background-shape

Det första jobbet är extremt viktigt för karriären

Det kommer en tid efter Corona-pandemier och nedgång i konjunkturen. En tid när arbetslösheten sannolikt är betydligt högre än idag. En tid när massor av företag har tvingats dra ner på personal eller helt enkelt slagits ut. Och det är då vi måste fokusera på det som verkligen gör skillnad, på det som kan få ned arbetslösheten så fort som möjligt.

Hitta extrajobb

Regeringen ska satsa 180 miljoner kronor på sommarjobb till unga. De vet om att det första jobbet för ungdomarna är extremt viktigt för karriären. Kommunerna får en påse pengar baserat på hur många ungdomar som bor i respektive kommun. Pengarna ska främst användas till löner.

Och detta är en helt riktig prioritering. I teorin.

För vi vet att det första jobbet är extremt viktigt för att komma in på arbetsmarknaden senare i livet. Enligt en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ökar chanserna till jobb med hela 230% om du jobbat under gymnasietiden. I undersökningen skriver Per-Arne Andersson, chef för Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL, att “Störst påverkan på möjligheten att vara i jobb, har tidigare arbetslivserfar­enhet”.

Det är alltså extremt viktigt att ungdomar runt om i Sverige får det där första jobbet, helst redan under gymnasiet. Och ur det perspektivet är regeringens 180 miljoner kronor en helt riktig satsning. Det finns dock ett problem, och det är att det med största sannolikhet inte är riktiga jobb. Kommunerna kommer att hitta på jobb som egentligen inte finns.

fFrsta jobbet är extremt viktigt, bilden visar en ungdom som får en genomgång

Men är det ett problem, egentligen? Enligt SKL är ju detta den enskilt viktigaste aspekten för få jobb senare livet?
Ja, det är ett problem. Av flera skäl.

  1. Politiker kan inte skapa jobb genom att dela ut pengar till löner. De kan bara skapa förutsättningar för jobbskapande.
  2. Dessa jobb ger en felaktig bild av vad jobb faktiskt betyder. På sikt kommer det att göra mer skada än nytta för dessa ungdomar.
  3. Man borde alltid, och i synnerhet under rådande extrema omständigheter, ta hjälp av de som kan skapa riktiga jobb. Genom att vi samarbetar – företag och myndigheter – så skulle de 180 miljonerna kunna göra nytta på riktigt. Inte bara som arbetsmarknadspolitiskt smink.

Jacob Rudbäck

Grundare och VD, Yepstr

tag