Här kommer tre tips från barnvakter - våra bästa

16/2/2017
|

Vi på Yepstr har en väldigt nära dialog med våra barnvakter för att förstå de utmaningar de står inför vid nya uppdrag. Därför frågade vi våra barnvakter om deras bästa tips. Här har vi samlat yepparna Teas, Tildas och Almas bästa tips för hur man som förälder kan ge sin barnvakt de bästa förutsättningarna för att göra ett bra jobb!

Vill du veta mer om hur Yepstr fungerar, tryck här! Du kan även ladda ned Yepstr och anlita din barnvakt idag!

Prata klarspråk och säg vad du vill ha!

Många barnvakter upplever att föräldrar kan gå och irritera sig på saker utan att säga till… och sedan när de väl gör det så blir det som en explosion eller onödigt nedlåtande.

En bra barnvakt gör allt för att du ska känna dig nöjd och trygg. Ju tydligare och och tidigare desto bättre. Bryr du dig väldigt mycket om att allt är diskat och rent – så säg det!

– Jag kan ju inte gissa exakt hur varje familj vill ha det – alla är ju olika! Berättar du så gör jag såklart mitt bästa, säger Tea Stjärne.

Den praktiska listan

Som förälder känner man sitt barn utan och innan och det mesta går per automatik. Så är det absolut inte för nya barnvakter. De kommer med ett helt blankt papper och måste snabbt sätta sig in i flera år av erfarenhet.

Ta därför lite extra tid i lugn och ro och bara fundera på vad som är bra för barnvakten att känna till och skriv ner detta på ett papper.

– Med en bra lista har man i alla fall något att utgå ifrån. Ofta kan det ta lite tid så avsätt gärna minst en halvtimma. Sen så kommer den ju såklart växa och förändras med tiden, säger Tilda Barkselius.

Här är några vanliga saker som Tilda stött på:
– Viktiga telefonnummer (även närmaste vuxen i området)
– Allergier, överkänsligheter– Adress till förskola / fritids etc.
– Matpreferenser
– Om och var det finns plåster eller en medicinlåda– Speciella nattningssaker såsom gosedjur eller filtar som måste finnas till hands
– Instruktioner för hur induktionshällar / spisar / ugnar / mikro fungerar
– Portkod / alarmkod
– Annan teknisk utrustning såsom TV, wifi, tv-spel, dator etc.
– Annan viktig info (exempelvis ADHD / epilepsihantering etc.)

Lista för tips från barnvakter

 

 

 

Schema med hålltider

Så tidigt som möjligt (helst innan barnvakten ens kommit på intervju) så är det bra om familjen skriver ner sina hålltider och rutiner och ger dem till barnvakten samt fäster en kopia på kylskåpet.

Med det här schemat så hjälper man barnvakten att snabbt komma in familjens  rutiner vilket ger alla en känsla av trygghet och stabilitet. Många barn kan uppleva att det är lite jobbigt att bli lämnade med en ny person – men om rutinerna är desamma så går det mycket snabbare att känna sig trygg.

– Om möjligt så ge tid till lek och äventyr också – det är ett stort plus för många barnvakter. Man blir så glad själv när man ser hur otroligt glada barnen blir när de får vara med om något nytt, säger Alma Nording.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: