background-shape

Bankkort barn – ett säkert eller osäkert val?

・ Barnpassning
tag
Ett bankkort för ett barn kan vara ett sätt att hålla koll på hur barnet spenderar sina pengar

En banktjänst där efterfrågan växer idag är särskilda bankkort för barn. Eftersom vi är på väg in i ett kontantlöst samhälle är det ganska naturligt att även yngre behöver ett alternativ till kontanter, även om det inte handlar om särskilt stora belopp. Med bankkort för barn menar vi inte konton som föräldrarna startar åt sina barn, och där de sedan sparar pengar för deras räkning. Det handlar om kort som ger barn tillgång till sina pengar och som de själva kan använda för olika ekonomiska ärenden. Som ett vanligt bankkort, men med vissa anpassningar utifrån att det handlar om unga användare.

Hitta barnvakt idag

Vad kan man göra med ett bankkort för barn?

Ett bankkort särskilt anpassat för barn kan hanteras med en enkel app som visar saldo och gör det möjligt för barnet att genomföra köp. Kortet kan vara anslutet till Swish för att det ska vara möjligt att snabbt och enkelt skicka och ta emot pengar. För barn som fyllt 13 år kan kortet anslutas till Apple Pay. När barnet fyllt 18 år uppgraderas ofta ett bankkort för barn till ett vanligt bankkort och fler tjänster blir då tillgängliga.

Tänk på att funktionerna hos ett bankkort för barn kan vara väldigt olika beroende på vilken bank som utfärdat kortet. Vissa banker, som inte erbjuder särskilda kort för barn, har istället andra kort som kan passa då de har olika begränsningar som gör dem svåra att missbruka. Hur man loggar in för att utföra olika internettjänster och hur man startar ett konto med bankkort för barn kan också variera. I vissa banker kan du som vuxen ansluta ett barn till ett kort genom din egen internetbank. Som förmyndare kan du bestämma vilka konton som barnet ska kunna förfoga över via kortet. Det vanligaste är att det gäller det konto dit barnet får sin månads- eller veckopeng, men inte sparkonton med större belopp.

Att ha ett bankkort för barnen kan innebära en enklare vardag för både dig och barnet

Vad kan man inte göra med ett bankkort för barn?

Bankkort för barn skiljer åt från bankkort för vuxna såtillvida att det är vissa saker du inte kan göra med det. 

  • Korten kan inte användas till kreditköp.
  • De kan vara spärrade för större överföringar till andra konton än barnets egna.
  • Det går att välja bort möjligheten att skicka pengar med Swish från barnets konto samtidigt som går att swisha pengar till kontot.

Vilka är fördelarna?

Att lära sig sköta sin ekonomi är en viktig “vuxenfärdighet” och med ett bankkort med anpassade funktioner har man ett effektivt redskap för just det. Här är några konkreta fördelar:

  • Barnet kan snabbt se saldot på sitt konto
  • Ett bankkort kan inspirera till sparande
  • Barnen lär sig tidigt vad pengar har för värde
  • Barnet kan hålla ordning på eventuell vecko- eller månadspeng
  • Appen för att kontrollera och använda kortet är anpassad för barn
  • Det är praktiskt att låta barn ha hand om delar av sin ekonomi för att slippa be föräldrarna om hjälp för minsta småsak

Hur tidigt kan man skaffa bankkort till barn?

Olika banker har olika regler för hur tidigt ett barn kan få ett eget bankkort. Vissa banker har ingen nedre gräns, på andra banker kan det vara sju, åtta eller tio år som gäller. Det finns också särskilda ungdomskort och konton som ligger någonstans mitt emellan ett barnkort och ett vanligt bankkort. Framförallt är det upp till föräldrarna att bedöma om ett barn kommer att ha glädje av ett bankkort och om det kommer att kunna handskas med de funktioner som finns för de kort man väljer mellan. Korten är ofta gratis. Här kan man läsa om Skandias variant Skandia Ung.

Att ha ett bankkort som barn kan vara ett säkrare alternativ framför kontanter

Är det något man ska vara försiktig med?

En av poängerna med ett bankkort för barn är att de ska lära sig att ta ansvar för sin ekonomi. Det ingår så att säga i uppgiften att inte spendera pengar på onödiga saker och det kanske barnet bara kan lära sig genom att göra ett par riktigt onödiga köp. Men det finns en del problem som man absolut bör försöka undvika och som inte bara barn utan även vuxna måste ha klart för sig.

Man ska inte låna ut sitt kort eller konto till andra och till exempel swisha vidare pengar. Det kan klassas som pengatvätt och det förekommer tyvärr att människor som begår ekonomisk brottslighet tar barn till hjälp, utan att barnen vet om det. Barn ska också känna till att banken aldrig kommer att kontakta dem och be dem att identifiera sig med BankID. När någon försöker få en person att logga in med BankID ska man avsluta samtalet. 

Sen är det viktigt att prata med barn om pengars värde och hjälpa dem att spendera sin månadspeng, eller vad det nu handlar om för pengar, på ett sätt som verkligen ger dem något. Att se hur sparpengar växer och kan användas till något större längre fram är en positiv upplevelse som kan lägga grunden till sunt ekonomiskt tänkande.

Hitta barnvakt idag