background-shape

Plugga till högskoleprovet

För bra resultat måste man plugga till högskoleprovet

Högskoleprovet är ett prov som man kan göra om inte betygen räcker till för att komma in på en speciell utbildning. Om du har godkänt i alla ämnen som krävs för att delta på utbildningen, så kan du ansöka i en grupp där ditt provresultat på högskoleprovet kan ge dig tillgång till utbildningen. Vanligtvis så finns det två kurstillfällen per år, du anmäler dig med ditt personnummer ett par månader innan provet och betalar en avgift för att utföra provet. Sen är det bara att börja plugga inför högskoleprovet.

Du får sen en kallelse på din e-postadress och du kan också logga in på studera.nu, där du förutom att läsa allt om provets olika delar kan se ditt provtillfälle, vilken dag, tid och plats. Provet sker vanligtvis på en skola i närheten av din bostadsadress. Det finns också prov för dig som har en synskada, en funktionsnedsättning eller dyslexi, du kan uppge i ansökan om du behöver special prov.

Provdagen är 8 timmar och 30 minuter, varav effektiv tid är 4 timmar och 35 minuter. Alla delar av provet är tidsbestämda, du måste lägga ner pennan när delmomentet är slut. Det finns tid emellan provpassen och du får två raster på förmiddagen, lunchrast och en rast på eftermiddagen.

Om du är dyslektiker får du ett specialschema, med lite längre tid.

Hitta läxhjälp idag

Vad innefattar högskoleprovet

Provet består av fem provpass, du gör 8 delar med allt som allt 160 uppgifter. Ett av passen är ett utprövningspass, två pass innehåller kvantitativa uppgifter och två pass verbala uppgifter.

Verbala uppgifter

ORD ordförståelse, ditt kunnande om ord och begrepp prövas.

LÄS svensk läsförståelse, ditt kunnande att förstå svenska texter prövas.

MEK meningskomplettering, ditt kunnande att förstå ord och begrepp i sammanhang prövas.

ELF engelsk läsförståelse, ditt kunnande att förstå engelska texter prövas.

Kvantitativa uppgifter

XYZ matematisk problemlösning, ditt kunnande att lösa matematiska problem prövas, inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik.

KVA kvantitativa jämförelser, ditt kunnande att göra kvantitativa jämförelser prövas, inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik.

NOG kvantitativa resonemang, ditt kunnande att hantera matematiska och logiska problem prövas, inom aritmetik, algebra, geometri, funktionslära och statistik.

DTK diagram, tabeller och kartor, ditt kunnande att hämta och tolka information ur diagram, tabeller och kartor prövas.

Utprövningspass

Utprövningspass görs av alla provdeltagare i landet. Din förmåga i denna del räknas inte in i ditt resultat, men används för att prova ut nya högskoleprov. Passet kan komma när som helst under provet.

Hur ska man egentligen plugga till högskoleprovet?

Vad får jag ha med mig till provet

Du måste ha med dig en godkänd ID handling, du kan läsa om vad en godkänd ID handling är på studera.se.

ID handlingen kan kontrolleras mer än en gång under provtillfället.

Blyertspenna, suddgummi och linjal. Du får lov att kladda på provhäftets papper.

En klocka är bra att ha med sig och vatten och något att äta på rasterna.

Eftersom det funnits så mycket fusk på högskoleprovet de senaste åren så är det bra att kontrollera en extra gång vad du får ha, eller inte ha med dig in i salen.

Hur ska man plugga inför högskoleprovet

Kolla upp de olika delarna av provet och tänk efter vad du är bra på, och vad du behöver lägga ner tid på att repetera. Gör gamla prov och var noga med att ställa klockan på ringning när tiden för delmomentet gått ut, du kan skapa en känsla av hur det är på den aktuella provdagen. Träna dig på att uppskatta hur lång tid du har att tänka på varje fråga för att hinna svara på alla uppgifterna. Du kan öva dig på att hitta svar i texter i läsförståelse genom att läsa snabbt. Har du svårt att läsa tabeller och diagram så öva på det. Jobba med matteuppgifterna så du ser vilken typ av räknetal och problemlösningar provet innehåller. Träna på ovanliga ord. Bara du vet vilka starka sidor du har och vad du är mindre kunnig i. 

Studiehjälp inför högskoleprovet

Om du är orolig inför högskoleprovet så kan du anlita studiehjälp inför provet. Det finns webbsidor och appar på nätet, där du kan få studiehjälp hemma eller online. Det kan vara till stor hjälp att uppgradera din studieteknik, så att du i lugn och ro kan förbereda dig på de olika delmomenten. Din handledare som studerat och gjort högskoleprovet kan hjälpa dig att komma igång och hjälpa dig att träna det som du behöver arbeta med inför provet. Yepstr har studenter och duktiga ungdomar som har kunskaper om provet och kan ge dig studiehjälp, både hemma och online. Ladda ner appen och se vem du skulle kunna tänka dig att jobba med, och som kan hjälpa dig.

När du får studiehjälp får du hjälp med din planering, din studieteknik och kunskapen. När du fått studiehjälp och är väl förberedd höjs ditt självförtroende och du kan känna dig lugn inför provet. Tveka inte att söka studiehjälp för att få bättre resultat på högskoleprovet!

Här hittar man pluggtips inför högskoleprovet

Var hittar jag gamla prov att öva på

På Högskoleprovguiden finns specialkonstruerade uppgifter att jobba med och mängder med gamla prov att öva på. Du kan bli medlem gratis och ställa in dina privata önskemål om vad du behöver jobba med. Du får flera tips och trix för att kunna plugga effektivt inför högskoleprovet.

Hur kan jag förbereda mig inför provtillfället

Det är viktigt att du kopplar av dagen innan provtillfället, äter ordentligt och får motion. Du skall sitta på en stol och vara koncentrerad hela dagen under provet så det är viktigt att vara i fin form och sova ordentligt natten innan. En del föredrar att plugga in i det sista och sen sova för lite, det leder ofta bara till stress och att du blir förvirrad under provet och får sämre resultat. Se till att du vet var du skall göra provet och hur du kommer dit. Gör i ordning din proviant och packa ner pennor, suddi och legitimation, och se till att du är i tid.

Lycka till med högskoleprovet!

Hitta läxhjälp idag

Är du i behov av läxhjälp och vill veta hur man man betalar dem vitt? Läs vidare här

tag