Barnmat

20/4/2021
Barn blir matad med barnmat|Mjölk och flingor är rolig mat för barn med formrika flingor|Ett barn som plockar mat från bänkytan

Barnmat är mat som har ett näringsinnehåll, en konsistens och smaker som är anpassade för barn. Barn behöver olika mat i olika åldrar och här kommer vi bland annat att titta på vad barnet behöver äta, från det att en bebis får sina första smakportioner tills det är dags att sluta med barnmat.

Rätt barnmat i olika åldrar

Det är en del saker som det kan vara bra att tänka på när det gäller barnmat, utifrån hur gammalt barnet är. Här är åldrar där det finns saker att vara extra uppmärksam på:

  • 0–4 månader
  • 4–6 månader
  • 6–8 månader
  • 8–12 månader
  • Ett år
  • Två år

0–4 månader

Det överlägset bästa för en bebis är mammans mjölk eller bröstmjölksersättning om hon av någon anledning inte ammar. Barnet kan inte ta till sig annan mat särskilt bra och har problem med att överhuvudtaget svälja den.

4–6 månader

Här börjar många ge sitt barn de första små smakportionerna. Kanske inte mer än ett kryddmått de första gångerna. För en bebis blir det upplevelse av smak, doft och konsistens som är helt ny. Det är inte ens säkert att barnet reagerar som att det fått mat i munnen. Det är puréer som gäller i den här åldern eftersom barnet inte kan tugga maten.

Att ge barnet mat med få ingredienser kan vara en bra idé eftersom det då är lättare att se vad barnet tycker om. Kokt och mosad morot, mosad banan och gröt (inte för varm) är några förslag på vad du kan ge. Om barnet inte är intresserat av mat och inte tycker om att få en sked med puré i munnen ska man absolut inte tvinga det. Det är också viktigt att se till så att barnet sväljer maten och att den inte bara blir liggande i munnen.

6–8 månader

Nu kan du börja öka storleken på portionerna lite försiktigt. Om barnet inte länge ammar eller får ersättning handlar det inte längre om att låta barnet utforska smaker och konsistenser. Då ska det istället få barnmat som ger all den näring och energi barnet behöver. Det är viktigt att inte bli för bekväm och bara ge barnet det man vet att det tycker om. I den här åldern är barn oftast väldigt mottagliga för olika smaker och så kommer det inte fortsätta vara hur länge som helst. Var försiktig med sött. Det kan hända att barnet uppskattar sött så mycket att det börjar protestera mot allt annat.

8–12 månader

I den här åldern brukar många försöka låta barnet äta på egen hand med bestick anpassade för barn. Det gäller att ha tålamod med att det kan bli ganska kladdigt eftersom barn i den här åldern inte har tillräcklig kontroll över armar och händer för att kunna äta “snyggt”. Att känna på maten är en viktig del i att bekanta sig med den. Haklapp kan vara en bra idé men undvik att sitta och passa på barnet och torka inte bort minsta kladd direkt. Det kan vara irriterande för barnet. Gå över från släta puréer till grövre och grövre texturer. Särskilt när barnet börjar få tänder är det viktigt att det lär sig att tugga mat.

1 år

En ettåring kan faktiskt äta det mesta som serveras i en vanlig familj. Barnmat i den åldern bör ha flera komponenter, gärna enligt tallriksmodellen men lite mindre andel kolhydrater. Variera både smaker och konsistenser. Ju rörligare barnet blir desto mer energi behöver det. Ofta äter barnet tillräckligt av sig självt men var inte rädd för fett i barnmat. Här grundläggs vanor som ofta följer barnet genom livet, att äta på rätt sätt är lika viktigt som att äta rätt saker med en ettåring.

2 år

En tvååring behöver egentligen inte äta särskild barnmat utan har ungefär samma behov som en vuxen människa. Det som är bra mat för dig är också bra mat för barnet. Det viktiga i den åldern är ofta att hitta balansen mellan vad barnet vill äta och vad det behöver.

En liten flicka som slutat med barnmat och numera äter fil och flingor

Ska man välja halvfabrikat eller laga barnmat från grunden?

