background-shape

Elda i tunna

Har du massvis med löv och ris att bli av med men ingen majbrasa att köra det till? Elda i tunna själv!

När du klippt ner buskar på hösten eller krattat ihop löv och ris på våren i trädgården så kan högen av bli ansenlig. Var skall du göra av den? Du kan samla allt i säckar eller på en dragkärra och köra till återvinningen, där finns oftast en container för ris och en annan för löv och gräs kompost. Att hantera trädgårdsavfallet är ett arbete som tar tid och kraft. Kanske har du taggiga buskar där grenarna sticks, eller så har du tagit ner ett träd med ett stort grenverk som måste sågas upp. Hur som helst så vill du bli av med rishögen. Majbrasor och Påskeldar er ett bra alternativ, du kör ditt avfall till en närliggande brasa med skottkärra eller på en dragkärra. Har du ingen brasa i närheten så kan du ordna din egen brasa, genom att elda upp trädgårdsavfallet i en tunna.

Hitta trädgårdshjälp idag

Elda i tunna för att bli av med påskens ris och debris

Tunnan

Du behöver en tunna gjord av plåt, ett oljefat. Du kan söka efter industrier i närheten som kan tänkas ha kemikalier eller bensin i tunnor. Har du tur så får du en tunna gratis eller så får du betala ett par hundralappar för att få en bra tunna med lock. Kolla gärna med säljaren vad som varit i tunnan och om du kan elda i den. Du behöver skära upp en mindre öppning på den nedre delen av tunnan för att få ett sug och drag när du eldar. Du kan låta ”locket” till suget sitta kvar som en liten dörr på glänt.

Bygg upp en enkel grund med ett par stenar eller betongblock som tunnan kan stå på. Se till att tunnan står horisontellt plant och stadigt, och inte för nära hus, andra byggnader eller under träd.

Elda i tunna

Du får lov som villaägare att elda upp trädgårdsavfall men det är förbjudet att elda upp gummi, plast, möbler eller byggnadsmaterial. Du måste också ta hänsyn till dina grannar och tänka på var röken tar vägen. I vissa kommuner är det bara tillåtet att elda vissa perioder. Kolla med din kommuns hemsida vad som gäller för dig.

Att elda i tunna är ett superbra verktyg för att bli av med överblivet ris

Har det regnat så får du vänta ett par dagar tills rishögarna torkat. Eldar du våta grenar blir det mest sur rök av det hela. Fyll på tunnan med torra kvistar och ris och tänd på. Har du svårt att få eld på riset, så ta hjälp av lite tändvätska. När du fått ordentligt fart på elden så fyller du på efter hand och du är snart av med din rishög. Tänk på att lägga på locket när du är klar och se till att elden brunnit ut ordentligt innan du lämnar den. Du är ansvarig för elden och att den blir släckt, ha en eldsläckare i närheten när du eldar, för att förhindra brand vid gnistbildning.

Tänk på att inte elda när det är torka och risk för gräs och skogsbrand. Elda inte heller när det blåser för mycket, gnistor kan flyga med vinden och sätta eld på torr vegetation. Vänta med att elda till en lugn blåsfri dag, gärna när marken är våt.

Hitta trädgårdshjälp idag

Har du en envis stubbe som står kvar på tomten, läs då vidare om hur man eldar en stubbe!

tag