background-shape

Apparna som gör arbetsförmedlingens jobb åt dem

Arbetsförmedlingen kostar skattebetalarna någonstans mellan 75 – 100 miljarder per år. Anslaget är nästan två gånger så stort som försvarets och tre gånger så stort som polisens. Men trots kontinuerligt ökande anslag så misslyckas Arbetsförmedlingen med sin primära uppgift – att leda människor in i arbete. Nu kommer apparna som gör Arbetsförmedlingens jobb åt dem.

Hitta extrajobb

Under nuvarande mandatperiod har arbetsmarknadspolitiken prioriterat två målgrupper – unga och nyanlända. Trots detta pekar färska siffror från Arbetsförmedlingens egen analysavdelning på att endast 4,9 % av alla förmedlade jobb går till unga i åldern 15 – 21 år, motsvarande ca 7 000 jobb per år. Enligt Arbetsförmedlingens Arbetsmarknadsrapport så har endast 1% av nyanlända fått ett riktigt, osubventionerat arbete.

En bild på en iphone med Apparna som gör arbetsförmedlingens jobb åt dem

En av de nya aktörerna på marknaden som hjälper folk till arbete är appen Yepstr. Yepstr är för närvarande en av de största och snabbast växande med nästan 30 000 registrerade ungdomar. På appen kan ungdomar mellan 15-21 år tacka ja till jobb för hushåll såsom barnpassning, läxhjälp, och trädgårdsarbete. De ungdomar som gör väl ifrån sig har sedan möjlighet att ta jobb för företag via samma app.

Ladda ned Yepstr och ta dig an ditt första uppdrag!

Grundare och VD Jacob Rudbäck kommenterar:

– På Arbetsförmedlingen finns ett stort antal fina människor som vill göra ett gott arbete. Därför är det extra sorgligt att resultatet varje år blir ett nästintill kriminellt slöseri med pengar. Personligen tror jag att Uber, Tiptapp, Heetch, Triple, Taskrunner, Tidyapp och Yepstr idag gör mer för personer i extra behov av arbete än Arbetsförmedlingen. Anledningarna är många, men i grund och botten tror jag det handlar om att myndigheten etablerades för över 100 år sedan och då såg arbetsmarknaden helt annorlunda ut.

Och tittar man på just ungdomar så stämmer uttalandet, för under 2018 kommer Yepstr förmedla över 10 000 jobb till ungdomar mellan 15 och 21 år vilket går att jämföra med 7 000 jobb hos Arbetsförmedlingen. Dessutom uppges det att 2 av 5 av ungdomarna som tar flest jobb via Yepstr är just nyanlända. Men är Yepstrs jobb verkligen lika mycket värda som de jobb Arbetsförmedlingen förmedlar?

– I många fall är faktiskt våra jobb mer värda. Hjälper man en familj med deras barn, gräsmatta eller hund så blir det allt som oftast en lite mer personlig relation. Omkring 20% av våra jobb resulterar i någon form av mentorskap. Dessutom sparas en unik utvärdering för varje relation vilket gör det mycket enklare att söka nya jobb. Slutligen har större företag börjat direktanställa de ungdomar som har starka Yepstr-CV:n, fortsätter Jacob Rudbäck.

Läs mer om Yepstr här!

Yamit Viitaoja, grundare på IWG (International Women Group), är en av Yepstrs företagskunder och hon säger:

– Det är viktigt att låta unga testa på arbetslivet redan under skolåren. Med tanke på dagens hårda konkurrens måste de ha något på CV:t när de tar studenten. Hos oss gör ungdomarna ett grymt jobb och sprider massor av energi! Man ser snabbt hur de börjar våga ta mer ansvar, fatta egna beslut och stärka sitt självförtroende, vilket känns underbart att kunna bidra till!

Hitta extrajobb

tag