhjÀlp via Yepstr

TonÄrskille skakar hand med medelÄlders man i en trÀdgÄrd

FÄ hjÀlp med mÄla och bygg via Yepstr

TonÄrig tjej jobbar med kundservice pÄ ett kontor

PrisvÀrd hjÀlp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb pÄ Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag frÄn dina grannar, lÄs upp företagsjobb, tjÀna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar