Ett brev från Kicki

Som svar på Syndikalisternas attack under 2018

Istället för att vi berättar om Yepstr så låter vi Kicki göra det.

Kicki Sahamies, vårdjobbare och trebarnsmamma

Jag möttes av braskande rubriker och känslosamma formuleringar i mitt Facebookflöde igår.

"Vår kamp mot gigekonomins hänsynslösa utnyttjande av ungdomar fortsätter"

och

"Barn ska inte behöva betala för att jobba".

Förberedde mig för att swisha en slant eller signera en namnlista mot ett företag som höll barn i skuldslaveri i vidriga sweatshops eller grävande i livsfarliga gruvor efter material till de telefoner folk prompt måste ha en ny av varje år.

Utöver att stödja organisationer som bekämpar sånt finns det inte mycket jag kan göra för att bekämpa såna företag, kan inte bojkotta affärer jag ändå inte handlar i och trots frestelsen vill jag inte leta upp ansvariga för ett slag på käften.

Ungefär här infann sig en viss förvirring...

Det "gigekonomiska" företaget som skulle tvinga barn att betala för att arbeta VAR faktiskt ett jag använde. Och som jag valt just för att de erbjöd schyssta villkor. "Barnarbetarna" är folk i övre tonåren, upp till 21, som använder Yepstr som förmedlare av enkla jobb.

De får lönen (som är HÖGRE än Kommunals lägstalöner för respektive åldersgrupp..) ograverad och jag som uppdragsgivare betalar tio procent i provision till Yepstr
för att de hanterar förmedling, ser till att ha koll på skatter, försäkrar ungdomen och ser till att ingen drabbas av orättvisa omdömen.

Som mamma till två handikappade barn och en tackolov frisk bebis är Yepstr räddaren i nöden de gånger mitt nätverk inte kan komma och avlasta mig och maken oväntat jobbar (han är brandman i Kilavärnet och kan kallas ut med kort varsel och beroende på vad som hänt bli borta ett tag, som vid skogsbränder).

Yeppar kan också hjälpa med att källsortera ett förråd fullt med släktens samlade dödsbon min mamma inte orkar med att släpa på till återvinningen och vi är supernöjda. Med en familj bestående av deltidsarbetande pappa som till stor del är anhörigvårdare på äldsta barnet och föräldraledig, annars vårdjobbande, mamma kan jag inte klassa oss som några rika utsugare.

Att bli utmålad ihop med Yepstr som onda utnyttjare av barnarbete kändes mycket ledsamt, särskilt som jag kollat upp appen noga för att den skulle behandla alla bra.

I tonåren satt jag ofta barnvakt för att tjäna in körkortspengar och den här appen hade varit guld, utbudet på jobb mycket större, alla användare verifierade med bankid, betalning via Yepstr, om jag slår sönder en vas eller skadar mig under lek med barnen finns försäkring som täcker.

Hade gärna barnvaktat, klippt gräset, målat staket, blåst ballonger till fest och mycket mer av vad Yeppar kan få som uppdrag, istället för att sätta upp lappar, ha noll koll på vilka som ringde, drabbas av obetald inskolning, dålig lön, oförsäkrad och ibland inte ens få pengar alls när folk "glömde" ha kontanter hemma och sen aldrig satte in pengar.

Det var hjärtskärande att läsa VD-ns svar på drevets inlägg, där han förklarar att argumenten mot dem inte stämmer, att de är på samma sida mot osäkra jobbförhållanden och inbjuder till samtal. [Not: de har nu raderat VD-ns svar]

Av de ökande mängden ettor på google play gissar jag att förnuftet inte fått genomslag hos drevet.

Det som känns vedervärdigast är att Nopestr/ SUF utmålar sig som "good guys" i en David och Goliatkamp mot ondskefullt företag.

När de själva är Goliat som angriper ett småföretag med sju idealister som försökt göra en bra grej och nu slås till marken utan mycket att sätta emot när häxjakten drog igång.


Kicki Sahamies, vårdjobbare, trebarnsmamma och uppenbarligen ondskefull utsugare som bisyssla.


Jävsförhållanden:
Saknar koppling till Yepstr och dess anställda, mer än att jag laddat ner och använder appen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vill du läsa vår vd:s svar? Klicka här.

Aldrig använt Yepstr? Klicka här [länk]