background-shape

Hur hjälper jag mitt barn till bättre självkänsla?

Två kvinnor som stöttar varandra och utstrålar självkänsla en masse

God självkänsla är något som börjar byggas tidigt, och måste underhållas livet ut. Den goda självkänslan är grunden för goda relationer, med både sig själv och sin omgivning. Hur hjälper man sitt barn till starkare självkänsla?

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Det är lätt hänt att man blandar ihop termerna självkänsla och självförtroende. De båda egenskaperna är tätt sammanlänkade, men i grunden två olika saker. Med en god självkänsla tycker man att man duger precis som man är, och man gillar sig själv oavsett prestation. Självförtroende handlar om att man känner att man är duktig på att prestera och att man är kapabel att hantera och genomföra uppgifter.

De båda fenomenen ligger såklart nära varandra, något som kanske lett till att många blandar eller buntar ihop uttrycken. Att känna att man lyckas genomföra något, att man når ett mål eller uppfyller förväntningar på sig själv stärker förstås självkänslan. Men om detta band blir för starkt, att vi bara känner oss belåtna med oss själva när vi lyckas blir det ju inte heller bra.

Hur märks dålig självkänsla?

Det finns flera tecken på att ditt barn lider av låg självkänsla, och kanske behöver lite extra stöd.

  • Rädslan att misslyckas gör att man inte vågar prova nya saker.
  • Gå saker fel, eller inte bra nog, blir personen förkrossad.
  • Man vågar inte säga vad denne tycker.
  • Det blir viktigt att alltid vara andra till lags, ibland på egen bekostnad.
  • Känner att man är dålig på det mesta.
  • Man blir avundsjuk på andra som vågar, kan och lyckas.

Detta är ju känslor som vi alla kan uppleva. Men om beteendet dyker upp hos ens barn eller en ungdom i ens närhet under en längre tid, blir det lätt begränsande.

Bekräftelse är nyckeln

Enligt BRIS är bekräftelse det absolut viktigaste för att stärka barn och ungas självkänsla. Låg självkänsla har ju inte bara med personlighet att göra. Här spelar även familj, skola och samhälle viktiga roller. Självkänsla är alltså ofta avhängigt på omgivning.

Kärlek

Var tydlig med att du tycker om den unga i fråga. Ge kärlek utan förbehåll. Ge kramar och berätta hur viktigt barnet är för dig. Känner man sig älskad, respekterad och behövd blir man mer trygg med andra och med sig själv.

Lyssna

Odelad uppmärksamhet och lyhördhet stärker självkänsla och får ungdomar att förstå att det de har att säga är viktigt.

Uppmuntran

Klart man ska ge beröm och fira när saker går rätt och ungdomarna lyckas. Men det är viktigt att inte glömma uppmuntran när saker inte går som planerat. Målet är ett tillåtande klimat, där det är okej att prova och misslyckas.

Bekräfta känslor

Att visa att man inte är rädd för att ta tag i problem eller att gräva i känslor, är viktigt. Bekräfta att känslorna är tillåtna, och att du gärna pratar om dem.

Jämför aldrig

Alla har olika förutsättningar. Så att jämföra med andra barn och unga hjälper inte. Oavsett om det gäller betyg, idrottsprestation eller antal uppdrag på Yepstr.

Bra förebilder, viktigt för självkänslan

Goda förebilder

Att vara en ‘god förebild’ kan ibland kännas som en stor press. Men att vara optimistisk, positiv och bekräftande mot sin omgivning räcker ofta en bra bit. Här kan man också vara noga med de som omger sitt barn, som läxhjälp eller barnvakt, och vad den typen av förebilder kan bidra med.

Hitta läxhjälp eller barnvakt via Yepstr

Utrymme

Att ge barn utrymme bevisar att de klarar saker på egen hand. Vare sig det handlar om att bre sin egen frukostmacka, eller att ge sig iväg på sitt första Yepstr-uppdrag, ger det övning i problemlösning och ansvar. Med en härlig känsla av oberoende och självständighet som resultat.

Läs mer hos BRIS

Vad är bra med god självkänsla?

Har ditt barn en god självkänsla är de mer benägna att :

  • Träffa nya kompisar
  • Ta ansvar
  • Vara stolta och nöjda med sin prestation oftare
  • Våga vara kreativa
  • Bättre hantera både positiva och negativa känslor
  • Hjälpa andra utan egen vinning.

Läs mer här

Bästa studietekniken
Stärkt självkänsla med läxhjälp via Yepstr?

Hur kan Yepstr hjälpa mig som förälder?

Yepstr kan vara ett verktyg på vägen mot ett starkare självkänsla för dina barn, men appen kan även vara en målsättning.

Dels kan tjänsten fungera som en möjliggörare. Kanske är man så stressad över sin milslånga att göra-lista att det inte finns tid att ge sitt barn den bekräftelse man egentligen vill. Genom Yepstr kan man hitta riktigt grymma ungdomar i närområdet som kan underlätta i vardagen. De tjänar pengar och får arbetslivserfarenhet, och du får tid över att spendera med dina barn.

Läs mer om barnvakt via Yepstr

Via Yepstr kan du hitta de där grymma förebilderna som ditt barn behöver. Antingen i form av en barnvakt, en trygg ungdom att skapa en långsiktig relation med. Om dina barn är i skolåldern kanske det är mer aktuellt med en härlig läxhjälp, att inspirera, bekräfta och stötta utanför klassrummet. En förebild som lägger lite extra tid och uppmärksamhet på ditt barn.

När ditt barn har fyllt 15 år, får man söka uppdrag via Yepstr. Vi är en av Sveriges främsta förmedlare av ungdomsjobb, och ger alla unga möjligheten att visa vad de går för – både för sig själv och för andra. Man tjänar inte bara egna pengar och bygger sitt CV. Man lär sig ta ansvar och möta nya människor- precis den där känslan av oberoende och möjligheter som eget utrymme ger.

Vi kommer alltid få nej i livet, vi kommer att misslyckas flera gånger. En god självkänsla som fångar upp och påminner oss om vårt värde är väsentligt. Här kan Yepstr vara både en möjliggörare och ett mål.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Kom igång idag!