Om man ska laga mat själv eller köpa färdig barnmat handlar om hur mycket tid man har och om man uppskattar att laga mat eller känner sig oinspirerad. I Sverige finns det färdig mat på burk som håller mycket hög kvalitet. Tillverkarna är noga med att se till så att det är rätt balans mellan fibrer och energi. Alla viktiga näringsämnen finns med, särskilt om du varierar produkterna. Det är också lätt att välja rätt produkt för rätt ålder eftersom det står på förpackning vilken ålder maten är anpassad för.

Att laga egen barnmat är att höja ambitionsnivån och då får du möjlighet att laga mat med fler ingredienser och kan använda färska råvaror med ett högre innehåll av antioxidanter. Dessutom vänjer sig barnet vid att mat inte alltid smakar likadant när du lagar den själv. I det flesta familjer är inte detta antingen eller utan det mest praktiska är att ibland köpa färdig barnmat och ibland laga. Det är en bra idé att ha som ambition att laga mat till sitt barn men samtidigt ha barnmat från ett pålitligt fabrikat hemma så att det inte är ett problem om man inte hinner laga eller inte hittar ingredienser som det känns bra att använda.

Kan man ge barn vegetarisk mat?

Vegetarisk mat är en så bred kategori att man egentligen inte kan generalisera kring den. Vegetarisk mat kan vara jättebra som barnmat men också mindre bra, beroende på vad du köper eller lagar. Om du funderar på att ge ett barn en helt vegetarisk diet, kanske för att du själv är vegetarian, så går det också bra. Då krävs det dock att du är påläst så att barnet verkligen får i sig allt det behöver. Om du inkluderar mejeriprodukter och ägg i barnets diet är det lättare att tillgodose dess behov av näring.

Baljväxter, fullkornsprodukter, rapsolja och nötter med omega-3-fett är bra källor till många av de näringsämnen som finns i kött, fisk, ost och ägg. Om ett barn inte äter några animaliska produkter kan du behöva ge det berikade produkter som har den näring som är svår att ersätta. Kosttillskott kan också behövas. Det är inte minst följande ämnen som det kan finnas extra behov av om du väljer att ge ett barn vegansk eller vegetarisk barnmat:

  • Järn
  • Zink
  • Vitamin B-12
  • Kalcium

Följer man dessa råd kan vegetarisk barnmat vara mycket bättre än att ge ett barn en blandkost som bara består av samma halvfabrikat, vecka efter vecka.

Ska man ha salt, socker och kryddor i barnmat?

Barn behöver jod som finns tillsatt i vanligt bordssalt. Tidigare har det varit svårt att hitta andra produkter med jod men idag finns det till exempel välling och gröt som är jod-berikad. Det innebär att man kan minska ner på saltet och det finns fördelar med att barn inte växer upp med att mat ska smaka salt. Detta eftersom allt för mycket salt kan leda till problem i vuxen ålder. Bra barnmat är inte bara mat som innehåller allt det som barnet behöver för stunden utan mat som lägger grunden till sunda vanor.

När det gäller kryddor så är det olika i olika kulturer hur man tänker kring det. Små barn brukar faktiskt inte vara så kinkiga med lite starkare smaker. Man ska såklart undvika att ge det väldigt stark mat, men annars kan man ta ut svängarna lite. Ett barn som är några år gammalt kan plötsligt bli misstänksam mot allt som inte smakar som vanligt och vara väldigt känslig för framförallt beska smaker. Man tror att det är ett genetiskt kodat beteende som innebär att barnet själv kan känna igen och undvika sådant som är farligt.

Du kan använda socker enligt recept när du gör egen barnmat men undvik gärna yoghurt och andra matvaror med tillsatt socker eftersom det lätt blir för mycket annars. Det är mycket vanligare att ett barn får i sig för mycket socker än för mycket fett.

Vad ska man tänka på när det gäller servering av barnmat?

