Använda tygblöja

29/5/2022
Använda tygblöja är ett klimatsmart val

Många småbarnsföräldrar väljer idag att använda tygblöja istället för engångsblöja av flera anledningar. Kostnaden för åtgången av blöjor tar en stor bit av hushållspengarna under blöjåren. Engångsblöjor innehåller mycket plastmaterial och tygblöjor anses vara mer miljövänligt eftersom man återanvänder blöjan gång på gång. Tygblöjan kan ges bort eller säljas när barnet vuxit ur blöjan.

Blöjans historia

Innan blöjan var uppfunnen så var det tygblöjor som gällde, man använde ofta linnetyg som knöts på barnet med tygremsor eller band.

På 1940 talet kom cellstoff som kunde suga upp vätskan på ett effektivare sätt än bara en tygbit, cellstoffen la man i ett tyg som sattes fast på barnet med band eller säkerhetsnålar. År 1955 kunde man köpa engångsblöjan, blöjan bestod av cellstoff med ett ytskikt som man trädde in i två fickor på en bit mjukplast. Man kunde sen knyta plasten i sidan och dra på ett par underbyxor som höll blöjan på plats.

Idag består engångsblöjan oftast av ett par blöjbyxor med sugande superabsorbenter och ytskikt. Blöjan finns i alla storlekar från den lilla nyfödda till en stor 3 åring och även äldre barn som behöver en nattblöja. Barnen känner inte av vätan eftersom superabsorbenter suger så effektivt och ytskiktet håller sig torrt. Superabsorbenter är mycket små plastkulor gjorda av natriumpolyakrylat.

Vad behöver man veta för att börja använda tyglöja

Använda tygblöja

Det finns en uppsjö av olika tygblöjor att köpa, det är bra att kolla upp vad dom kostar och hur dom används. Använda tygblöja under hela blöjperioden kan barnfamiljer spara tusentals kronor, även om man köper de dyraste tygblöjorna.

Hållbarhet

Miljömässigt så kan det diskuteras vilket som är bäst. Engångsblöjor kostar mycket energi att tillverka och kräver stor sophantering i samhället. Tygblöjor återanvänds men kräver mycket energi vad gäller tvättmaskinen, torktumlaren och vattenåtgången. Avfallet av bajs och kiss går också ut i vattnet istället för att brännas. Tygblöjan har trots allt inte plast och slänger man bajset i soporna och lufttorkar blöjan efter tvätt, så har du sparat mycket energi och handlat hållbart.

Olika tygblöjor

Det kan vara svårt att välja vilken tygblöja man vill använda, det finns väldigt många att välja mellan. De fungerar olika vad gäller; Hur de sätts på, hur effektiva de är eller vad de kostar. Ett barn växer hela tiden så oftast behöver man byta upp sig i storlek. Det bästa sättet är att pröva sig fram, du märker snart om barnet trivs i blöjan och om den fungerar bra i ditt vardagsliv. Ett barn skall känna sig torr, ren och nöjd efter blöjbytet, inget skall skava eller göra ont. Tygblöjor är oftast gjorda av bomull, soya, hampa eller en blandning av dessa fibrer.

Här är ett urval av de vanligaste tygblöjorna, men titta själv runt och jämför, det kommer nya produkter varje år.

  • Allt i ett blöjan; ser ut som en engångsblöja, en byxa som dras på som ett par underbyxor, med uppsugande material och ytskikt, som sen tvättas när barnen kissat eller bajsat. Dyrast !
  • Fickblöjan; Här hittar du ett yttertyg där man kan stoppa in den uppsugande tygblöjan i fickor, när barnet kissat så behöver man bara byta den inre delen genom att sätta in den i fickorna. Till denna fickblöja kan man också stoppa in engångsblöjor som kastas, fungerar bra när man reser.
  • Vikblöjan och knytblöjan; är tygstycken som viks på ett speciellt sätt på barnet, de kräver ofta att man har underbyxor av ull eller så kallade PUL-byxor för att hålla inne vätan. PUL är ett syntetiskt material som håller vätan inne.

Tygblöjor knäpps med tryckknappar, kardborreband eller knyts. Alla har det gemensamt att blöjan tvättas och används igen. Även ull och PUL-byxor tvättas för att återanvändas.

Hur ska man gå tillväga för att tvätta en tygblöja?

Tvätta tygblöjor

När man använder tygblöjor så måste man ha tillräckligt med blöjor så att man klarar sig till nästa tvätt. En del material mår inte bra av torktumlare och inte heller mjukmedel. Ullbyxor tål inte för hög värme eller mjukmedel. Ta reda på vad som gäller för just din tygblöja.

Du kan lägga alla använda blöjor i en tunna med lock och sen tvätta när du har tillräckligt många för en tvätt.

Man bör tvätta alla tygblöjor i minst 60 grader så att e-coli bakterien dör. Vill du vara helt säker på att blöjorna är bakteriefria och också ser rena ut, så tvätta i 90 grader. Låt lufttorka för att spara energi.

När du köper nya dyra tygblöjor så kan du tänka på hur mycket plast en engångsblöja innehåller, hur mycket dom kostar och att du har gjort ett hållbart val.

Vill du ha koll på hur barnets utveckling ser ut under första året? Läs vidare här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: