Längdskidor barn - Dynamisk vinteraktivitet

4/10/2021
Längdskidor med barn är ett superkul sätt att underhålla sig på under vintern|Åka längdskidor är utvecklande för barn och det förbättrar deras koordinationsförmåga

Längdskidor för barn

Längdskidor är en härlig friluftsaktivitet för barn som kan skapa bestående minnen samtidigt som det är bra för kropp och själ. Här kommer vi att dela med oss av våra tankar kring varför längdskidor för barn är tacksamt och hur du gör för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en skidtur.

Längdskidåkning är en naturupplevelse

Längdskidåkning är närkontakt med vinterns element. För många stadsbor riskerar snö att bli något närmast abstrakt som man sällan upplever på allvar. Särskilt i södra Sverige rekommenderar vi att ni verkligen tar till vara på de dagar då solen skiner om det finns skidspår i er närhet. Under rätt förutsättningar kan en skidtur bli en oförglömlig upplevelse som inte bara är rolig motion utan vad man kan kalla svensk kulturhistoria. Något vi gjort sedan urminnes tider.

Åk lagom länge och ta pauser

Vill man skapa ett positivt minne är det viktigt att avsluta skidpasset innan det börjar bli kallt, jobbigt och tråkigt. På en skidanläggning finns det ofta flera olika spår att välja mellan. Ska du ut på längdskidåkning med små barn är det kortaste spåret att rekommendera. Eller så vänder ni helt enkelt och åker tillbaka till utgångspunkten när det känns lämpligt. Väljer ni att åka en hel slinga går det alltid att ta ett extra varv om alla är pigga på det.

Särskilt barn som är ovana skidåkare har väldigt mycket att tänka på innan koordinationen sitter och utrustningen börjar kännas bekväm. Bara några hundra meter kan vara ganska ansträngande under de förutsättningarna. Det är viktigt att man som vuxen är pedagogisk och försöker visa hur man åker skidor, även om det kan vara självklart för en vuxen som gjort det många gånger. Det är svårt att förklara hur det går till att åka skidor så det är bättre att visa hur man till exempel diagonalar och hur man kan bromsa när det lutar nedför eller saxa upp för en lite brantare uppförsbacke. En viktig del i det hela är att lära barnen hur de tar på sig all utrustning. Att få pjäxorna att låsa sig i skidorna brukar vara det knepigaste.

Pauser är ett bra sätt att hämta ny kraft och njuta av att vara tillsammans. Att ha med varm choklad är en klassiker när vi talar om längdskidor för barnen. Det är inte fel att ha sett ut en plats för en paus i förväg, så att du vet var ni kan få lä och gärna fin utsikt.

Åka längdskidor är utvecklande för barn och det förbättrar deras koordinationsförmåga

Vad ska man tänka på när det gäller utrustning?

Det som hindrar många från att åka längdskidor är att de inte har tillgång till skidor, pjäxor och stavar. När det gäller längdskidor för barn så tillkommer ju det lilla problemet att de ganska snabbt växer ur sin utrustning. Ett alternativ som fungerar på många orter är att hyra utrustning. Det kan man göra i vissa sportbutiker och på lite större spåranläggningar. Skidklubbar kan också ha utrustning att låna ut i anslutning till spåren. 

Det är viktigt att veta hur du kan göra för att låna eller hyra skidutrustning med kort varsel. Då kan ni ta ett spontant beslut om skidåkning. Om ni istället vill köpa skidgrejer är det pjäxorna som är viktigast när det gäller passform. Är de stora och klumpiga går det ut över åkningen. Är de för små finns det inte plats för extra sockor, något som ofta är nödvändigt när det gäller längdskidåkning med barn.

Här är fler utrustningstips som det kan vara bra att ha koll på:

  • Skidstavar ska helst vara omkring 30 cm kortare än åkarens längd
  • Olika pjäxor passar för olika typer av bindningar
  • De flesta skidor som säljs idag är vallningsfria, vilket är väldigt praktiskt
  • Små barn ska ha skidor som är lika långa som de själva
  • Äldre barn bör ha skidor som är 10–20 längre än de själva

Det brukar inte vara så svårt att få tag på begagnad skidutrustning. Tänk på att du inte har samma skydd som om du köper skidorna i butik, så kontrollera framförallt att pjäxorna är hela.

Rusta barnen mot kyla

När det är kallare än 18 minusgrader ställs de flesta skidlopp in. När det handlar om längdskidåkning för barn ska nog den gränsen sättas betydligt tidigare än så. Exakt när det är för kallt beror naturligtvis mycket på vad ni har för utrustning. Öronen, händerna och fötterna brukar vara de delar av kroppen där man snabbt känner sig frusen. Var alltså noga med att ha varma handskar som inte är så klumpiga att det inte går att hålla stavarna ordentligt och ge plats för extra sockor i pjäxorna. Lager på lager-principen är en bra strategi när det handlar om att rusta sig mot kyla, då kan ni ta av er plagg om det skulle bli för varmt.

Vill du läsa om andra vinteraktiviteter att göra med barnen? Läs om hur du skapar dina egna islyktor här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: