background-shape

Allergivänlig hund? Här är de 9 sötaste!

Allergivänlig hund

Det finns tyvärr inga 100% allergifria hundar, men däremot finns det något som heter ”allergivänlig” hund. Och det är många gulliga raser som tillhör den kategorin, till och med riktigt lurviga sådana. Men det här man allergener är inte så himla lätt. Låt oss köra en snabb genomgång.

Hitta hundvakt idag

Allergener är individuellt

Det handlar alltså inte bara om vilken ras hunden har, utan hur dess unika mängd allergener i hud och saliv ser ut. Till och med hundar från samma kull kan ha olika mängd allergener. Därför är det ett hett tips till dig som allergiker att du ser till att träffa den hund du vill addera till familjen ett par gånger innan du faktiskt köper den, för att kunna känna efter hur du mår och hur din allergi reagerar. Här nedan hittar du vår topp 10 över de gulligaste hundraserna som kan passa om det finns en allergiker i familjen!

Allergivänlig hund – topp 9 gulligaste

Pudel - allergivänlig hund

Pudel

Lite svårt att tro att den här lurvisen är allergivänlig, eller hur? Men faktum är att den inte fäller överhuvudtaget, vilket ju är en stor fördel för allergiker. En pudel är dessutom en av de smartaste hundraserna i världen, och en utomordentligt trevlig sällskapshund som passar i alla sammanhang! Det finns i fyra olika storlekar: stor-, mellan-, dvärg- och toypudel – så det är bara att välja och vraka!

Bichon havanais - allergivänlig hund
Bilden kommer från modernadjurforsakringar.se

Bichon havanais

Det här håriga charmtrollet kommer från Kuba och är en väldigt omtyckt sällskapshund. Den har mycket päls, men fäller inte, och risken för att den ska orsaka en allergisk reaktion sägs vara betydligt mindre än med många andra hundraser. Man kan också välja att klippa pälsen. En Bichon havanais knyter ofta starka band med sin familj och skyddar den till varje pris. Det är viktigt att de får mycket social träning från tidig ålder så de lär sig att vara med människor och andra djur.

Basenji - allergivänlig
Bilden kommer från vetstreet.com

Labradoodle

Ja, även den här pälsbollen är en allergivänlig hund! Det är en korsning mellan Labrador och Pudel och faktum är att den avlades fram för att man ville ha en mer allergivänligt alternativ till labradoren. Precis som pudeln fäller den inte, och precis som labradoren är detta en magisk familje- och sällskapshund. Man fick helt enkelt det bästa av två världar!

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier

Letar du efter en liten, social, pigg och orädd hund kan detta vara rasen för dig! Den är dessutom, sin långa päls till trots även allergivänlig eftersom den inte fäller. Dock är det bra att kamma igenom pälsen en gång om dagen. En Yorkshire terrier är en svårslagen sällskapshund, och kan även bli en fena på agility om den får rätt träning.

Lagotto Romagnolo
Bilden kommer från Pinterest

Lagotto Romagnolo

Den här italienska hundrasen är känd för sin talang att hitta tryffel och sin stora kärlek till vatten. En Lagotto Romagnolo är väldigt social och gillar såväl andra hundar som människor och barn – den kommer överens med alla. Den passar utmärkt som familjehund tack vare sitt fina temperament och lätthet och vilja att lära sig nya saker. Dessutom är detta alltså även en allergivänlig hund, då den precis som många andra i den här listan inte fäller någon päls. Den kräver dock en del pälsvård.

Samojed - allergivänlig hund

Samojed

Det här är ännu en ras man kan förvånas av när man kollar på artikelns titel, men den är alltså allergivänlig! Faktum är att det faktiskt är tack vare sin tjocka päls som den funkar för allergiker, i pälsen finns nämligen ett inbyggt kvalsterskydd – smart va? Detta är en aktiv och självständig hund som behöver mycket fysisk och mental träning, men tillgodoses alla dess behov får du en lojal och glad vän för livet.

Schnauzer

Schnauzer 

Den här strävhåriga lilla kompisen fäller och dreglar inte alls lika mycket som många andra raser gör, och den tillhör därför kategorin allergivänlig hund. En schnauzer älskar barn och är känd för sitt fina temperament och lekfullhet. Den passar perfekt som familjehund, och kommer i tre olika storlekar – dvärg-, mellan-, och Riesenschnauzer.

Italiensk vinthund
Bilden kommer från viivilla.se

Italiensk vinthund 

Med sin korta, silkeslena päls och noggranna renlighet faller denna ståtliga filur in i kategorin allergivänlig hund. Detta är den minsta av alla vinthundar och är otroligt snabb för sin storlek, vilket gör att den används mycket i hundkapplöpning. I Sverige är den däremot en väldigt populär sällskaps- och familjehund, då den trivs i sociala sammanhang och älskar att vara nära och mysa.

Chinese crested dog - allergivänlig hund
Bilden kommer från akc.org

Chinese crested dog

Dessa sötnosar härstammar som namnet antyder från Kina där de funnits i minst 600 år. Rasen finns både med och helt utan päls, och är en väldigt trevlig och snäll sällskapshund. Den kan även bli en fena på agility och lydnadsträning, då dessa sporter passar den. De ska badas en gång i veckan, och båda varianterna räknas som allergivänliga hundar.

Tips till dig som är hundälskande allergiker

Utöver att välja en mer allergivänlig hund, finns det även vissa läkemedel som kan hjälpa mot pälsallergi nämligen antihistaminer. Sådana tabletter finns att köpa receptfritt på apotek. Där kan du även hitta extra bra hundschampon som minskar hundens allergener. Tänk också på att duscha hunden ofta, på så sätt hålls pälsen ren vilket minskar allergiska besvär.

Hitta hundvakt idag

Hundguiden hittar du fler tips på allergivänliga hundar, och Expressen har 5 råd till dig som vill skaffa hund trots pälsallergi. Även Moderna djurförsäkringar har lite tips och råd kring allergivänliga hundar.

På vår blogg hittar du massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små och stora hundar som passar barnfamiljen, och hur hundar visar kärlek. Du hittar också de 5 sötaste blandraserna, och tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

tag
Är du sugen på en gosig päls-kompis, men är känslig för just det – päls? Ingen fara, här hittar du 10 urgulliga hundar som många allergiker klarar av!