background-shape

Att vända sig är ett viktigt steg för en bebis

・ Barns utveckling
tag
för en bebis att vända sig är en stor milstolpe i dess liv

En viktig milstolpe i en bebis utveckling är när den självmant byter position från att ligga på rygg till mage, eller från mage till att ligga på rygg. För en bebis att vända sig är en ny fas i dess utveckling och ett viktig steg mot att ta kontroll över den egna kroppen. Att kunna välja liggposition är en stor förändring jämfört med att ha varit i princip helt styrd av reflexer.

Hitta barnvakt här!

När vänder sig bebisen?

Många föräldrar undrar när det händer och vill kunna jämföra sin bebis utveckling med andra barn. Kanske för att man är orolig för att ens bebis ska vara sen i utvecklingen eller för att de vill kunna känna sig stolta över att det är tidigt utvecklat. Faktum är dock att man inte kan dra så många slutsatser av att en bebis är tidig eller sen med att vända sig. Barn utvecklas ojämnt och hoppar ibland över steg helt och hållet. De flesta barn börjar vända sig när de är omkring 3–6 månader gamla. Det kan hända tidigare men då är det kanske inte ett resultat av en medveten ansträngning utan något de lyckas med av misstag mer eller mindre.

Om man vill veta om det är på gång att hända kan det vara bra att vara uppmärksam på om bebisen lyfter huvudet och överkroppen självmant och verkar ha väl utvecklade muskler i nacken. Det bidrar till att ge den styrka och motorik som krävs för en vändning. Även om det kan vara stora skillnader när det kommer till när barn lär sig olika saker så finns det ett utvecklingsmönster som de flesta följer. Nästan alla bebisar lär sig att vända sig innan de sätter sig upp vilket sker innan de lär sig att stå.

En bebis som ligger på rygg som inte har för avsikt att vända sig

Vad kan det bero på om barnet inte vänder sig?

Många barn ogillar att ligga på mage och har då ingen anledning att medvetet vända sig så att det hamnar i den positionen. Det handlar alltså om ett val snarare än om att förmågan inte skulle finnas. Det är dock viktigt att barnet växlar mellan olika positioner och om det vägrar vända sig till magläge kan andra faser i bebisens motoriska utveckling i värsta fall påverkas av det. För att väcka barnets intresse för att befinna sig i magläge kan man placera något spännande som hamnar i höjd med ögonen när bebisen lagt sig på mage. Du kan också se till så att ditt huvud hamnar precis i blickfånget för ett barn som ligger på mage. De är biologiskt programmerade att tycka att föräldrarnas ansikte är det mest spännande som finns.

Vända sig från mage till rygg

Att vända sig från sidan till ryggen är en sak, den manöver som krävs för att kunna vända sig från mage till rygg eller tvärtom är lite mer avancerad och brukar komma lite senare. När barnet börjar kunna vända sig på det sättet brukar det också vara intresserat av att börja åla sig fram och kanske även att sätta sig upp. De olika stegen i barnets motoriska utveckling hänger ihop och påverkar varandra även om det finns individuella skillnader.

Att kunna vända sig är ett steg för en bebis mot att börja gå

Att kunna vända sig, ligga på mage och sätta sig upp krävs för att barnet så småningom ska kunna gå och uppnå större självständighet. Varje ny sak som barnet lär sig tränar dess muskler och motorik. Bebisar kan använda olika tekniker för att vända på sig men hur de än gör det så övar det upp den motoriska förmågan. Barnet utvecklas från att ha varit nästan helt reflexstyrt till att kunna ta kontroll över sin kropp.

I takt med att barnet börjar vända sig om utvecklar det styrkan i ryggen vilket är nödvändigt för att det ska kunna sätta sig upp. Sedan börjar det använda sina knän, ben och fötter på ett sätt som gör att det snart kommer att kunna ta sig upp i stående position, kanske medan det håller i sängens spjälor eller stödjer sig mot en förälders arm.

En bebis som har vänt sig för att ligga på mage

Kan det vara farligt om en bebis börjar vända sig tidigt?

Även om det är positivt att en bebis lär sig att vända sig själv blir många föräldrar oroliga för att det ska vara farligt om en bebis vänder sig i sömnen och hamnar med ansiktet nedåt. Det finns visst stöd i forskningen för att det är säkrast att sova på rygg när det handlar om spädbarn på upp till fyra månader. Det brukar alltså inte blir ett problem eftersom de inte börjar vända sig regelbundet förrän de är lite äldre.

Grundregeln är alltså att barnet kan sova på mage när det är kapabelt att vända sig. Det enda du behöver tänka på är att lägga barnet på rygg och se till så att det somnar så. Det är dock bra att hålla koll på bebisars sovposition och vända på dem om de skulle hamna på mage i sängen. Du kan också förhindra att det händer genom att placera en ihoprullad handduk eller något annat stabilt (som samtidigt är mjukt) så att bebisen är så inbäddad att den får svårare att vända sig i sömnen. Det man är orolig för när det kommer till bebisar som sover på mage är plötsligt spädbarnsdöd. Det är extremt sällsynt i Sverige numer, men tros ha en koppling till att riktigt små barn sover på mage.

Lämna inte barnet ensamt när det kan vända på sig

De första vändningarna kommer gå långsamt, men barn lär sig snabbt, och bara inom några dagar kommer en vändning gå på ett par sekunder. Det är därför viktigt att du inte lämnar barnet ensamt på till exempel skötbordet, inte ens i en sekund för att sträcka dig efter en ny blöja. Ha för vana att alltid ha en hand på bebisens mage så att du känner om det börjar vända på sig. Samma sak gäller om barnet vilar i soffan eller i en vanlig säng utan kanter. Lämna helst inte rummet så att du snabbt kan vara där när bebisen vaknar igen. Om bebisen rullar av en möbel bör du alltid kontakta sjukvårdsupplysningen och beskriva vad som har hänt så att de kan ge råd gällande om du behöver uppsöka akuten eller ej.

Hitta barnvakt här!

Vill du läsa mer om barnens utveckling? klicka här!