background-shape

7 Enkla sätt att göra din Trädgård Barnvänlig

trädgård

Respekt och en djup kärlek till naturen är något som många av oss svenskar har gemensamt. Om du vill att dessa känslor ska gå i arv till dina barn (eller barnbarn, för den delen), kan du börja redan hemma genom att anlägga en barnvänlig trädgård. Använd följande 7 knep för att omvandla din trädgård till en säker, vacker och naturlig plats där barnen kommer älska att spendera sin tid.

Hitta trädgårdshjälp idag

Vi har valt ut några enkla och relativt billiga sätt att göra utemiljöer till säkra platser för barn. Du kan dock behöva göra vissa justeringar för att få dem att passa just den odlingszon där du bor. Hur många av dessa knep du väljer att använda dig av är förstås helt upp till dig. Kom bara ihåg att denna lista absolut inte omfattar allt – det finns många sätt att göra din trädgård till ett paradis för barn.

Behöver du hjälp i din trädgård? Anlita en duktig ungdom via Yepstr.

  1. Byt gräsmattor mot växter av olika slag

Alltför länge har de flesta levt i villfarelsen att den mest barnvänliga trädgården endast består av stora, öppna ytor. Generation efter generation av ungar har dock lyckats motbevisa detta, för särskilt skoj är det inte att springa varv efter varv runt en grön rektangel (eller vilken form gräsmattan nu råkar ha). När det enda som finns att tillgå är gräsmatta dröjer det inte länge förrän uttråkningen slår till.

Om din trädgård till största del består av gräs och öppna ytor – gör dig av med en del av dessa. Ersätt dem med andra växter och spännande inslag som stimulerar sinnena, erbjuder underhållning och ger en chans att lära barnen något nytt. På så vis fortsätter trädgården vara spännande oavsett säsong.

  1. Skapa en lugn och skuggig plats

Våra kroppar producerar välbehövligt D-vitamin när vi exponeras för solljus, så en hälsosam dos är bra för barnen. Det finns dock risk att det blir lite väl mycket sol, så se till att din barnvänliga trädgård har skuggiga utrymmen med plats för lek och avslappning.

Detta kan du få till genom att plantera ett träd på lämplig plats. Och varför inte omvandla denna punkt till en plats som hela familjen kan njuta av? Om du har en generös budget kan du bygga en altan eller lägga stenplattor på marken, införskaffa bekväma trädgårdsmö

bler och placera ut leksaker som är lämpliga för utomhusbruk.

  1. Ge dem en egen odlingslott

Det bästa sättet att lära sig är genom att testa själv. Därför kan det vara en god idé att involvera barnen i trädgårdsarbetet, exempelvis genom att be dem hjälpa till med enklare sysslor som att rensa bort ogräs från rabatter eller att samla ihop fallna höstlöv.

Detta är förstås en nyttig början, men om de bara ska göra arbete åt mamma och pappa kommer det snabbt bli ointressant och de kommer inte alls tycka att det här med trädgård och natur är så kul längre. Ett desto roligare alternativ är att ge dem ett alldeles eget trädgårdsland.

barnvänlig trädgård

Låt dem själva välja vilka växter som ska planteras, eller börja med att låta dem plantera lättodlade växter som solrosor, och låt dem sedan sköta dem. Om de inte vill ha några blommor utan hellre vill bygga lerslott i sin rabatt, må så vara. De kommer ändå tröttna på det förr eller senare. När de ser hur dina växter växer och frodas kommer de säkert ändra sig och själva vilja testa!

  1. Skapa en trädgård för alla sinnen

Omvandla en del av trädgården till en sinnesstimulerande plats för dina barn. Detta kan du göra genom att plantera flera olika typer av växter och buskar som får dem att använda alla sinnen.

Välj ut väldoftande blommor, växter med texturerade blad, udda former och spännande färger. Doftande örter, hallon- och blåbärsbuskar är perfekta exempel på växter som kan ge barnen en intressant smakupplevelse. Förutom växter kan du även introducera texturerade ytor som exempelvis trä eller sten, eller hänga kristaller eller ett vindspel från en gren.

  1. Eliminera farliga verktyg och giftiga växter

Växter som är giftiga eller på annat vis olämpliga (exempelvis törnbuskar) – likaså vassa trädgårdsredskap – kan vara farliga eller rent av dödligt farliga för dina barn. Dessutom kan pooler, dammar, fontäner och andra vattendrag utgöra en risk.

Gör din trädgård mer barnvänlig genom att rensa bort giftiga växter och hägna in sådana som har vassa törnen. Om du är osäker på vilka trädgårdsväxter som kan vara giftiga, läs igenom Giftinformationscentralens information om vanliga växter. Se till att trädgårdsredskap, gödsel och eventuella bekämpningsmedel förvaras på en säker plats när de inte används. Om du har ett vattendrag eller en pool på din tomt bör de hägnas in eller täckas över med ett barnsäkert poolskydd.

  1. Skapa insynsskyddade platser

Tidningarnas huvudrubriker påminner oss tyvärr gång på gång om att världen inte är en säker plats. Att skapa säker avskildhet i trädgården är något man därför kan ha i åtanke.

Använd träd, staket, klätterställningar och klängväxter, eller rent av en levande grön växtvägg för att förbättra insynsskyddet där det behövs. Att plantera en snabbväxande, tät häck är också en effektiv lösning som dessutom skapar en inbjudande miljö för fåglar och insekter. Förbipasserande ska inte kunna se vad som händer i din trädgård, och en väl avskärmad yta får dina barn att känna sig säkrare när de är ute.

  1. Plantera ett grönsaksland

Ett grönsaksland är ett oerhört uppskattat inslag i en barnvänlig trädgård, och är dessutom ett projekt som hela familjen kan bli involverad i. Få barnen att delta redan från planeringsstadiet. Be dem hjälpa dig att välja vad ni ska plantera, och låt dem vara med och gräva och förbereda jorden för grönsaker, frukt, örter och andra växter.

Lär dem hur man sår frön, skolar om småplantor och visa hur man sköter växterna under hela säsongen. Låt dem rensa ogräs och vattna växterna vid behov. När växterna står i blom och trädgårdslandet besöks av bin och fjärilar kan du förklara hur pollination fungerar. Visa barnen hur man ser efter de växande frukterna eller grönsakerna, och låt dem sedan få nöjet att skörda dem när de är mogna. För att ta det hela ytterligare ett steg kan du låta dem hjälpa till när du tillagar de närodlade grönsakerna.

Dessa 7 tips är allt du behöver för att göra din trädgård mer barnvänlig. Du kommer säkert komma på många fler idéer när du låter dina barn spendera mer tid utomhus. Ju mer barnanpassad din trädgård är, desto mer tid kommer de vilja spendera i den – precis så som är tanken!

Trädgårdsland
tag