background-shape

Yepstr vinnaren i Innovationstävlingen av Post- och telestyrelsens

・ Nyheter och Media
tag

Ungdomsjobbsappen Yepstr är vinnaren i innovationstävlingen anordnad av Post- och Telestyrelsens (PTS).  Med deras smarta lösning till ungdomsjobb har de vunnit två miljoner kronor. Tävlingens syfte var att hitta lösningar som skapar ett mer tillgängligt samhälle för Sveriges medborgare och årets tema var “Arbetsmarknad för alla”. Delägarna bakom Yepstr säger att de nått sitt mål när samtliga av Sveriges gymnasieelever kan skapa sig ett framgångsrikt arbetsliv – oavsett bakgrund, funktionsvariation eller föräldrars kontaktnät.

– Vi är givetvis otroligt glada för att få detta ekonomiska bidrag, det möjliggör för att vi kan fokusera på målgruppen (unga med neuropsykiatrisk funktionsvariation, med lättare funktionsvariation eller nyanlända unga) helhjärtat redan nu. Vi har redan påbörjat användartestning och intervjuer med ungdomar, detta genom ett samarbete med företaget Sida vid Sida, förklarar Sofie von Krusenstierna som är projektledare för arbetet.

Yepstr vinnaren i innovationstävlingen, vill hjälpa nyanlända nya med jobb

Det arbete som Yepstr nu påbörjat syftar till att göra det lättare för unga att få en fot in i arbetslivet. Ofta är bara själva ansökningsprocessen att hitta ett extra- eller sommarjobb komplicerad vilket gör det svårt och otillgängligt för ungdomar med exempelvis en funktionsvariation, bristande svenskakunskaper eller med koncentrationssvårigheter. Yepstr försöker underlätta detta genom olika tekniska lösningar i sin app.

Läs mer om Yepstr här!

– Exempelvis möjliggör vi för inlogg via Facebook, alla jobbannonser innehåller bilder och vi använder oss av checkrutor, knappar och färger för att navigera ungdomen framåt i processen. Vi försöker ha så lite text som möjligt och bara det att vi är en app gör att många unga har lätt att hantera det hela. Jag tror många drivna och ambitiösa ungdomar tappas redan i ansökningsprocessen på andra jobbplattformar. Vi vill att det ska vara lätt, kul och motiverande att söka jobb, förklarar Sofie.

Att som ungdom ha tidigare erfarenhet, goda referenser och ett flertal omdömen är ofta den avgörande faktorn huruvida man har framtidsutsikter eller inte när det kommer till jobb. Detta gör det ytterst svårt för unga som aldrig jobbat och som har ett tunt kontaktnät. På appen Yepstr har alla ungdomar samma utgångspunkt; ingen erfarenhet, inga omdömen och inga referenser men på bara några veckor kan de enkelt ha hunnit genomföra flera uppdrag hos privatpersoner som behöver hjälp med exempelvis barnpassning eller trädgårdsskötsel.

Vill även du ladda ned Yepstr? Klicka här!

– Ungdomarna bygger ständigt på sitt digitalt CV och målet är att alla gymnasieelever ska ha minst en referens på CV:t när de tar studenten, avslutar Sofie von Krusenstierna.