Meny

Vanliga frågor

Skatter & ansvar

Hur funkar det?

  • En privatperson får betala andra privatperson upp till 9 999 kr (per år) för den här typen av uppdrag utan arbetsgivaravgifter
  • Det finns ingen gräns för antalet relationer – man kan ta hjälp/betalt av obegränsat antal personer
  • Yepstr är byggt för att hjälpa ungdomar hitta ströjobb vid sidan av skolan. Så länge det inte är en varaktig sysselsättning är det inte näringsverksamhet
  • Mer information finns i SKV448.

Vad gäller för ungdomar som är under 16 år?

Ungdomar under 16 år ("äldre barn") bör endast ha ett lätt och ofarligt arbete och får till exempel inte utföra tunga lyft. Mer info finns i Arbetsmiljöverkets broschyr "Så får barn och ungdomar arbeta"

Vem är arbetsgivare?

Så länge en enskild person inte betalar en ungdom 10.000kr eller mer under ett år så finns det ingen arbetsgivarrelation i traditionell mening och alltså inga arbetsgivaravgifter. Obs att den här gränsen på 10.000kr gäller per relation, så det är fullt möjligt att betala flera ungdomar upp till 9.999kr var per år, och för ungdomarna att tjäna upp till 9.999kr från flera kunder.

Den som betalar betraktas istället som en typ av privat, tillfällig arbetsgivare.

Yepstr är en digital marknadsplats som förmedlar betalningen och möjliggör en smidig transaktion mellan parterna. Yepstr är alltså inte arbetsgivare åt dessa tusentals ungdomar. För mer information se våra allmänna villkor.

Vad innebär det att vara en privat arbetsgivare – måste jag trassla med en massa papper?

Nej. Skatteverkets krav finns att läsa i SKV448, men i korthet så räcker det med en kontrolluppgift om du betalar en ungdom 1 000 kr eller mer under ett år. Den här kan skickas in digitalt. Skickar du inte in den så får du en påminnelse från Skatteverket.

Viktigt att notera dock att det yttersta ansvaret alltid ligger på en själv att deklarera rätt. I slutändan så väljer man alltid själv!

Vad har jag för ansvar som privat arbetsgivare?

Du har inte samma höga krav som en traditionell arbetsgivare, men bör ändå alltid:

  • Ge ungdomen en rättvis bild av vad uppdraget innebär och vad du förväntar dig
  • Vara på plats första gången uppdraget skall utföras för att ge tips och råd och säkerställa att ungdomen utför uppdraget på det sätt som du tänkt dig
  • Peka ut om det är något som skulle kunna vara en potentiell fara ("se upp för gropen där när du klipper gräsmattan")
  • Titta till lite då och då för att se till att arbetet går som planerat

Använd gärna utvärderingen i slutet av uppdraget för att ge ungdomen konstruktiv feedback så att denne gör ett ännu bättre arbete nästa gång!