background-shape

Hur länge sover barn i spjälsäng

Lämna spjälsängen är ett viktigt steg i barns utveckling. Hur länge sover då barn i spjälsäng?

Det lilla nyfödda barnet sover ca 18 timmar per dygn och de övriga 6 timmarna är vakentid. Var barnet skall sova någonstans är oftast inga problem, barnet sover mest i vagnen och i famnen hos mamman och pappan. Nästan all vaken tid handlar om mat, blöjbyte och att beundras av mamma, pappa och syskon. Allteftersom barnen växer och blir äldre så sover de också färre timmar på dygnet. Men det är många fler timmar än vi vuxna tillbringar i sängen. En fyra månaders baby sover 16 timmar, och upp till tre års ålder sover barnen fortfarande fler timmar per dygn än de är vakna, cirka 14 timmar. Hur länge barn sover i spjälsäng dessa timmar varierar en hel del. Vid 6 års ålder har barnet minskat sin sovtid till 11 timmar och först när barnet fyller 13 år så behöver dom 8-9 timmars sömn. Men trettonåringen går snart in i tonåren med sina hormonella förändringar som gör att dom vill sova långt in på dagen, i alla fall på helgerna.

Hitta barnvakt idag

Hur familjen lever och bor bestämmer ofta var barn sover någonstans och därmed hur länge barn sover i spjälsäng. När man har gott om plats med flera rum så kan barnen erbjudas egna rum. En del barn delar våningsäng med sina syskon. Ideal och livsstil är avgörande också för hur familjen väljer var barnen skall sova. En familj väljer att lekrummet skall vara stort och att barnet sover i ett litet rum, en annan familj väljer det största rummet till barnen och vill själv ha ett litet krypin. 

Många föräldrar väljer att ha barnen i samma sovrum för tryggheten skull. Viss forskning menar på att barn bör sova i en egen säng och eget rum redan vid 6 månaders ålder.

Hur länge sover barn i sin spjälsäng ?

Var skall det nyfödda barnet sova

Forskningen rekommenderar att barnen ligger i egen säng i samma rum som föräldrarna upp till 6 månaders ålder, eftersom man i studier har påvisat en viss minskning av plötslig spädbarnsdöd när barnet sover i närheten av föräldrarna. Dom flesta föräldrar väljer att ha det lilla spädbarnet nära sig i samma rum. Det känns tryggt och det är enkelt att titta till barnet på natten när man vaknar. Barn äter ofta nattmål första tiden, ibland upp till 6 månaders ålder, och då är det väldigt bekvämt att ha barnet nära. 

De flesta föräldrar och speciellt alla mammor har en nedärvd beskyddarinstinkt och att ha det lilla barnet sovandes i annat rum är inte ens tänkbart. Mammor som ammar kan också tycka det är skönt att ligga i sängen och amma både på natten och första morgonmålet. Detta är ingenting som BVC eller forskningen rekommenderar eftersom sedan urminnes tider så har barn dött av att föräldrarna har legat ihjäl barnet. Rädslan finns kvar fortfarande trots att förhållandena när föräldrar låg ihjäl sina barn hände i fattigdom och stor trångboddhet. Det var inte dagens 1,80 madrasser som föräldrarna sov i med barnen vid sidan om.

Många föräldrar har idag en spjälsäng på rummet och lyfter sen över babyn när den vaknar. Det finns också vaggor som man kan vagga barnen till sömns med eller spjälsängar med inbyggd svikt för vaggning. Det lilla barnet kan ligga i spjälsängens övre läge tills cirka 6 månader eller tills barnet kan sitta upp, då väljer man det nedre läget. Man kan också ta bort hela väggen på sängen och ställa den mot dubbelsängen så att barnen kan krypa upp till föräldrarna när det vaknar. Vilken spjälsäng man har kan avgöra hur länge barn sover i en spjälsäng. Viktigast för spädbarnet är att få mycket kroppskontakt, kärlek och att sovrummet erbjuder en skön miljö med bra luft och att sängplatsen är komfortabel och känns trygg.

Till vilken ålder sover barn i spjälsäng?

Vilken säng är bäst att sova i för barn

En av anledningarna till att forskningen rekommenderar att barnen skall flytta in i eget rum tidigt är att barnen tycks få mer sömntid när de ligger själva. Kanske föräldrarna stör barnet när dom lägger sig, tänder en lampa, småpratar eller läser. Många vuxna snarkar också högt och även om barnen vänjer sig så kan det störa sömnen. 

Det är också enklare att flytta en 1 åring till eget rum än en 3 åring som är van att sova hos mamma och pappa. När barnet skall flytta över så kan man göra det successivt. Barnet kan till att börja med vila på eftermiddagen i sitt rum. Man kan göra sängplatsen mysig och välja lampa och bilder på väggen tillsammans. Barnen skall också ha med sig sina lakan, sin kudde och samma gosedjur som dom hade i föräldrarnas rum. Barnet behöver också att rutinerna ser likadana ut som tidigare med tandborstning, sång och saga.

Barn kan tidigt sova i en juniorsäng eller en “växa säng” Madrassen skall vara medelfast och inte för mjuk så att barnet får stöd för sin växande kropp. Om du är rädd för att barnet skall trilla ur och slå sig, så palla upp med kuddar på golvet. Det äldre barnet får såklart sova överst i våningssängen.

Om du har en barnvakt så är det en fördel och tryggt för barnet om barnvakten sover i närheten av barnet, så att barnet vet att det finns någon som kan hjälpa till om man drömt en mardröm eller behöver gå upp och kissa.

När barn flyttar in i eget rum med egen säng – så får det ta sin tid. Barnet måste vänja sig vid hur rummet ser ut i nattbelysning, hur det låter i rummet och hur det känns att sova utan att någon annan andas i närheten. Barnet kan kräva extra uppmärksamhet vid läggdags i början. Låt barnet komma in till er om det vaknar, har drömt och är rädd på natten.

Hitta barnvakt idag

A och O är att barnet får vänja sig i lugn och ro och kan känna sig trygg i sin egna säng i rummet.

tag