Dags att söka jobb - proffset tipsar

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
29/5/2019
planera jobbansökan

Yepstr utgör Sveriges bästa arena för ungdomsjobb. Att ta uppdrag via vår app introducerar ungdomarna till arbetslivet. Vi tog in ett rekryteringsproffs som avslöjar vad som är viktigast när du ska söka jobb.

Att gå ut gymnasiet med en ryggsäck full av arbetslivserfarenhet kommer hjälpa dig i framtida rekryteringsprocesser. Det kan vi garantera. Men att söka jobb är kämpigt, och det kan ändå vara knepigt att landa det där första “riktiga” jobbet efter gymnasiet. Yepstr finns till för att ge ungdomar alla verktyg de behöver för att lyckas i arbetslivet.

Därför bestämde vi oss att ställa lite frågor till Kathinka Evers. Kathinka är Consultant Manager på Academic Work, och har stenkoll på allt som hör rekrytering till. Vi pratade om vad hon letar efter under en rekryteringsprocess, och vad man egentligen ska tänka på när man ska söka jobb som ung.

söka jobb, Sommarjobb, stockholm

Extrajobbet är endast några ansökningar bort

Hej Kathinka, tack för att du tog dig tiden!

Vad är viktigast för dig som rekryterare när du får in en ansökan av en ung person?

När erfarenheten inte är så lång är det viktigaste att kandidaten kan ”kompensera” för det med en stark motivation till varför hen har sökt just denna tjänst. Att man ser ett engagemang och driv hos kandidaten som kan skapa ett värde i tjänsten. Särskilt om tjänsten är långsiktig är det ofta viktigare att se potentialen hos kandidaten, snarare än den kompetens personen besitter i dagsläget. Jag tycker också det är viktigt att kandidaten visar på öppenhet och nyfikenhet inför att lära nytt. Det är även viktigt att en ung kandidat är orädd och kan få mer seniora kollegor att tänka nytt/modernt och utmana dessa i arbetsrutiner.

Vad har tidigare arbetslivserfarenhet för betydelse?

Relevant erfarenhet inom området kommer att korta ner startsträckan under introduktionen på nya jobbet. Det kan även tillföra väldigt bra perspektiv och input från en person som har arbetat inom samma bransch. Jag upplever ofta att företag vill ha in nytänkande i sina team. En person med relevant erfarenhet men som inte har arbetat hos just dem kommer förmodligen ha bra och nya infallsvinklar för hur arbetet ska se ut.

Inget att sätta på CV:t? Kom igång med Yepstr idag!

Vad är viktigast erfarenhet eller personlighet?

Det beror såklart på, om behovet är kort och det är ett specifikt projekt som ska genomföras så kommer det vara mer effektivt och billigt att ta in någon med skarp erfarenhet inom just det området. Men som jag nämnde tidigare kommer man längre på personlighet om behovet är långsiktigt, där man hellre väljer att bygga upp/fylla på organisationen underifrån med mer junior kompetens men där personligheten och engagemanget är på plats. På det sättet har man även möjlighet att erbjuda utvecklingsmöjligheter till befintlig personal i plats där de juniora kliver in under en period för kompetensväxling och där den befintliga kollegan sedan klättrar vidare inom organisationen.

Vanligtvis har större företag möjlighet att satsa mer juniort, eftersom de ofta har mer pengar att röra sig med vilket också gör att de kan lägga ner den tid som krävs för att lära upp en junior i teamet. Det behövs ofta ett gediget introduktionsprogram, en mentor och arbetsuppgifter som tar längre tid i början. En sådan satsning är ofta svårare för mindre företag att göra eftersom de inte har samma pengar att röra sig med och i början är det viktigt med leverans från dag 1 som genererar pengar.

Det beror även på vilket affärsområde man söker en tjänst inom. I vissa branscher råder extrem kandidatbrist och erfarenhet kan vara svårt att hitta. Man behöver alltså bygga underifrån och då kan det hända att man endast behöver och kan rekrytera på en bra och passande personlighet.

Mitt barn vill ha jobb, men vågar inte söka. Kan bättre självkänsla vara nyckeln?

Vad ska man tänka på när man låter någon veta att man inte fått jobbet?

När jag berättar för en kandidat att hen inte kommer att gå vidare i processen är det viktigaste att dela med mig om varför, och att då vara väldigt konkret. Om det var hög konkurrens ska jag kunna redogöra för vad de andra kandidaterna hade som inte denna person hade. Om jag själv valde att inte ta vidare kandidaten efter en intervju så agerar jag gärna intervju-coach där kandidaten får tips till nästa gång man ska söka jobb, för att inte ramla i samma ”fällor”. Det brukar uppskattas väldigt mycket och skapar en större förståelse. Men det är även viktigt att stämma av ifall kandidaten vill ha feedback innan man ger den, vissa vill inte veta.

Vad ska man tänka på när man tackar nej till ett jobb?

Det schysstaste är att vara transparent. Att redan från början berätta om man är med i flera rekryteringsprocesser. Det är väldigt vanligt och ingenting som rekryteraren lägger något specifikt värde i. Vi förstår att man såklart skjuter ut sitt CV åt fler håll än ett. Utöver det handlar det mycket om hur erbjudandet ser ut och är något mer attraktivt så är det bara att vara ärlig kring det. Ärlighet varar helt klart längst i detta fall och är även gynnsamt för kandidaten själv ifall hen kommer vilja söka jobba hos/via en själv i framtiden.

söka jobb, stockholm

Att söka jobb är alltid kämpigt. Visa intresse och engagemang så kommer du långt!

Har du något tips till ungdomar som kämpar med att söka jobb?

Se till att motivera dig väl för varför du är ute efter just denna tjänst, var då specifik. Snygga till ditt CV. Det finns inget ”perfekt” CV men oavsett vilket layout man använder sig av så kommer man väldigt långt på att det är rent och tydligt. Jag vill direkt kunna se vilka utbildningar respektive erfarenheter du har . Det ska vara lätt att ta sig igenom. Det behöver absolut inte vara längre än 1-2 A4. Se till att allt är rättstavat och att det inte finns några slarvfel. Var även påläst kring den tjänst du söker, ställ frågor och var intresserad.

CV-guide inför din första ansökan

Gick du vidare i processen? Strålande! Då är det dags för intervju. Det är helt naturligt att vara lite nervös, det är alla. Våra vänner på studentrum.se, har tagit fram några något okonventionella tips för de extra nervösa.

Infografen är skapad av Studentum.se – Sveriges största söktjänst för eftergymnasiala studier.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: