background-shape

När blommar Liljekonvalj

Har du precis sått det första fröet till säsongens liljekonvalj och undrar nu när de blommar?

Den vackra Liljekonvaljen – Convallaria majalis, med sina små vita klockor signalerar att våren kommit på riktigt. Den vackra men också giftiga blomman används ofta som brudbukett, eftersom en liljekonvalj blommar när saven stiger i träden under hägringens tid i Maj och Juni. Växten kommer ursprungligen från Europa och Asien och är en vanlig syn i skogsbryn och längs vägkanter. Liljekonvaljen som är en flerårig ört tillhör familjen sparrisväxter. Blomman har avlånga och spetsiga blad och på en böjd stängel hänger de små vita klockorna som doftar underbart.

Liljekonvaljen är Gästriklands landskapsblomma och Finlands nationalblomma.

Hitta trädgårdshjälp idag

Hur länge blommar Liljekonvalj

Liljekonvaljer tillhör släkten sparrisväxter – Asparagaceae och har ett utspritt underjordiskt nätverk av stam och rötter som gör att dom fungerar som marktäckare. Blommorna slår ut i Maj och blommar in i Juni, efter blomningen får växten orange giftiga bär. Hela växten är giftig och skall hållas borta från barn och hundar. Om någon äter Liljekonvalj så blir dom först magsjuka med smärta och kräkningar och sen yra och får hjärtklappning. Det är viktigt att ta kontakt med läkare om du misstänker att din hund eller ett barn fått i sig delar av växten.

Ramslökens blad liknar faktiskt Liljekonvaljbladen men de är lätta att skilja på om du luktar på dom. Ramslöksbladen luktar vitlök om du gnuggar bladet mellan fingrarna.

När en liljekonvalj äntlingen blommar går den från nedstämda gröna knoppar till ljusa vita blommor

Hur får man Liljekonvalj att blomma

Liljekonvalj är en vacker marktäckare, om du eller din trädgårdshjälp skall plantera den vilt så kan den sprida sig under rätta förhållande. Växten finns att köpa på de flesta plantskolor och du bör plantera den i rik, fuktig jord i halvskugga. Roten eller stammen skall grävas ner strax under jordytan. Jorden bör vara näringsrik, du kan få vänta ett par år på att Liljekonvaljen blommar ordentligt.

Man kan få tag på en förädlad Liljekonvalj Rosea som har rosa klockor istället för vita. Det finns också en planta som kallas Iskonvalj, plantan har kylts ner och luras att blomma i December när man tar in den i värmen till Jul. Man kan alltså förskjuta när liljekonvalj blommar!

Varför blommar inte Liljekonvalj när jag vill

Om förhållandena inte är det rätta för Liljekonvaljen så trivs den inte, om du eller din trädgårdshjälp planterat den på ett för soligt ställe eller om marken är för torr där den växer. Den vanligaste orsaken till att Liljekonvaljen inte blommar beror på att den inte får tillräckligt med näring. Liljekonvaljen vill ha en mullrik lite fuktig jord och får den inte det så vill den inte heller blomma. Be din trädgårdshjälp att gallra och gödsla.

Du kan också plantera om dina Liljekonvaljer till ett gynnsammare ställe i trädgården men efter omplanteringen kan det ta ett par år innan växten kommer till rätta och blommar.

Värt att nämna är att Liljekonvaljen är fridlyst i delar av Sverige som på Öland och i länen – Kronoberg, Södermanland och Stockholm. På dessa ställen får växten inte plockas upp med rötterna och säljas.

Liljekonvaljens mening

Liljekonvaljen är mytomspunnen, med sina små klockor som liknar bjällror är den hyllad genom tiderna för sin skönhet och goda doft.

I Bibeln nämns Liljekonvaljen växa upp där Jungfru Marias tårar träffade marken vid Jesus korsfästelse. Växten sägs ge tur i kärleken och förmedlar att lyckan kommer åter.

Liljekonvalj  symboliserar också ödmjukhet.

I Frankrike säljs Liljekonvalj över hela landet på första Maj som är Liljekonvaljens dag, dagen har firats sen 1500 -talet. Det är också fransmännen som la till Liljekonvaljdoften som en not i parfymer. Dior har parfymen Diorissimo med doft av Liljekonvalj och Chanels berömda parfymer Chanel 19 och Chanel 22 innehåller noten Liljekonvalj.

I Storbritannien heter Liljekonvalj ”Lilly of the valley”. Queen har gjort en låt med samma titel. Sveriges berömda poet Gustaf Fröding har skrivit en dikt om blomman – Kung Liljekonvalj av dungen som också rockbandet Mando Diao har tonsatt och spelat in.

Liljekonvaljer finns även i fler färger. När rosa liljekonvaljer blommar kan skilja sig från det vanliga lite grann

Kung Liljekonvalj av dungen, dikt av Gustaf Fröding

Kung Liljekonvalje av dungen,
kung Liljekonvalje är vit som snö,
nu sörjer unga kungen
prinsessan liljekonvaljemö.

Kung Liljekonvalje han sänker
sitt tunga huvud så tungt och vekt,
och silverhjälmen blänker
i sommarskymningen blekt.

Kring bårens spindelvävar
från rökelsekaren med blomsterstoft
en virak sakta svävar,
all skogen är fylld av doft.

Från Björkens vaggande krona,
från vindens vaggande gröna hus
små sorgevisor tona,
all skogen är uppfylld av sus.

Det susar ett bud genom dälden
om kungssorg bland viskande blad
i skogens vilda välden
från Liljekonvaljernas huvudstad.

Hitta trädgårdshjälp idag

Om du vill lära dig mer om melodik kan du spana in våra barnsånger!

tag