Vad du ger ditt barn att äta är mycket viktigt men du behöver också tänka på under vilka former barnet äter. Barnmat ska serveras flera gånger om dagen. Barn behöver äta oftare än vuxna och kan bli riktigt griniga när blodsockret sjunker. Mellanmål har alltså större betydelse för ett barn än för en vuxen, men portionerna behöver inte vara så stora. En halv banan eller en mugg välling kan fungera utmärkt som mellanmål. Att ge bröstmjölk som mellanmål efter det att barnet börjat med fast föda är också mycket bra.

Det är alltid bra att ha fasta rutiner kring måltider så att frukost, lunch och middag äts vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Tänk på att barn kan behöva mycket längre tid på sig för att äta och försök att inte skapa stress kring måltiderna. Många äter framför tv:n och det kan väl vara okej, men tänk på att en måltid kanske är ett av få tillfällen under dagen när familjen är samlad. Det kan bli en fin tradition att ägna måltiderna åt maten och att prata med varandra.

Ett barn som plockar mat från bänkytan

Vad gör man om barnet inte äter ordentligt?

Ett barn vet i regel om det är hungrigt eller inte. Om det slutar äta beror det oftast på att det inte behöver mer eller inte tyckte om smaken. Om barnet ökar i vikt “som det ska” kan du vara ganska säker på att det får i sig tillräckligt med mat. Många föräldrar oroar sig i onödan för att de tycker att barnet är petig med maten. Du behöver egentligen inte göra så mycket om inte en läkare eller sjuksköterska är av uppfattningen att barnet behöver äta mer eller annan barnmat. Det som det kan vara bra att vara uppmärksam på är om barnet visar tendenser till allergier och verkar må dåligt av viss typ av mat. Här är några saker som barn relativt ofta kan vara allergiska mot:

  • Laktos (finns i komjölk och andra mejeriprodukter)
  • Ägg
  • Fisk
  • Baljväxter

Laktosallergi brukar gå över när barnet är 2–3 år gammalt. Äggallergi kan ta lite längre tid på sig. Om ditt barn bara har några få saker det vill äta hela tiden kan det vara en bra idé att introducera nya rätter tillsammans med något barnet tycker mycket om. Många föräldrar blir också experter på att “gömma mat”. I en lasagne syns det till exempel inte om det är finhackad lök och rivna morötter i färsen. Om de sedan berättar vad den innehåller efter det att barnet ätit upp så kanske barnet har accepterat en helt ny råvara!

Ett annat tips är att servera flera olika saker, gärna snygg upplagt, som barnet får ta för sig av som det vill. Vissa barn vägrar att äta viss mat på ren trots, för att visa att de har kontroll över i alla fall något. Det kan man lösa genom att avdramatisera situationen så att det inte blir en viljornas kamp.

Tips om du vill laga din egen barnmat

Här är några saker som det är bra att tänka på för dig som vill laga god och nyttig barnmat:

  • Utgå gärna från ekologiska råvaror av hög kvalitet
  • Var extra noga med att skölja grönsaker som inte ska tillagas
  • Salta försiktigt
  • Kokt mat är mer lättsmält än stekt eller friterad mat
  • Maten får gärna ha en tydlig färg
  • Frys gärna in barnmat men tina den helst inte flera gånger eftersom näringsämnen kan försvinna då
  • Spara burkarna när du köper färdig barnmat, de är perfekta när du fryser in din egen
  • Har du en bebis kan du frysa in smakportioner i ett isfack
  • De flesta barn i Sverige mår bra av ett tillskott på D-vitamin, inte minst under vintern

Mat du ska vara försiktig med

Här är några vanliga råvaror som kan vara jättenyttiga, men som små barn är extra känsliga för:

  • Råvaror som innehåller mycket nitrat, till exempel gröna bladgrönsaker och juice från rödbeta
  • Honung eftersom den kan innehålla bakterier som ger sjukdomen botulism
  • Opastöriserade mejerivaror kan också innehålla bakterier
  • Hela nötter och annat som är lätt att sätta i halsen

När det gäller maten i den här listan är det framförallt barn under ett år som bör undvika den. Var gärna extra försiktig när du introducerar dessa matvaror.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: