background-shape

Hur gör man svartvinbärsgelé

Hur gör man svartvinbärsgele? Kika här!

Vinbärsgelé är en gelé gjord på röda eller svarta vinbär. Hur man gör svartvinbärsgele varierar lite grann på bären men det vanligaste är nog svartvinbärsgelé. Vinbären kokas tillsammans med vatten, silas av och kokas sen igen med tillsatt socker. Det finns olika recept för svartvinbärsgelé. Du kan själv pröva dig fram hur söt du vill ha den. Vanligtvis så kokar man i mindre mängd vatten eftersom bären har så mycket vätska i sig själv. När du silat av saften så använder man ungefär lika mycket socker som volymen av saften man fått fram.

Hitta trädgårdshjälp idag

Skörda vinbären

Har du luftiga beskärda buskar så ger vinbärsbuskar gott om bär. Vinbär är lätta att plocka, du plockar hela klasar när vinbären är mogna. Det är bara att smaka så vet du – är dom söta och saftiga så är dom mogna. Repa sen vinbären från sin lilla klasgren och skölj i ett durkslag.

Förbered och sterilisera burkar

Du måste ha väl rengjorda och sterila glasburkar om vinbärsgelén skall hålla sig. Du kan sterilisera i ugn, i kokande vatten eller i diskmaskinen.

  • Sterilisera i ugn; diska burkarna och skölj noga, ställ in dom i ugnen tillsammans med locken och ställ ugnen på 180 grader. När du nått temperaturen låt burkarna stå ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt burkarna stå kvar tills du är redo att fylla dom med gelén.
  • Sterilisera i kokande vatten; diska burkarna och locken och ställ dom i en stor kastrull, häll på vatten så att de täcker burkarna. Koka upp och låt koka ca 10 minuter, låt dom stå i det sterila vattnet tills du behöver dom.
  • Sterilisera i diskmaskin; gör rent burkarna sätt in dom i diskmaskinen utan smutsig disk. Kör det hetaste programmet, ta sen burkarna när det är dags att hälla upp gelén.

Hur du än steriliserar, så undvik att ta i burkarna inuti eller nära kanten efter sterilisering. Använd en tång. Tar du i burken eller i kanten så är burken kontaminerad och det blir lätt bakterietillväxt i burken. Använd också de steriliserade burkarna så fort du är klar med gelékoket. Burkarna håller sig inte sterila länge.

Så här gör du din egna svartvinbärsgele

Koka gelén

Fyll en stor kastrull med vinbär repade eller i klasar och häll på ett par dl vatten. Krossa bären medans det kokar upp och låt koka i 10 minuter.

Häll över den kokta massan i en durkslag eller en sil som du täckt med en ren kökshandduk. Låt den stå över en bunke och rinna av i 60 minuter.

Mät upp hur mycket saft du fått med deciliter eller litermått, och häll saften i en kastrull. För varje dl saft du fått, rör du ner lika mycket socker. Om du fått ut 1 liter saft så tillsätter du knappt 1 liter socker.

Låt saften och sockret koka upp under omrörning, skumma av och låt koka på lägre värme 5 minuter. För att se om gelén är klar så droppar du ett par droppar i en ren kopp, dra en linje i droppen med en sked. Om den flyter ihop direkt får du koka lite till. När droppen kan delas utan att den flyter ihop så är gelén klar.

Häll upp gelén i burkar

Häll upp i små sterila burkar och täck med lock, rör inte på insidan av lock eller burkar utan använd en steril tång. När gelén svalnat något kan du skruva på locken ordentligt. Förvara gelén svalt.

Nu kan du njuta av din gelé till yoghurten eller söndagssteken.

Hitta extrajobb

Vinbärssaft i flaskor

Om du får mängder med saft efter du silat så kan du använda den till – ja just det – saft. Vinbärssaft är väldigt läskande i sommarvärmen. Då steriliserar du glasflaskor i stället, kokar upp saften med socker men låter den inte koka vidare till gelé. Saften i din flaska blandar du sen med kallt vatten när du är törstig.

Letar du efter olika sätta att ta hand om vinbärsbusken? Läs här om hur man beskär vinbärsbusken eller till och med hur man flyttar en vinbärsbuske. Och du, glöm inte att du kan boka trädgårdshjälp via appen.

tag