Hjälp, vad jag är stressad - Yepstr tipsar!

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
23/4/2019
kvinna som stressar i trafiken

Aldrig vila på jobbet, ständigt uppkopplad och en kalender fylld av måsten och förväntningar. Att hinna med sin vardag och samtidigt få tid för annat är en konst. Yepstr listar tips att ta hjälp av när du har svårt att varva ner.

Sjukskrivningarna på grund av stressrelaterade problem ökar. När vi blir stressade sover vi sämre, vi blir nedstämda och kan känna ångest eller värk. Vidare kan blodtrycket stiga, musklerna spännas och matsmältningen försämras. Stress är något vi alla kan uppleva, men när stressmomentet är över och hjärnan uppfattar att “faran” är över slås återhämtningssystemet på.

Men stressen vi känner idag är mer diffus. Vi har mycket att göra på jobbet, kraven från omgivningen är höga och vi är uppkopplade, aktiva och nåbara dygnet runt. När intrycken blir för många och stressen gränslös händer det att återhämtningssystemet inte slås på. Pauserna är få, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt, vi får inte någon naturlig återhämtning.

En uppkopplad telefon kan ofta vara anledningen till den stress man upplever
Ständigt uppkopplade och nåbara är det svårt att koppla av och varva ner. Yepstr kan hjälpa till på vägen.
Hur hanterar jag min stress? Yepstr listar fem tips:
Upptäck dina uppvarvare

Försök grena ut vilka situationer som stressar dig. Kanske är det specifika situationer, jobbiga möten eller andra delar av din vardag. Vad tänker och känner du då?

Vad får dig att varva ner?

Vad brukade få dig att slappna av, och vad hade du gjort om du varit lugnare? En god natts sömn, träning och vardagsmotion är stabila tips för nedvarvning. Annars kanske matlagning, träffa vänner eller någon annan aktivitet funkar bra för just dig.

Registrera dig på Yepstr och hitta en duktig barnvakt snabbt
Skaffa barnvakt via Yepstr och få tid över till annat.
Ta hjälp av kroppen

Att få tid till träning eller till att läsa en god bok är för många ren utopi. Men bara att andas djupare ner i magen kan verka lugnande för kroppen. Prova även att lugna ner dina steg samt att prata och äta lite långsammare.

Hantera dina tankar

Använd dig av din självmedkänsla och tryck inte bort tankar och känslor. Undvik att anklaga dig själv. Försök att istället bemöta tankarna med värme och medkänsla - som du skulle bemöta en vän.

Här kan du läsa mer om stress och hälsa

Hitta en trygg barnvakt i närheten
På Yepstr får du hjälp med barnpassning, hundrastning och trädgårdshjälp
Be om hjälp

Berätta för din chef, dina kollegor, familjemedlemmar och vänner hur du känner. Gör det tydligt hur folk i din närhet kan hjälpa dig. Du kan också göra tid för familj och för träning genom att ta in hjälp från Yepstr. Få tid för den där dejten eller utflykt med barnen istället för att ligga på knä i rabatterna eller låt en snäll och duktigt barnvakt i ditt närområde hämta från förskolan någon dag i veckan så du får tid för en löprunda.

Här kan du läsa mer om hur Yepstr kan hjälpa dig!

Lös vardagspusslet via Yepstr

Det är sällan att stressrelaterade problem löser sig över en natt, och att “bara säga nej” är inte alltid ett alternativ. Men att börja vara snäll mot sig själv och frigöra tid är en bra start. Lägg upp en annons på Yepstr och låt en kompetent ungdom i ditt närområde ta hand om göromål som du inte hinner med. Hos oss hittar du barnvakt, djurpassning, trädgårdshjälp, läxhjälp och mycket mer. Du betalar på timme, och yeppen får en skälig ersättning - helt vitt och försäkrat.

På Yepstr hjälper vi grannar att hjälpa varandra - på mer än bara ett sätt.

Läs mer här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: