background-shape

Pyssel för barn

En liten unge som håller på med lämpligt pyssel för barn

De allra flesta barn älskar att pyssla. Deras fantasi och kreativitet brukar blomstra när de får slå sig ner vid bordet och skapa. Faktum är att många barn till och med har lättare för att pyssla än vad vi vuxna har eftersom de testar sig fram. De börjar helt enkelt bara skapa det som de fått en idé om. Vill du skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för ditt barn att pyssla kommer du få mängder av bra tips här. Vi berättar inte bara om vilka pysselgrejer som är bra att ha hemma, utan ger också tips på roliga pyssel för barn.

Hitta barnvakt idag

Pysselmaterial som är bra att ha

Barns fantasi är otrolig. Du behöver därför inte tänka på att ha många dyra och speciella pysselmaterial hemma utan kan faktiskt lita på att barnen själva kommer hitta finurliga lösningar på de pyssel de vill göra. Det finns dock ett par saker som är bra att ha för att det ska vara roligt för de små att pyssla.

 • Saxar i varierande storlekar – Tänk på att ha saxar som ditt barn enkelt kan använda. Ett barn har ju som bekant mindre händer än en vuxen och behöver också en mindre sax.
 • Ett par olika limsorter – Vanligt papperslim, trälim och en limpistol är en bra grund. Limpistolen är det förstås bra om barnet använder i sällskap av en vuxen eftersom hen kan bränna sig.
 • Papper och kartong i olika färger och tjocklekar
 • Garn
 • Klistermärken
 • Pennor och kritor
 • Piprensare

Spara sådant du har hemma inför framtida pyssel

Pysselmaterial måste inte vara dyrt eller komma från en hobbyaffär för att det ska fylla sitt syfte. Spara därför allt från toalettpappersrullar till glasspinnar och lägg dem i pyssellådan. De här sakerna kan bli allt från smällkarameller till roliga djur, utan att du behöver gå till en affär för att köpa material. Gamla schampoflaskor är exempelvis ofta mjuka och enkla att klippa i, vilket gör att du både kan minska mängden onödigt skräp ni producerar i vardagen och ge era befintliga förpackningar ett nytt liv. Dessutom sparar du pengar eftersom du inte behöver köpa allt pysselmaterial nytt i en affär.

Ordning och reda gör det roligare att pyssla

En bra arbetsplats när man ska pyssla är ett stort plus. På det sättet får man snabbt en överblick över vilket material man har att använda och kommer snabbare igång med sitt pyssel. Det naturliga är ofta att man pysslar vid köksbordet. För att det ska gå snabbt att plocka fram och bort pysslet när bordet behövs till andra saker är ett tips att köpa stora brickor, en för materialet och en för det pyssel barnet håller på med. En bricka går enkelt att lyfta till en annan plats när det behövs.

Tips på roliga och enkla pyssel för barn

Om du behöver tips på pyssel för barn kan du välja att sysselsätta dem med något av de pyssel vi presenterar här.

Gör egen modellera

Egen modellera är inte bara enkel att röra ihop utan kan också användas flera gånger förutsatt att den förvaras i tätförslutna burkar. Du kan antingen köpa färdig modellera i en hobbyaffär, eller använda dig av sådant du har i skafferiet för att göra lera som barnen kan leka med.

Ett bra grundrecept när du ska göra egen lera är följande:

 1. Koka upp 4–5 dl vatten. Tillsätt 2–3 msk matolja.
 2. Blanda 5 dl vetemjöl, 2 msk citronsyra och 3 dl salt i en bunke.
 3. Blanda ihop alla ingredienser.
 4. Dela upp degen i olika stora delar och tillsätt pastafärg eller karamellfärg för att få den önskade nyansen på leran.

En färdig lera står sig åtminstone några veckor om den förvaras i en plastpåse i kylskåpet. Perfekt att plocka fram när barnen behöver sysselsättning!

Gör egna trollspön

Egna trollspön är roliga att göra. Här kan du antingen samla ihop käppar, kvistar eller också använda tomma hushållspappersrullar som barnen får pynta. Silkespapper brukar vara perfekt för den här typen av pyssel. Du kan också låta barnen välja mellan olika tygremsor som de får klistra fast på sina trollspön för att spöt ska få en mer magisk känsla med hängande tygbitar.

Pennställ av gamla konservburkar

Om du har gamla konservburkar hemma är de perfekta för att skapa pennhållare, eller förvaringsplatser för exempelvis gem eller pysselmaterial. Tänk på att en konservburk kan ha vassa kanter så det är bra om du som vuxen slipar ner kanterna innan barnen börjar pyssla med burkarna.

Om konservburkarna har haft etikett kan du ställa dem i blöt i hett vatten och några droppar diskmedel för att få etiketterna att lossna. Burkarna kan sedan antingen målas med hobbyfärg eller pyntas med allt från fjädrar till klistermärken och papper för att bli personliga och fina för barnen att förvara saker i.

Fantasifulla ballongdjur

Pyssel för barn kan vara vad som helst, gärna något unikt som detta ballongdjur

Finns det något barn älskar är det ballonger. I en vanlig mataffär kan du hitta vanliga klassiska ballonger, medan det i specialiserade leksaks- eller hobbyaffärer finns speciella ballonger som man kan göra avancerade ballongdjur av.

Det behöver inte alls vara så att man behöver de dyrare ballongerna för att kunna göra roliga ballongdjur. Med papper, sax och lim kan barnet skapa allt från en glad hare till en läskig krokodil.

Säsongsbaserat pyssel

När det vankas jul eller påsk finns det mängder av pyssel för barn som är kopplat till just den säsongen eller högtiden. Till julen kan ni göra smällkarameller, fina julkort eller roliga julklappsstrumpor. Under påsken är det alltid roligt att plocka videkissar och pynta dem med fjädrar innan man ställer dem i en fin vas antingen inomhus eller utomhus. Under påsken är det också roligt att måla på ägg. Man kan antingen måla ägg som är fyllda eller också sticka små hål i ändarna och blåsa ut innehållet. Ägg kan ofta målas med vanliga vattenfärger, och det går också att använda tuschpennor om det känns lättare.

Spännande ansiktsmasker

Med en sax, kartong i olika färger, elastiska gummiband och en gnutta skaparglädje kan barnen få göra ansiktsmasker som ser ut som djur eller fantasifigurer. Du kan underlätta för barnet genom att klippa ut en färdig mall till masken i kartong som de sedan får pynta. Gör två små hål där du fäster gummibandet så att barnet sedan kan använda masken på ansiktet.

Träd i papper

Pyssel för barn kan också ha ett pedagogiskt syfte och verka sporrande och motiverande för barn att göra bra saker eller att hjälpa till där hemma. Ett tips vi har är att du först skapar ett träd i kartong och papper. Varje gång barnen utför en uppgift där hemma får de klistra på ett löv på trädet. Löven kan de själva få klippa ut och måla innan de klistras fast.

Det här är ett roligt och effektivt sätt att göra sysslor i hemmet lite skojigare. Barnen kommer få se hur mycket de har hjälpt till med i takt med att antalet löv på trädet ökar.

Hoppa hage med egenritad bana

Om ni har asfalt på gården eller på en lugn väg i närheten av er bostad kan du investera i gatukritor som barnen antingen kan måla roliga figurer med, eller som de får använda för att göra egna banor som de kan hoppa hage på.

Vad gäller just gatukritor är möjligheterna oändliga. Kanske vill barnen skapa en hinderbana till varandra med kritorna? Låt deras fantasi flöda men kom ihåg att se till att de inte utsätter sig för fara i trafiken om det kör bilar i området.

Pyssel med toarullar

Gamla toalettpappersrullar kan bli allt från kikare till bilar. För sådana pyssel kan du plocka fram pennor, annat papper, klistermärken och saxar samt lim för att barnet ska få skapa det hen vill. Toalettpappersrullar är också roliga att göra egna presentaskar av. Kanske kan barnet sedan få fylla asken med någon gåva som hen vill ge bort på morsdag eller farsdag?

Pyssel med sånt som finns i naturen

Kottar och löv är bara några av sakerna som finns i naturen som man kan använda för att pyssla med barn. En kotte kan bli en rolig tomtenisse som får pryda köksbordet eller arbetsbänken under december, och löven som fallit under hösten kan man klistra fast på en igelkott man klippt ut i kartong för att ge den sina taggar.

Ett annat enkelt pyssel för barn är att plocka fina stenar som man sedan målar med hobbyfärg. Stenarna kan antingen användas som prydnader, eller också kan ni snurra ståltråd runt dem och göra en hållare högst upp där man exempelvis kan placera ett foto eller en teckning.

Naturen bjuder på otaliga möjligheter när det kommer till pyssel, och här kan du lita på barnens egen förmåga att komma på idéer. Låt dem följa med ut för att plocka ihop pysselmaterial som de sedan får använda när de ska pyssla.

Pärla ihop kylskåpsmagneter

Pärlplattor kan användas på massor av olika sätt. Om du vill göra egna kylskåpsmagneter med ditt barn kan de få pärla ihop ett motiv de tycker om, och sedan klistrar ni på magneter på baksidan av plattan. Magneter finns att köpa billigt i välsorterade hobbyaffärer, och likaså är det enkelt att hitta pärlplattor och pärlor i regnbågens alla färger.

För att få mer inspiration inför pysselstunderna kan en bra idé vara att ta hjälp från ungdomar, exempelvis en äldre kusin eller barnvakten. Vill du veta mer om hur du kan anställa en barnvakt snabbt och enkelt kan du läsa mer här.

Hitta barnvakt idag

tag