background-shape

När ska man plantera tulpanlökar

Hur och när ska man plantera tulpanlökar för bästa skörden

När tulpanerna dyker upp i affären, ja då vet man att våren är på väg, eller nej kanske inte? Tulpanens dag firas i Sverige 15:e Januari sen 1989, långt innan vår, för att fira att ljuset kommer tillbaka och vårens antågande. De tulpaner som du kan köpa har planterats och stått svalt i  cirka 9 gradigt kylrum sen tidig höst, och sen flyttat in i växthus och drivits upp i 18 gradig värme. Man har lurat tulpanen att det först var vinter och sen kom det värme och vår. Så om man inte har de faciliteterna, när ska man plantera sina tulpanlökar? Tulpanen som du planterar själv dyker inte upp förrän solen börjar värma jorden och det är vår på riktigt, någon gång i April i södra delarna av landet.  

Hitta trädgårdshjälp idag

Tulpanen är känd sen 1000- talet och har sitt ursprung i mellanöstern från Marocko i väst  till Kina i öst. I det osmanska riket blev tulpanen utnämnd till hovblomma på 1500-talet. Det är också resenärer från det Osmanska riket som tog med sig tulpanlökar till Europa. På 1600- talet planterades de första tulpanlökarna i Holland. 

Tulpanen blev så populär så att man kan säga att tulpanen bidrog till världens första börskrasch. Det rådde tulipomani priset steg och steg år 1636, en lök från Sempre Augustus kunde vara lika mycket värd som ett större borgarhus i Holland. Men sen dök priset och kraschen var ett faktum år 1637. Holland är fortfarande känt för att vara tulpanernas land. Längs hela den platta kusten odlas det tulpaner.

Namnet Tulpan kommer från Persiskans dulban som betyder turban. I  Sverige finns plantskolor som driver tulpaner sen 1970-talet, det sätts cirka 150 miljoner tulpanlökar varje år i landet.

När bör man plantera sina tulpanlökar för att man ska få bästa resultatet

När ska man plantera tulpanlökar

Till skillnad från en del andra sommarblommor som Dahlia, så sätter man tulpanlökar i jorden på sensommaren och hösten. Löken skall planteras en bit ner i jorden innan tjälen sätter sig i marken. Du kan plantera hela hösten, om du planterar strax innan tjälen så täck rabatterna med löv för att hålla jorden med lite värme längre. Tulpanlöken rotar sig och när tjälen kommer så går den i vintervila.

Du kan flytta en tulpanlök på våren från ett ställe till ett annat men då får du vara väldigt försiktig så att du inte skadar den, ta med jorden runt löken så att du får med Tulpanens rötter. 

Sätta tulpanlökar

Tulpaner är inte perenner utan de är ettåriga blommor. Många tror att tulpaner är perenner därför att äldre tulpansorter kunde knoppa av sig i jorden – bilda en ny sidolök. Tyvärr så händer det sällan av sig själv med de tulpanlökar som du köper i handeln idag. Det är däremot vanligt att man planterar Tulpanerna tillsammans med ett hav av perenner. Tulpanerna trivs med andra blommor och de bildar en explosion av färger tillsammans. 

Om du strävar efter att få Tulpanen att sätta sidolökar så måste du klippa bort själva blomman innan den vissnar, sen lämnar du bladen kvar att vissna. Kraften från bladen går ner i löken igen. Om rådjuren varit och ätit upp alla dina tulpaner så kan du trösta dig med att  du kanske har tur och får en ny sidolök som blir en tulpan nästa år.

När du köper tulpanlökar som kommit tidigt i affären så behöver du förvara dem i kyl, skafferi eller en sval källare och plocka fram dom när man ska plantera tulpanlökar på hösten. Lökarna blir ganska torra och tråkiga om de får hänga till försäljning för länge. 

När man ska plantera tulpanlökar brukar vara under hösten

Plantera tulpanlökar på hösten

Från slutet av augusti och hela hösten kan du eller din trädgårdshjälp plantera tulpanlökar. Hösten är den rätta tiden att sätta ner dem i jorden. Du kan blanda flera sorter på samma ställe eller välja att dela upp dem i olika färger. Tulpaner finns i ett flertal färger; Vita, gula, orange, rosa, röda, vinröda och violetta. Du kan också hitta tvåfärgade tulpaner. Det finns så kallade papegojtulpaner med vridna blad, enkelblommande tulpaner med 6 blad och dubbelblommande tulpaner med fler än 12 blad. Du kan köpa stora påsar med många lökar eller mindre påsar med 5-7 lökar. 

Vill du plantera tulpaner i krukor eller lådor så går det bra, du använder dig av samma teknik som när du sätter ner lökar i rabatten eller i gräsmattan. 

Lökarna skall planteras djupt mellan 15 centimeter till 20 cm ner i jorden. Jorden skall vara lucker och gärna sandig. Bra dränering är ett måste annars ruttnar lökarna. Om du tänker plantera i kruka så se till att det finns hål i botten så att överflödigt vatten rinner ut. Du sätter ner lökarna med toppen uppåt och täcker över med jord och vattnar. Du kan också sätta löken med toppen nedåt och därmed fördröja tillväxten något, eller blanda varannan upp och  varannan ner och få nya knoppar när de första blommar. Du kan sätta lökarna ganska tätt om du vill att dom dom kommer upp tätt eller sprida ut dom över landet så att dom spricker upp lite här o där.

Hitta trädgårdshjälp idag

Många använder benmjöl eller gödsel, men löken har egentligen all den näring den behöver i sig själv, för att växa upp till en ståtlig Tulpan. Glöm inte att bädda rabatten med halm eller torra löv om du är väldigt sent ute med planteringen, så att lökarna hinner rota sig innan tjälen kryper ner i jorden.

Lycka till med Tulpanerna!

tag