Toppdressa gräsmatta

29/5/2022
Toppdressa gräsmattan för att säkerställa en vacker grön gräsmatta till sommaren|Toppdressa gräsmattan kan se olika ut men vanligen används små korn/sandbitar

Att toppdressa din gräsmatta är ett utmärkt sätt att hålla den frisk och grön. Toppdress innehåller ofta näring som kan hjälpa gräsmattan att växa tillbaka snabbare efter skador, den är också bra för att reglera fuktigheten i gräsmattan. Ogräsbekämpning är en viktig anledning till att toppdressa gräsmattan, eftersom om gräsplantan mår bra näringsmässigt så tränger den undan ogräsplantor. Om du toppdressar regelbundet så får du en tjock och grön gräsmatta.

Vad innebär det att toppdressa

Toppdressa är en process där du lägger ett lager material ovanpå gräset och jorden. Materialet är mer eller mindre grov sand blandad med kompostjord. Det är viktigt att välja rätt material för din gräsmatta. Om du har en sandig jord hjälper toppdressing med lera till att hålla kvar fukten. Om du har en lerjord kan du förbättra dräneringen genom att lägga sandig jord som toppdressing.

Toppdressing kan göras en gång om året eller var tredje till fjärde år - efter behov. Om gräsmattan är i dåligt skick kan du behöva göra det oftare. Det är bäst att toppdressa på våren när gräset kommit igång ordentligt att växa eller på tidig höst innan det slutar växa och går i vila.

Toppdressa gräsmattan kan se olika ut men vanligen används små korn/sandbitar

Vad innehåller toppdressing

Det finns olika blandningar som du kan välja mellan beroende på vilken jord du har. Toppdress är oftast tung eftersom den består av delar med grova sandkorn på 2-8 mm och delar av kompostjord. Undvik konstgödsel eftersom de dödar viktiga organismer som verkar i jorden. När du använder konstgödsel är det stor risk att näringen lakas ur och hamnar i dagvattnet och sen i grundvattnet.

När du tillför toppdress så får jorden bättre syretillgång och näring, det blir lättare för gräsplantan att växa sig stark.

Så här gör du när du toppdressar

Du bör toppdressa när gräsmattan har kommit igång och växer bra i slutet på våren eller tidig höst innan den går i vila.

Räfsa först bort alla pinnar och löv på gräsmattan, klipp sen gräsmattan på högsta läget. Det hjälper dressen att stanna på plats.

Sedan kan du börja sprida ut toppdress över gräsmattans yta, lägg den i högar jämnt fördelade över gräsmattan. Du kan räkna med att det går åt 2-4 liter till 1 kvadratmeter. Räfsa eller sopa sedan ut den så att den blir jämnt fördelad och inte för tjock.

När du har spridit ut toppdress kan du ytterligare kratta eller räfsa in den för att den ska blandas sig bra med jorden. Har du kala ytor som behöver nysådd, kan du blanda dressen med gräsfrön.

När du är klar med spridningen av dressen måste du vattna gräsmattan ordentligt. Detta hjälper toppdressen att komma ner och blanda sig med jorden och börja göra sin magi. Om du inte vattnar gräsmattan, kommer dressen bara att ligga på ytan och inte göra någon större nytta.

Lycka till med gräsmattan! Behöver du mer inspiration om hur du kan liva upp gräset? Läs vidare om hur du vertikalskär din gräsmatta.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar