background-shape

När får barn tänder?

・ Barns utveckling
tag
I den tidiga utvecklingen hos ett barn är att få tänder en av dom stora milstolparna. När får barn sina första tänder, och hur blir det så smärtfritt som möjligt?
när får barn tänder

Mycket händer under ett barns första år. Att få tänder är en av de stora milstolparna under den tidiga utvecklingen. Många föräldrar undrar när deras barn kommer få sina första tänder, och har också funderingar kring vad de borde göra när det händer för att det ska gå så smärtfritt som möjligt. Här kommer du att få svar på de flesta saker du som förälder kanske undrar över vad gäller just tänder.

Hitta barnvakt idag

När kommer mjölktänderna?

Vi människor har två olika slags tänder. När vi är små får vi mjölktänder som vi senare tappar för att få permanenta tänder. Mjölktänderna är ofta vitare och framförallt mindre än de permanenta tänderna. 

När det gäller tänder så finns anlagen för både mjölktänder och för de permanenta tänderna redan när barnet föds. Anlagen ligger i käkbenet och de första mjölktänderna brukar titta fram när barnet är mellan sex och åtta månader. För vissa barn kommer tänderna tidigare och hos andra barn kommer de senare. Det kan alltså bli så att just ditt barn får sina första tänder vid fem månaders ålder på samma sätt som barnet kan få sina tänder vid nio månaders ålder.

Totalt får ett barn 20 mjölktänder varav 10 är i överkäken och 10 i underkäken. Det vanligaste är att det är framtänderna som kommer först. De första hörntänderna brukar komma när barnet är runt 1,5 år gammalt. 

Om barnet har ont när tänderna kommer

Det är inte ovanligt att man som vuxen kan ana att det är tänder på gång om barnet blir gnälligare än vanligt. En orsak till att barn blir på sämre humör när de ska få tänder är att tandköttet kan börja klia och ömma. Du kommer med största sannolikhet också märka att det är tänder på ingång när ditt barn börjar dregla mer. Det beror helt enkelt på att salivproduktionen blir stimulerad. 

Om ditt barn uppvisar tecken på att det är obehagligt när hen ska få tänder kan du göra ett par saker för att lindra besvären. Den kliande känslan som kan uppstå i tandköttet tycker många barn lindras om de får en lätt massage i munnen och av tandköttet. Massagen kan du exempelvis ge genom att borsta med en mjuk tandborste, eller också kan du ge barnet en bitring som hen själv kan tugga på när det kliar. 

Vissa barn får feber när de ska få tänder. Om du misstänker att det är tänderna som spökar och ditt barn har feber kan du oftast vara helt lugn. Om febern däremot blir väldigt hög ska du ta kontakt med sjukvården så att de kan säkerställa att det inte är någon annan bakomliggande faktor som ger upphov till febern.

När lossnar mjölktänderna?

Det första tecknet på att mjölktänderna håller på att lossna är att de blir lösa och går att vicka på. Det brukar hända när ett barn är runt 5–7 år. Det vanligaste är att tänderna i underkäken är de som lossnar först. När en tand har lossnat kommer den permanenta tanden så småningom växa fram. Samtidigt som den gör det så dör de rötter som mjölktanden hade.

Det är inte helt ovanligt att den permanenta tanden börjar växa fram innan mjölktanden har lossnat. Därför kan barn ha “dubbla uppsättningar” tänder på samma plats i munnen ett kortare tag. Det är alltså ingenting konstigt och därmed inte heller något du som vuxen behöver oroa dig över.

Att bidra till en god tandhälsa

När de permanenta tänderna kommer har de en yta som inte är helt färdigutvecklad. Det gör att de är sårbara och snabbare kan drabbas av kariesangrepp. Du ska därför se till att få in en rutin där du och ditt barn borstar tänderna två gånger om dagen så fort du ser de nya tänderna. Det bästa är att införa denna rutin redan när första mjölktanden kommer så slipper ni bråka om det senare. Du behöver vara speciellt noga när du borstar hörntänderna eftersom det är de som vi använder när vi tuggar och äter. Det innebär att de tänderna blir utsatta för ett hårdare angrepp än exempelvis framtänderna.

Gå på regelbundna besök hos tandläkaren

Alla barn blir kallade till tandläkaren med jämna mellanrum och när ditt barn får en kallelse är det viktigt att du ser till att barnet också går dit. Väl hos tandläkaren kommer hen undersöka om barnet har fått alla tänder, men också se på hur tänderna mår och om de växer som de ska. 

Om du som vuxen har frågor om hur du ska hjälpa ditt barn att ta hand om sina tänder kan du ställa sådana frågor till tandläkaren. Tandläkaren kan bland annat ge tips på hur ni får tandborstningen att bli en naturlig del av vardagen och även informera om några andra åtgärder behövs. Växer barnets tänder snett är det exempelvis tandläkaren som tar beslut om ifall en tandställning är nödvändig eller om det kommer jämna ut sig med tiden.

Problem som kan uppstå med de permanenta tänderna

När ditt barn har blivit 13 år har de permanenta tänderna med största sannolikhet ersatt mjölktänderna. Växlingen kan även inträffa redan när barnet är nio år, men det är fullt normalt att det sker först när barnet nått tidig tonår. 

När barnet växer är det viktigt att hen får göra regelbundna besök hos tandläkaren. För många går växlingen smärtfritt, medan det hos vissa individer kan inträffa att hörntänderna växer fel och börjar trycka på resten av tandraden. En tandläkare kan åtgärda sådant på ett bra sätt så att ditt barn inte får problem med tänderna i vuxen ålder.

Vissa barn får inte alla tänder

En sak som kan vara bra att veta är att alla barn inte får alla permanenta tänder. Enligt vårdupplysningen är det ett av tio barn som inte utvecklar alla permanenta tänder. I sådana fall kommer tandläkaren göra en bedömning av vilka insatser och åtgärder som är nödvändiga. Att sakna en tand har i sig ingen större betydelse, men om det påverkar tuggförmågan måste man korrigera felet på något sätt. Ta därför kontakt med barnets tandläkare om ditt barn inte får alla sina permanenta tänder, så att ni kan få en bedömning på vad som är nödvändigt att göra.


Läs gärna mer om barns utveckling här