background-shape

Hur skriver man ett CV – En guide inför första jobbansökan

CV extrajobb

Många ungdomar söker sig till Yepstr med en initial vilja att tjäna egna pengar. En vilja som snart förvandlats till en dröm om en karriär. Bara genom att landa sitt första jobb via Yepstr har man kommit en ordentlig bit på vägen. Att söka jobb kräver mycket energi. Vi rekommenderar att börja med att skriva CV.

Hitta extrajobb

På Yepstr har vi ett levelsystem, som ska fungera som en extra morot för ungdomarna. När du tar uppdrag eller värvar en ny användare tjänar du XP och börjar snart levla upp. Vid level 5 kan du börja ta företagsjobb, och vid level 10 har du ett CV fyllt med erfarenheter.

Här kan du läsa mer om våra levels

Att landa sitt första jobb, via Yepstr eller på andra platser, kan kännas som att klättra över ett oöverstigligt berg. Men med rätt verktyg är det inte riktigt lika svårt. Att addera ett snyggt CV till din verktygslåda är ett bra första steg.

Hur skriver man ett bra CV?

Struktur

Ett CV är en sammanställning av erfarenheter och kunskaper som är relevanta för tjänsten och arbetsgivaren i fråga. Denna erfarenhetsförteckning kan vara mer statiskt än ett personligt brev. Men det finns alltid värde i att kolla igenom ditt CV, och anpassa det inför varje ansökan.

Ditt CV ska inte vara längre än 1-2 sidor långt. Formateringen ska vara tydlig och logisk. Inga spexiga typsnitt och märkliga avstånd.

Inga erfarenhet att sätta på ditt CV? Här hittar du ungdomsjobb för dig som vill jobba extra under gymnasiet

Ett bra verktyg för att säkerställa att man har en bra struktur på sitt CV kan man använda sig av CV mallar. Det finns många verktyg online för att det ska bli enklare att strukturera upp sitt CV och ge en profesionell bild av dig som person. Det brukar vanligtvis finnas massor och man kan bara välja dem man gillar bäst

Personuppgifter

Högst upp placerar du person- och kontaktuppgifter. Det ska ju vara enkelt att komma i kontakt med dig. Ta med för- och efternamn, adress, personnummer, telefonnummer och mail. Du kan också inkludera en länk till din profil på Linkedin eller annan hemsida som du använder i professionellt syfte.

Välj en mailadress som ger ett professionellt intryck, och inte en du skapade som ung. Har du en mailadress som innehåller ett smeknamn, eller favorithästen från barndomen, är det nog dags att skaffa sig en ny.

Åsikterna går isär huruvida man borde ha en bild i sitt CV eller inte. Ett argument för att ha en bild, är att man kanske bättre kommer ihåg en ansökan när man kan koppla den till en person. Om du väljer att inkludera en bild, se då till att det blir en seriös bild på bara dig. Be en förälder eller kompis hjälpa till.

CV, arbetslivserfarenhet, ungdomsjobbDitt nästa jobb är bara några intervjuer bort.

Studier

Under studier skall din utbildning redovisas. Vilket gymnasium man gått, vad du läste och när du gick där. Du kan också inkludera andra kurser eller utbildningar. Kanske har du gått en sommarkurs i ledarskap eller varit på kodarläger.

Börja med de senaste utbildningarna och jobba dig tillbaka.

Arbetslivserfarenhet

Kanske den viktigaste delen. Vad har du för erfarenheter som bekräftar att du klarar av tjänsten du söker. Börjar återigen med det senaste. Inkludera företagets namn, din titel, plats, period och vad du hade för ansvar. Håll det kort och koncist – glöm inte dina Yepstr-uppdrag!

Allt behöver inte vara med. Välj det viktigaste för just den tjänsten du söker.

Inget att sätta på ditt CV? Kom igång med Yepstr på 2 minuter!

Annat att tänka på när man söker extrajobb

Andra viktiga delar att ha med i sitt CV är förstås språk. Ha med svenska, engelska och andra språk du kanske kan. Du kan också inkludera en sektion för övrig kunskap. Kanske har du lärt dig photoshop i skolan, eller har stenkoll på excel. Detta är ett utrymme för dig att skryta, men se förstås till att du talar sanning – annars har du en hel del pinsamma samtal som väntar.

Lägg till om du har körkort eller om du har erfarenhet av ideellt arbete – någon styrelse som du suttit i, eller om du engagerat dig i någon form av ungdomsförbund eller klubb. Det visar på driftighet och engagemang.

Innan du skickar in ansökan

Se till att ditt CV inte är mer än 2 sidor. Läs igenom och se till att du inte gjort några stav eller slarvfel. Läs igenom igen för säkerhets skull. Ett stavfel är förstås inte hela världen, men onödigt och motsägelsefullt om du till exempel beskrivit dig själv som noggrann.

Spara ner ditt CV i en pdf, och döp det till ditt för och efternamn – så det är enkelt att hitta även för andra.

Många företag efterfrågar ansökan på engelska, så det kan vara bra att ha ett uppdaterat, översatt CV på lager. Tycker du att det är svårt att hitta rätt ord på engelska kan du ta denna CV-guide till hjälp.

Vid det här stadiet kan det vara klokt att höra av sig till dina referenser och göra dem uppmärksamma på att du söker jobb. Berätta för dem om tjänsten du vill ha och fråga om du får ange dem som referens. På det sättet är de förberedda när din framtida arbetsgivare ringer. Referenser är guld värt, så se till att skapa goda relationer till de uppdragsgivare som du möter via Yepstr – vem vet, det kanske är genom dem du landar drömjobbet.

Hitta extrajobb