background-shape

Delningsekonomin får en branschorganisation

Idag lanserade Yepstr branschorganisationen Shared Economy Sweden, som kommer företräda bolagen i sektorn, tillsammans med Heetch, TaskRunner, TechBuddy och Triple. Det var på tiden att delningsekonomin får en branschorganisation. Och de fick en oväntat snabb respons från politiskt håll:

Hitta extrajobb

– En timme efter att vi presenterade vårt förslag – att vem som helst ska kunna tjäna 50 000 kronor skattefritt genom att jobba via delningsekonomiska tjänster – presenterade Moderaterna ett förslag man ska slippa skatta så länge inkomsterna inte överstiger 30 000 kronor per år. Ett steg i rätt riktning, alltså, men det räcker inte, säger Jacob Rudbäck, grundare och vd på Yepstr.

Läs mer om Yepstr här!

Moderaterna vill också att delningsekonomin ska inkluderas i BNP-målet.

Delningsekonomin får en branschorganisation, strax efter uttalar sig politikerna

Idag använder så många som tio procent av svenskarna av tjänster i delningsekonomin och det har startats över 90 bolag i landet, men regelverken släpar efter. Det gör att många ser delningsekonomin som en gråzon som man tvekar att delta i.

– Med rätt regelverk och skattelagstiftning skulle delningsekonomin kunna bli ett viktigt komplement till den traditionella ekonomin – inte minst genom att ge arbetssökande kontakter, erfarenheter och meriter som sänker trösklarna till arbetsmarknaden, säger Jacob Rudbäck.

Det är därför han och företrädarna för de andra fyra företagen har gått samman i en branschorganisation, Shared Economy Sweden (SES), som ska vara ett bollplank till lagstiftare och myndigheter i frågor som rör delningsekonomin.

SES har lagt fram tre konkreta förslag till lösningar som de menar kan anammas omgående av politiker och snabbt förverkligas i lag och tillämpning:

SES förslag

1. Definiera delningsekonomi som ekonomisk aktivitet under ett visst belopp. Genom ett schablonbelopp drar man en tydlig gräns mellan professionella och icke-professionella tjänster.

2. Förenklad beskattning upp till schablonbeloppet och ingen moms därunder. Som privatperson får du hyra ut din bostad skattefritt för upp till 50 000 kronor per år. Detta schablonbelopp borde tillämpas på alla delar av delningsekonomin.

3. Skyldighet att automatiskt redovisa intjäning och erlägga skatt för användarna. SES efterfrågar en enkel uppkoppling mot Skatteverket för att överföra kontrolluppgifter om varje transaktion som görs via plattformen.

tag