Ta hjälp för att få det fint i din trädgård

Denise Kehoe
Denise Kehoe
24/2/2021
trädgårdshjälp|ta hjälp i din trädgård

Ta hjälp för att få det fint i din trädgård - hur gör man?

Under våren och sommaren innebär trädgårdshjälp ett lätt sätt att få mer tid över till annat. Bara att boka upp gräsklippning är i sig ett enkelt sätt att få 2 till 3 timmar extra tillsammans med familjen, varje vecka. Men vad mer kan ni få hjälp med när ni anlitar trädgårdshjälp? Nedan går vi igenom de vanligaste formerna av trädgårdshjälp och vilka frågor som ni bör ställa er själva innan ni bokar upp den.

Vilken slags trädgårdshjälp behöver ni?

Innan ni bokar trädgårdshjälp behöver ni etablera vilken nivå ni behöver lägga er på. Söker ni en landskapsarkitekt, trädgårdsmästare eller ett par hjälpande händer från en sommarjobbare? Bena ut vilken slags hjälp ni behöver och vilken slags investering ni är villiga att göra.

En landskapsarkitekt hjälper er att rita upp trädgården och skapa en arkitektonisk lösning som passar er familj, medan en trädgårdsmästare är expert på underhåll av trädgården. En sommarjobbare kräver mer vägledning och är i första hand ett par extrahänder. För enklare jobb som att klippa gräset, rensa ogräs eller kratta löv så krävs det inte särskilt mycket tidigare erfarenhet. Arbete som gäller beskärning eller omsorg av rabatter, däremot, behöver lite mer erfaren omsorg.

Var hittar ni trädgårdshjälp?

Beroende på vilken slags hjälp ni behöver så finns det många olika sätt att hitta trädgårdshjälp. Rekommendationer är det vanligaste sättet att hitta trädgårdshjälp. Tjänster för att hitta trädgårdshjälp: Grannar.se: likt Blocket.se fast för lokala tjänster. En enkel annonssida. Servicefinder.se: en tjänsteförmedlingssajt där ni kan hitta en trädgårdsmästare. Yepstr: via Yepstr hittar ni över 3 000 ungdomar som hjälper till med exempelvis trädgårdshjälp.

ta hjälp i din trädgård

Kolla referenser

Även den mer oerfarna trädgårdshjälpen har ofta någon form av referenser. Ifall ni använder Yepstr för att hitta trädgårdshjälp så kan ni se referenser direkt i appen, men även de som saknar tidigare erfarenhet kan styrka sin arbetsvilja genom en personlig ansökan. Mer erfarna trädgårdsmästare bör kunna förse er med en tidigare referens till en nöjd kund.

Kom överens om omfattning när du tar hjälp i trädgården

Vad har ni för verktyg, vad behöver de som utför arbetet ta med sig själva? Vad innebär arbetet och vad omfattar det inte? Oavsett om ni har en stor eller liten trädgård så finns det en lång rad sysslor att utföra, så var noggranna med vilken omfattning av trädgårdshjälp det rör sig om så att båda parter blir nöjda.

Frekvens och betalning

Via tjänster som Yepstr kan ni enkelt schemalägga och betala för återkommande behov såsom ogräsrensning, gräsklippning eller lövkrattning. Sådana jobb innebär oftast lite mindre betalning eftersom att de blir rutinmässiga och går fort, medan udda jobb som bärhjälp eller beskärning av träd innebär lite större enskilda uppdrag. Beroende på hur er trädgård ser ut kan ni behöva hjälp en gång i veckan, varannan vecka eller en gång i månaden. Kom överens om en betalning och förväntad tidsåtgång för återkommande arbete och schemalägg hela arbetet så att det kan fortlöpa även ifall ni behöver resa bort eller dylikt.

Vad kommer det att kosta?

Det beror på, dels hur mycket hjälp du vill ha till trädgården och vilken typ av hjälp du ämnar ta. En trädgårdsmästare kan kosta mellan 200-400 kronor i timmen beroende på företag och erfarenhet. För sommarjobbare eller trädgårdshjälp via Yepstr kostar det mellan 80-130 kronor i timmen, beroende på ålder och erfarenhet.

Exempeljobb via Yepstr

Vår och höststädning Familjen Andersson har en relativt lättskött trädgård men behöver hjälp att plocka fram- eller undan möbler vid säsongsskiftningarna.

Lösning: “En gång i halvåret kommer Henning, som bor i området, och hjälper till med de tunga uppgifterna. Han fixar till komposten, rensar trädgården på bråte och bär undan eller fram utemöblerna. Det tar ca. 5 timmar och familjen betalar per timme.

Kostnad: Timlönen är 110 kronor då Henning fått goda recensioner från tidigare jobb.

Regelbunden hjälp Paret Blomqvist har bott i Täbyvillan i 25 år och gått från att vara unga och nyinflyttade till att ha tonårssöner, till att ha utflugna barn. Gräsmattan har alltid tagits hand om men nu saknas både kraft och tid.

Lösning: Paret lägger ut en annons via Yepstr där de söker regelbunden hjälp med att klippa gräsmattan. De stöter på Ludvig som studerar vid Tibble Gymnasium i Täby Kommun. Ludvig bor bara 500 meter från paret och har inga problem med att klippa gräsmattan en gång i veckan.

Kostnad: Ludvig har ingen tidigare erfarenhet och går första året på gymnasiet. Timlönen blir därför 90 kronor, men allteftersom Ludvig skaffar mer erfarenhet så får han också högre timlön.

Vill du veta hur man gör trädgården extra fin inför våren har vi skrivit om det här.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar