background-shape

Så gör du hemmagjord äppelmos

Så här gör du egen hemmagjord äppelmos

Det finns så mycket som man kan göra med äppelskörden. Om är det ett gott äppelår så finns det äpplen över till cider, äppelkaka och äppelmos. Att sätta tänderna i ett saftigt nyskördat äpple är en höjdpunkt på sensommaren och hösten. Förutom vinteräpplena så kan man inte spara äpplen allt för länge. Så när hösten tar slut börjar det bli dags att bli kreativ. Därför går vi igenom hur du gör hemmagjord äppelmos så att du får lite inspiration med äppelfixet.

Höstäpplen mognar i mitten av september och vinteräpplena kan du eller din trädgårdshjälp plocka strax innan frosten slår till. Vinteräpplen kan du förvara svalt, de mognar faktiskt liggande från vintern till våren. Längst ner i kylen eller i svalen är en bra plats om du inte har för många. Har du stor skörd vinteräpplen kan du förvara dom i en låda mörkt och i ett svalt men i ett frostfritt utrymme.

Hitta trädgårdshjälp idag

Det är också roligt och hållbart att göra cider, äppelmust, frysa ner äppelpaj och koka  äppelmos så att du kan njuta av dina äpplen hela vintern.

Det finns väldigt många äppelsorter att välja mellan i affärerna. När du skall göra äppelmos är det en fördel att välja fasta syrliga äpplen istället för mjöliga äppelsorter. Nordiska äpplen är oftast mer syrliga på grund av vårt kalla klimat. Exempel på fasta syrliga äpplen är Ingrid-Marie, Jona Gold och Aroma, men det finns fler och vet man inte hur dom smakar så får man testa sig fram. Har du egna äpplen i trädgården så vill du såklart använda dig av din egen skörd. 

Äppelmos kan du ha till steken, i filen, i gröten eller som efterrätt. Mosen är en god smaksättare till många olika rätter, bara din fantasi kan sätta gränser för vad du kan använda den till.

Som med det mesta finns det några saker att tänka på när du gör hemmagjord äppelmos.

Så gör du hemmagjord äppelmos lättast

Förbereda äpplena

Du gör iordning äpplena genom att skölja, skala dem och ta bort kärnhuset. Du kastar bort dåliga maskätna delar, de fina delarna skär du sedan ner i klyftor. Om du samtidigt hanterar och lagar med en större mängd äpplen så kan du lägga klyftorna i kallt vatten så att de inte oxiderar – blir bruna. Ett alternativt sätt är att ha kvar skal och kärnhus, klyfta dem och sen sila moset när det färdigkokt och klart.

Sterilisera burkar

Du kan sterilisera glasburkar i ugnen. Glasburkarna och locken skall vara rena och du låter dom stå i ugnen 20 minuter i minst 100 grader. När du häller upp moset i de sterila burkarna måste allt svalna innan du fäster eller skruvar på locket. Du kan lägga locket som ett skydd löst på under tiden mosen svalnar. 

Förpackningar för att frysa in kräver inte samma förberedelse, men de skall såklart vara rena. 

Koka äppelmos

Att koka äppelmos är nog det vanligaste sättet att göra äppelmos. Du kokar äppelklyftorna  med en liten mängd vatten på svag värme i en kastrull. Känn efter med en potatissticka när klyftorna är mjuka. Lägg i socker efter smak, 1-4 dl socker per kilo äpplen som du kokat. Koka upp igen med sockret och låt svalna. Sockret fungerar som ett konserveringsmedel och ju sötare desto längre hållbarhet har moset. 

När klyftorna kokat upp igen med socker då är det dags att mosa och röra ihop i kastrullen eller i en matberedare. Du kan också använda dig av en enkel potatismosare och sen röra. Har du kokat klyftorna med skal och kärnhus så får du nu sila ditt mos. När du rört klart så häll upp moset i steriliserade glasburkar eller portionsförpackningar för frys. Låt moset svalna i burken eller i förpackningen och skruva sen på locket eller slut förpackningen.

Ställ burkar på hyllan och frys in förpackningar. Äppelmos som är lagat med socker kan hålla sig i frysen upp till ett år.

Ugnskoka äppelmos

I stallet för att koka äppelklyftorna i vatten så kan du koka dom mjuka i ugnen. När dom är mjuka rakt igenom så tillsätter du sockret och mosar eller passerar blandningen, och värmer upp den igen. Det sägs att man bevarar smaken bättre om äpplena kokas i ugnen – så när du gör hemmagjord äppelmos, prova båda och smaka! 

Hur gör du egen hemmagjord äppelmos?

Smaksätt äppelmoset

När du kokar ditt äppelmos så kan du välja att ha just den smaken som äpplena ger av sig själva, eller så kan du krydda moset med smak. Du kan tillsätta lite citron när du kokar för att få en syrligare smak, eller kanelstång för smaken och sötman. Ingefära och kardemumma är också vanliga smaksättare till äppelmos.

Hemmagjord äppelmos utan socker

Alla tycker inte om ett äppelmos som är för sött, det är en smaksak. Barn vill kanske ha sötare mos och äldre syrligare. Äpplena i sig själv innehåller också fruktsocker och en viss sötma. 

Det är heller inte särskilt ovanligt att inte tåla socker och då kan man koka ett äppelmos helt utan socker. Du kan använda dig av ett sötningsmedel som Stevia eller Agave om du inte tål socker men ändå vill ha lite sötma. Men var noga med att mäta mängden av sötningsmedel som många gånger är tusen gånger sötare än socker. Ta en riktigt liten mängd och smaka av.

När du skall förvara moset i glasburkar, så är det en nackdel att inte använda socker eftersom sockret i sig är ett konserveringsmedel som gör din äppelmos hållbar. Sötningsmedel som Stevia och Agave ger inte en konserverande effekt, och en burk med  osockrad äppelmos på hyllan håller inte många dagar innan den börjar att mögla.

Du kan använda dig av konserveringsmedel som Atamon, men bäst är att frysa in moset. Ett mos utan socker kan hålla sig i kylen en vecka och i frysen ett par månader.

Grundrecept Äppelmos

1 kilo äpplen

0,5 dl vatten

1 dl strösocker

  1. Skala och rensa äpplena från kärnhus och dåliga delar.
  2. Skär delarna i klyftor.
  3. Koka upp klyftorna med vatten i en kastrull, tillsammans med smaksättare.
  4. Tillsätt socker.
  5. Koka upp igen.
  6. Mosa och rör, eller passera i matberedare.
  7. Häll upp i sterila burkar eller i frysförpackningar.

Vanliga smaksättare är citron, kanel eller kardemumma. Du kan också välja att ha naturell smak utan smaksättare.

Frys in ditt äppelmos när det svalnat eller ställ upp burken på hyllan med en fin etikett.

Hitta trädgårdshjälp idag

Nu kan du njuta av dina äpplen hela vintern.

tag