11 tips för lyckad barnpassning för er och er barnvakt

Publicerat 15 mars, 2017 in ・ Barnvakt ・ Tips och guider

Kom igång

Du hittar Yepstr i Google Play och App Store eller ange ditt telefonnummer så SMSar vi en länk till appen!

Google Play Store App Store

Att lyckas med barnpassning

Oavsett om du ska ut för kvällen eller har svårt att anpassa arbetet efter dagisschemat så är en barnvakt en bra idé för att lätta på vardagsstressen. Yepstr förmedlar barnpassning åt hundratals familjer i månaden. Baserat på tips från de familjer som använder tjänsten, de barnvakter som passar barnen och mängder av möten däremellan så har vi tagit fram den här guiden för hur ni hittar en barnvakt för just er familj.

Det här inlägget är en fortsättning på våra intervjuer med superyepparna Tilda och Alma.

1. Varför söker ni barnpassning och vad är drömbilden?

Börja med att etablera varför ni söker barnpassning och er drömbild av er barnvakt. Det finns många olika sorters barnvakter; från de erfarna till de som helt saknar erfarenhet. Ta en ordentlig funderare kring vilken slags tillvaro ni vill att barnvakten ska bidra till. Det är viktigt att inte lura er själva här, för en barnvakt bidrar till hela familjens välmående, och inte bara barnens.

Ställ de breda frågorna: ålder, kön, personlighet och intressen. Ta era behov och önskemål i lika stor beaktning. Medan grannens 14-åriga dotter kommer väldigt bra överens med barnen så är det inte säkert att hon är mogen nog att laga mat, lägga barnen till sängs eller att hålla scheman. Desto äldre barnvakt, desto mer redo för ansvar, å andra sidan desto yngre desto närmare till hands för lek och skoj tillsammans med barnen.

Med en tydlig drömbild kring er barnvakt kan ni nu börja fundera på barnens önskemål och behov.

barnpassning ung tjej med ett barn som håller hand på en stig

2. Frågor och behov

När du har drömbilden klar för Er, familjen, kan du nu rikta blicken mot barnen. Skriv ned en lista på frågor som är specifika för era barn. Har ni en blyg treåring kan ni fråga kandidaten om hen har någon erfarenhet av blyga barn. Med mer aktiva barn är frågor kring hur man hanterar energin och håller dem sysselsatta viktiga.

Blanda behovsfrågorna med de formella frågorna som “hur mycket erfarenhet har du av att vara barnvakt sedan tidigare”, och ”hur tillgänglig är du på helgen?”. Använd listan som en mall för att vara säker på att du kan kontrollera och jämföra era kandidater med varandra.

3. Färdighetskrav

Deltar era barn i flera idrotter eller andra aktiviteter efter skolan? Ställ körkortskrav. Behöver era barn vara utomhus mer eller ägna sig mer åt sina läxor? Hitta en barnvakt som kan hjälpa till med läxor under barnpassning eller som har ett intresse av att vara utomhus.

Alla de färdigheter som ni önskar hos en barnvakt bör ni adressera och lyfta fram tidigt i processen, så att ni får ut det mesta av den tid som barnvakterna spenderar med era barn. Berätta för barnvakten vilka egenskaper ni tycker är viktiga att ha för att utföra jobbet på bästa sätt. Care har exempelvis listat några punkter på betydande egenskaper som en barnvakt bör besitta. 

4. Barnpassning och schemaläggning

Följ ert schema under en månads tid, kolla upp vad ni faktiskt hade behövt stöd med. Hur lång tid i förväg hade ni kunnat förutse behovet? Hur ofta behöver ni hjälp på okonventionella tider och hur mycket kan schemaläggas som återkommande hjälp?

Att besvara dessa frågor hjälper er skriva en uppdragsbeskrivning så att ni och er framtida barnvakt kan budgetera och schemalägga. För enkel schemaläggning kan ni använda Yepstr, där schemaläggning, betalning och kontakt sker direkt i appen. Ni kan även boka barnvaktsinervjuer med yeppar från er kommun.  Appen når bara ut i ert närområde och är därför ett bra alternativ för att hitta en ersättare med kort varsel ifall er ordinarie barnvakt är sjuk eller liknande. Testa Yepstr här!

5. Logistik

Relaterat till tidsaspekten är förstås frågan om logistik. Vid nödfall, kan er barnvakt då ta er till eller från er på ett smidigt sätt? Olyckliga och oförutsedda händelser som att något av era barn gör illa sig innebär logistiska frågor då barnvakten akut kan behöva komma in och passa det andra barnet.

barnpassning, spädbarn i en soffa bredvid en flicka

6. Förväntningar på er barnvakt

Berätta klart och tydligt för er barnvakt vad som förväntas av henom. Behöver hen vara tillgänglig med kort varsel över helger? Var tydlig med det. Skriv ned förväntningarna på ett papper så att inga missförstånd uppstår. Ifall barnvakten ska hjälpa till att städa upp efter maten, förtydliga det i uppdragsbeskrivningen. Även saker som påverkar era barn indirekt bör skrivas ut tydligt i skrift, vanliga frågor som behöver behandlas kan var: Får hen ringa personliga samtal under arbetstiden?

Hur känner ni inför eventuella bilder tillsammans med barnen i sociala medier? Får hen ta med barnen på personliga brådskande ärenden eller är det bättre att avboka dagens arbete isåfall?

Skriv ned era förväntningar och diskutera igenom dem tillsammans med er barnvakt. Diskutera även vad som förväntas när barnen har gått till sängs eller hur hen får bruka huset. Det är skönt för er barnvakt att veta vad reglerna för att äta mat från er kyl eller kolla på er TV är. 

7. Barnvaktens roll i uppfostran

Hur vill ni att barnvakten ska göra när barnen tappar humöret? Alla familjer har sitt sätt att uppfostra, kommunicera detta noggrant till barnvakten redan under intervjun, så att de är bekväma med ert sätt.

barnpassning, barnvakt som matar en liten flicka

Barnpassning

8. Husregler

Hur vill ni att barnen ska bete sig då ni inte är hemma? Skriv ned vilka regler som gäller i ert hem, så att både barn och barnvakt är med på spåret.

9. Barninventering

Inventera era barns liv! Behöver Kalle höra en godnattsaga innan han kan somna? Får Emilia eksemutslag en gång i kvartalet? Allting som gäller hälsa eller på annat sätt särbehandling för ett välfungerande umgänge för barnen och barnvakten behöver förklaras i detalj; för vid eventuell kris är det inte säkert att er barnvakt har koll på vad som krävs.

Var även tydlig med var ni förvarar förstahjälpen-låda, brandsläckare och andra saker som krävs vid eventuell krissituation.

10. Dela med er av era erfarenheter

Var även uppriktiga med vad som har funkat och inte. Ramlar Oskar ofta när han spelar fotboll? Säg det, så att inte er barnvakt behöver känna oro för att hen gjort något fel!

11. Barnpassning är för barnvakten lika mycket vänskap som jobb

Trots att du är en förälder som anlitar en barnvakt som ska vara en vän åt din barn framöver så är det bra att behandla relationen som en affärsrelation. Ha ett tydligt schema, löneavtal och en öppenhet kring när och hur betalning sker.

Andra frågetecken som bäst löses på förhand är hur ni förväntar er att er barnvakt hanterar semestertider och hur ni ska hantera extraarbete eller månader med färre timmar än vanligtvis. Visa respekt för er barnvakts tid och kräv samma respekt tillbaka. Med en affärsmässig relation från början blir det lättare att hantera framtiden.

Hitta barnvakter i ert område på Yepstr idag!