background-shape

Brännässlor

Här är allt du behöver veta om brännässlor

Om du har brännässlor i trädgården så skall du egentligen vara tacksam, för brännässlor indikerar att du har en näringsrik jord, full med kväve. Men det är inte roligt att bränna sig på nässlorna när man rensar landet eller klipper buskar, och ännu värre är det när barn kommer gråtande av smärtan som nässlorna ger när dom lekt vid brännässlorna.

Hitta trädgårdshjälp idag

Brännässlan Urtica dioica tillhör familjen nässelväxter, den kan bli från 50 till 150 cm lång och finns i hela Sverige och i norra Europa. Växten är täckt av fina hår som innehåller histamin, och som triggar igång först en pirrande känsla som går över i smärta och kan ge rodnad och värsta fall blåsor. Beroende på hur mycket man varit i kontakt med växten så är smärtan inte särskilt långvarig, den värsta smärtan går över på femton minuter.

Det finns många roliga anekdoter att läsa om Brännässlor. Enligt Asatron så är Brännässlan Tors växt. När Tor for fram över himlen med blixt och dunder, så slängde man nässlor på eldstaden. Blixten kunde inte slå ner där nässlorna offrats för Tor.

Brännässlor svider vid kontakt, hur behandlar man det?

Man trodde också länge att älvor bodde där nässlor växte och att nässlor var bra för att hålla troll och häxor borta.

Krigare och soldater som var trötta och frusna lär också genom tiderna piskat varandra med brännässlor för att få igång blodcirkulationen och hålla sig vakna.

Man har också länge trott att om man stoppade nässlor i mössan så slapp man få håravfall.

Nyttoväxten Brännässla

Brännässlan betraktas också som en nyttoväxt som är rik på vitaminer och har ansetts bota sjukdomar.

Du kan koka de späda plantorna på våren och göra en nässelsoppa, brännhåren försvinner och soppan som har en smak av spenat är full av järn, kalium, kalcium, mangan och vitaminerna A och C. I Storbritannien så bryggs fortfarande nässelöl och i hälsokostaffärer i Sverige kan du köpa te som är gjort på nässlor.

Brännässlor anses sänka blodsockret och tros kunna bota diabetes, och vid reumatiska åkommor så har man förr använt nässlor för att lägga omslag och lindra reumatism.

Du kan använda nässelvatten som gödningsmedel i trädgården. Man lägger nässlor i en hink, fyller på med vatten och sätter lock på eftersom blandningen kommer att lukta illa. Efter en vecka häller man av nässelvattnet och blandar det med vattnet i vattenkannan – dina odlingar får en god näring. Du kan också spruta nässelvattnet direkt på plantor som fått löss eller annan ohyra.

Brännässlor kan användas för att färga garn, och förr gjordes även tyg av nässelfibern. Eftersom fibern är relativt kort så blandades den med lin och man kunde spinna och sen väva nässelduk eller som det kallades – nättelduk.

Brännässlan är också en värdväxt för Fjärilar. Larverna lever på nässlan och för att sen efter förvandlingen flyga iväg som fjäril.

Bli av med brännässlor som planterat sig i trädgården

Vård vid brännskador

Om du bränt dig på nässlorna så kan du skölja huden med kallt vatten och sen sätta på kylbalsam för att lindra smärtan. Man kan också stryka på en smärtstillande salva eller en receptfri salva med hydrokortison. Om ett riktigt litet barn bränner sig då kan du kontakta vården och få råd, men annars behövs ingen sjukvård, oftast försvinner smärtan efter en stund.

Bli av med brännässlor

Även om Brännässlan är en nyttoväxt så är det inte så trevligt att ha den utspridd i trädgården. Man vill gärna jobba i sin trädgård och njuta av den utan att bränna sig, barnen skall kunna leka och springa barbenta och barfota. Så vad kan man göra för att få bort nässlorna?

När du trimmar längs buskar eller klipper gräset så klipper du också bort nässlorna men dom kommer tillbaka igen. Nässlorna pollinerar med frön i vinden och längs rötterna skjuter den ut längdskott. Den har alltså ett rotsystem som ger nya nässlor.

Du kan använda dig av ogräsbekämpningsmedel, men som de flesta kemiska medel så är de också skadliga för dina andra växter och kan skada nyttiga maskar och mikroorganismer i jorden.

Om du brer ut en mörk markduk över hela beståndet av nässlor så kan inte nässlorna få ljus och växa, till slut dör de ut. Men troligtvis har du nässlor lite här och där och det kan vara svårt att täcka med duk på alla ställen.

Det bästa sättet att bli av med nässlorna är att dra upp dom med rötterna. Du kan ta dom när dom är späda, men risken är stor att du bara får med dig växten och inte rötterna. När nässlorna vuxit upp ordentligt så kan du passa på att dra upp dom när jorden är lucker, som efter en regnig period. Ta på långärmat, långbyxor och ett par bra handskar. Tag ett ordentligt tag om stammen nertill, och dra rätt upp, rötterna följer med och du märker hur rötterna vuxit i sidled under jorden. Det är tidskrävande och det är inte säkert att du får bort alla nässlor första året, men med tiden så försvinner beståndet. Lägg nässlorna i en korg och bränn dom, eller se till att inte rötterna kan leta sig ner där du slänger dom.

Hitta trädgårdshjälp idag

Fjärilar föds på Brännässlan

Vill du ha fjärilar i din trädgård så låt nässlorna växa på en mindre begränsad plats och visa barnen var den platsen är, och berätta om hur man bränner sig och att fjärilarna föds där. Du kan sen hålla koll på din hörna med nässlor så att den inte brer ut sig.

Har du annat ogräs som du vill få bort illa kvickt från gräset? Läs vidare här!

tag