background-shape

Plantera träd

När borde man plantera träd?

Plantera ett nytt träd är en process som kräver kunskap, planering och tid. Innan du kan plantera ditt nya träd, måste du ta hänsyn till storleken på din planteringsyta, jordens sammansättning, vattennivåer och ljusförhållanden. Du bör ta reda om trädet klarar din växtzon och kommer att trivas på platsen du valt. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Hur planerar man ett nytt träd

Har du ett favoritträd som du vill kunna vila ögonen på eller är det en annan funktion som du ser fram emot. Kanske en ek som kan ha en gunga när dina framtida barnbarnsbarn växer upp, eller ett citrusträd med citroner?

När du hittat ditt favoritträd, så ta reda på så mycket specifik information om trädet som möjligt. Skaffa kunskap om vattning, beskärning och om det behöver stöttas eller skyddas i tillväxten. Är trädet barrotat eller har rötterna torv och rotklump? Är det ett lövfällande träd eller vintergrönt? Vad har trädet för vinterhärdighet.

Kommer trädet att trivas i klimatet där du bor, växtzonen och den jord du har i din trädgård. Du måste hitta en plats där trädet har en framtida plats att växa både på höjd och bredd, så att grenverket får plats. Finns det vattenledningar i marken eller andra kablar som tex fiber för bredband. Tänk på var skuggan faller från trädet och i förhållande till byggnader på tomten, får trädet tillräckligt med ljus?

Olika träd har också olika planteringstider;

  • Barrotade träd kan du plantera från augusti fram tills tjälen sätter sig i marken.
  • Ett träd med torv och rotklump runt rötterna bör du plantera på våren.
  • Är trädet krukodlat så kan du plantera det på sommaren.

Här går vi igenom hur man kan plantera träd

Hur planterar man ett nytt träd

När du tagit reda på allt specifikt om trädet, planerat vad du behöver köpa in, bestämt plats och tagit hem trädet med medföljande plantjord, stötta och gnagskydd – då är det dags att plantera.

Hålet – planteringsgropen

Du skall gräva ett hål, en grop för trädet. Mät själva rotklumpens diameter och gräv sedan 3 gånger så brett. Gör gärna ett fyrkantigt hål, vissa träd har rötter som snurrar runt i ett runt hål. Om hålet är kvadratiskt så rotar sig trädet ut mot sidorna och ner. Mät också höjden på rotklumpen och gräv sen dubbelt så djupt.

Planteringsjorden

Ta jorden som du grävt upp och blanda med en god plantjord. Fråga gärna på plantskolan vilken plantjord som passar bäst för just ditt träd. Du kan också blanda din uppgrävda jord med plantjorden under tiden som du planterar. Varannan spade uppgrävd jord och varannan spade planteringsjord.

Hur bör man gödsla om man vill plantera träd

Stödpinne, band och gnagskydd

Förbered med stödpinne – stolpe och band vid den grävda gropen, ett nytt träd behöver ofta stöttas och bindas så att det får en stadig och rak start. Om du behöver ett skydd mot att stammen kan gnagas av rådjur, så se till att du har det hemma från början.

Planteringen

Sätt trädet en stund i en hink med vatten eller vattna i ordentligt i gropen. Börja blanda ner den uppgrävda jorden med planteringsjorden och placera ner rotklumpen i mitten på lagom höjd. Se till så att klumpen inte hamnar för långt ner, det är bättre att den står lite högre, rotklumpen kommer sätta sig i markhöjd så småningom. Fyll på med blandningen och tryck till ordentligt, det är bra om en person håller trädet rakt och en person fyller på med jord. Stampa sen ner jorden hårt och känn efter hur stabilt trädet står. Bind trädet i stöttan så att det får ett bra stöd mot vind och annat som kan rubba det. Sätt på skyddet mot gnagare, rådjur älskar nya träd.

Hitta trädgårdshjälp idag

Vattna, vattna och vattna igen

Vattna hellre för mycket än för lite när du planterat klart, vattnet behöver tränga ner till rötterna. Under de första veckorna måste du vattna ditt nya träd regelbundet.

Snart nog kan du se att ditt träd står stadigt med nya rötter och börjar att växa. Njut av ditt nya träd!

tag