Första tiden med bebis

7/5/2021
första tiden med sin bebis kan det vara bra att vara bägge föräldrar om möjligt|den första tiden med sin bebis är det viktigt den får tillräckligt med sömn|En mamma som är hemma med sin bebis den första tiden i bebisens liv

Under graviditeten är det många tankar, önskningar, förhoppningar och drömmar som cirkulerar. Men, vad händer egentligen när bebisen väl har kommit? Vad innebär första tiden med sin bebis?

Hitta barnvakt här!

Ladda ner appen

Vad händer efter förlossningen?

När barnet fötts kommer hen vara vaken i runt två timmar. Det är under de två timmarna som ni som föräldrar skapar den allra första kontakten till ert barn. Många barn tycker om att få ligga hud mot hud, antingen nära sin mamma eller pappa. En annan bra sak med att låta bebisen ligga hud mot hud är att det är lättare för dem att reglera sin kroppstemperatur på det sättet.

Sömn och nyfödda bebisar

Första tiden med bebis blir ofta på ett helt annat sätt än man har föreställt sig som förälder. Faktum är att ett barn ofta sover den största delen av dygnet när hen är nyfödd. En bebis kan faktiskt sova så länge som 24 timmar i sträck utan att något är fel.

Lär bebisen skillnaden mellan natt och dag

Bebisar behöver mycket sömn. Den första tiden i livet kommer de få grunden för sin dygnsrytm. Därför ska du som förälder vara noga med att skilja på dag och natt så att barnet lär sig att det finns en skillnad. Du behöver inte göra några stora eller märkvärdiga saker. Nattetid kan du exempelvis dra för gardinerna eller persiennerna, och under dagen ska du stimulera bebisen med dagsljus. Du kan också spela musik för barnet under dagen så att hen får förståelse för att under dagen händer mer än under natten.

den första tiden med sin bebis är det viktigt den får tillräckligt med sömn

Du som förälder blir tröttare, barnet blir mer aktivt

Den första tiden med bebis är något som många som redan har barn förknippar med sömnbrist. Det är vanligt att barnet kommer vara mer aktivt under det andra dygnet hen är i livet. Många barn blir väldigt oroliga och kräver mycket mer uppmärksamhet dagen efter deras födsel än de gjorde dagen de föddes.

Det här inträffar ofta samtidigt som den trötthet föräldrarna har efter förlossningen kommer ikapp. Det kan vara slitsamt och tungt dagarna efter förlossningen på grund av det här. Bebisen har helt andra behov än vad ni som föräldrar har de första dagarna i livet. Därför är det viktigt att du sover ikapp när du kan. Om barnet sover kanske du också kan vila en stund på soffan eller ta en tupplur. Försök strunta i allt annat, som att hemmet ska vara städat eller att det blev hämtpizza till middag igen. Det viktigaste är att du har ork. Du hinner med alla andra sysslor senare när du är pigg.

En ny rutin är viktig

Även fast rutin inte är det främsta på priolistan när man har en bebis är det bra att försöka skapa rutiner. När man har en bebis gör hen egentligen bara fyra olika saker. De sakerna är att sova, bajsa, äta och leka. Det du kan göra som förälder är att försöka kartlägga bebisens beteende så att du vet när hen vill göra de olika sakerna. Försök därefter följa de rutinerna varje dag.

När du kartlägger barnets beteende kan du anteckna hur länge hen sover, hur länge hen äter och så vidare. När du har gjort det i ett par dagar kommer du se om ditt barn följer ett visst mönster. Om hen gör det kan du då även försöka anpassa dina egna rutiner till bebisens för att ni ska få en så bra första tid tillsammans som möjligt. Var dock medveten om att rutinerna ändras snabbt, ibland från vecka till vecka.

Att mata barnet

Alla som har upplevt den första tiden med bebis kan skriva under på att mycket tid går åt till att mata barnet. Om du har valt att amma ditt barn är det praktiskt i och med att maten alltid finns tillgänglig. Men, det kan ändå vara jobbigt och kännas svårt. Det är inte ovanligt att amningen krånglar i början och det kan vara svårt att få det att funka efter att man har kommit hem från BB. På sjukhuset har det funnits personal som har stöttat och hjälpt till, hemma är man plötsligt ensam och helt plötsligt tar inte bebisen bröstet så där bra som innan. Det här är helt normalt, tänk på att bebisen också ska lära sig att amma. Ta kontakt med BVC om du inte tycker det går eller om det känns jobbigt.

Oavsett om du ammar eller flaskmatar bebisen är det lämpligt att välja en tyst och lugn plats när det är dags för matning. Om du matar med flaska så ska den ligga i en sådan vinkel att nappen på flaskan alltid är full. Bebisen kan komma att behöva rapa ibland, eller också kanske hen vill gosa och vara nära en stund innan hen äter lite mer. Låt bebisens behov styra och låt det ta den tid som behövs.

En mamma som är hemma med sin bebis den första tiden i bebisens liv

Blöjbyte efter blöjbyte

Bebisen kommer behöva nya blöjor relativt ofta när hen är nyfödd. Den första tiden med bebisen kännetecknas därför ofta av matning, tupplurar och just blöjbyten. Första avföringen är kletig, har en konsistens som påminner om tjära och är mörkgrön. Den luktar dock inte så mycket. När bebisen börjar matas, alltså att hen får amma eller dricka ersättning, kommer avföringen ändras. Ibland innebär det att man behöver byta blöja oftare och ibland att man behöver byta blöja mer sällan.

Man brukar säga att det ska bytas minst sex blöjor med kiss per dag. Om man kommer upp till den nivån vet man att bebisen får tillräckligt mycket vätska.

Var inte rädd att be om hjälp

Den första tiden med bebis kan upplevas som krävande. Du som nybliven förälder kommer antagligen känna många olika känslor. Något du inte ska vara rädd för är att be om hjälp när du behöver det. Vare sig du vill få en timmes egentid eller om du behöver träffa andra föräldrar – se till att be om hjälp.

Hitta barnvakt här!

Ladda ner appen

Detsamma gäller om du är orolig för ditt barn. Ta kontakt med BVC för att be om råd ifall du är osäker. Barnmorskorna, sjuksköterskorna och läkarna är vana vid att svara på alla möjliga frågor från föräldrar. Det är alltid bättre att kontakta dem en gång för mycket än en gång för lite.

Vill du läsa lite mer om vad som händer när barnen blir lite äldre?

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: