background-shape

Hur man visar framfötterna på jobbet – yepinlägg

visar framfötterna

Viktigt att du visar framfötterna på jobbet

Det här blogginlägget handlar om hur man visar framfötterna på jobbet och har skrivits av vår fantastiska Yep Tilda. Tilda har extrajobbat i flera år, och under de sista åren även via Yepstr. Här delar Tilda med sig av sina bästa tips för hur du kan visa framfötterna på jobbet och därigenom ge ett gott intryck.

Hitta extrajobb

Jag har jobbat med allt möjligt sedan jag började extrajobba för cirka 6 år sedan. Jag har delat ut flyers iklädd kockkostym i köpcentrum, arbetat på café i rusningstid, hållit i en uppvärmning iklädd mjukisdjursdräkt samt arbetat som värdinna på en lägenhetsvisning. Arbeten som helt och hållet saknar någon tydlig koppling, men som ändå innehåller två väsentliga likheter: en arbetsgivare och en anställd.

Nästan vem som helst kan bli anställd och göra ett bra jobb, men det är inte alltid man blir anställd igen. Jag har lärt mig att om man vill garantera det sistnämnda, är det viktigt att man visar framfötterna. Ser arbetsgivaren att man har ambition och viljestyrka att genomföra jobbet på bästa möjliga sätt, är chansen stor att man blir anställd igen.

Tilda tipsar

Hur gör man för att visa framfötterna? Jag brukar tänka såhär:

  1. Lyssna noga på instruktionerna och fråga om något är oklart – det är mycket bättre att man klargör allt i förväg än att behöva göra om något som man feltolkat. Om det är mycket på en gång skriv en checklista och bocka av allt du gjort så glöms inget.tove_visa_framfotterna_nytt_jobb
  2. Arbetar du på ett event eller liknande, somna inte till och stå helt stilla. Utan se hela tiden till att allt är som det ska. Finns det vatten överallt? Står det något tomt framme? Behöver något fyllas på? Att visa för din arbetsgivare att du kan hitta egna arbetsuppgifter utan att behöva fråga helatiden är ett gott tecken. Det är dock viktigt att inte kliva på någons tår. Så om du fått strikta instruktioner om att endast plocka tomma glas, spring då inte iväg och hämta en bricka med snittar och gå runt med dessa, utan att fråga din arbetsgivare.
  3. Var alltid trevlig- jag har flera gånger gått till ett jobb med ett humör långt under ”glad-sträcket” och alldeles för lite sömn i bagaget, men det är inte min arbetsgivares fel. Ta aldrig ut din ilska eller trötthet på ditt jobb. Ett par djupa andetag, favoritlåten i hörlurarna på väg till jobbet och ett leende botar det mesta. Det är okej att må dåligt, men skjut undan ilskan tills passet är över.
  4. Testa olika metoder när saker inte går som de ska. Att sitta barnvakt åt ett barn som blivit övertrött och ledsen kan vara otroligt stressigt. Stanna då upp, andas lugnt och testa sedan allt du kan komma och tänka på. Lyft upp barnet i famnen och vagga det, ge barnet vatten, en napp, sitt gosedjur eller snuttefilt. Ibland kan barnet blivit varm så att fläkta eller blåsa svagt kan hjälpa, det är även otroligt viktigt att försöka behålla lugnet själv. Om ingenting fungerar är det helt okej att ringa föräldrarna. Be de komma hem eller fråga om de har någon hemlig metod de vet fungerar. När det kommer till barnpassning är det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.
  5. Sitt inte med telefonen. Aven om det inte finns massor att göra just precis då är det inte okej. Sociala medier kan alltid vänta till senare, speciellt om du är på ett jobb med kunder runt omkring. Att stå och scrolla bland flöden under arbetstid kommer minska dina chanser att få nya jobberbjudanden. Väntar du ett viktigt samtal är det en annan grej, men se till att informera din arbetsgivare om det då i förväg.

Lycka till nu! // Tilda

Vill du läsa fler tips och tricks från andra duktiga Yeppar?

tag