När räknas man som höggravid?

20/4/2021
en kvinna som räknas som höggravid

Höggravid är en term som används för att beskriva en viss del av graviditeten. Det vanligaste svaret på frågan om när man är höggravid är att det är under den sista månaden av graviditeten. Det är när graviditeten går in i sin sista fas, alltså från vecka 35 eller 36. Ett annat sätt att definiera termen höggravid är att det är den del av graviditeten då man inte längre försöker stoppa förlossningen, om värkarna skulle komma. Man är helt enkelt redo att föda barn när man är höggravid.

Det finns olika svar på när man är höggravid

Det är inte alla språk som ens har en motsvarighet till begreppet höggravid. På engelska säger man bara sen graviditet. Man talar också om den tredje trimestern, alltså den sista tremånadersperioden av graviditeten, som börjar vecka 29. I Sverige säger man ibland att man är höggravid från och med början på den tredje trimestern, alltså flera veckor tidigare än vecka 35. Höggravid är alltså inte en medicinsk term med en fast definition. Det är därför du kan få höra olika svar på frågan om när man räknas som höggravid, utan att något av dem kan anses vara det rätta.

Är man inte höggravid om man föder barn tidigt?

Det faktum att barn ibland föds tidigare än vecka 35 innebär att vissa kvinnor inte hinner bli höggravida innan de föder. Det visar på problemet med begreppet och det är egentligen bättre att låta en gravid kvinna avgöra själv om hon är höggravid eller inte. Alla graviditeter är ju olika!

Om man är höggravid eller inte handlar alltså först och främst om den egna kroppen och inte om ett visst datum som är samma för alla. Vissa blir helt enkelt höggravida tidigare än andra. För den som känner och kallar sig för höggravid handlar det ofta om att kroppen upplevs som otymplig och att man känner sig redo att föda precis närsomhelst. Ganska många får den känslan långt innan de sedan föder sitt barn. Andra hinner inte få den överhuvudtaget. Kvinnor är alltså höggravida olika länge.

Vad ska man tänka på som höggravid?

Som höggravid bör du framförallt tänka på att din kropp inte orkar allt som du tidigare kunnat göra. Du kanske har haft en idé om att vara aktiv fram till förlossningen, men det viktiga är att lyssna på sin kropp och att anpassa sin aktivitetsnivå till vad du faktiskt klarar. Du kanske känner dig främmande i din egna kropp, men det är helt okej och alla hanterar det olika, Metro mode listar några saker som är viktiga att tänka på. När man är höggravid är det hög tid att fokusera på vila och på sig själv. Om du har något projekt du vill hinna avsluta innan du får barn och som inte är för ansträngande kan det vara en idé att prioritera det.

Eftersom du har rätt att ta ut föräldrapenning kan det vara en bra idé att pausa yrkeslivet och gå in för att ta det så lugnt som möjligt. När du räknas som höggravid ska du heller inte befinna dig för långt från den plats där du vill föda barnet. Det kan också vara dags att packa din förlossningsväska, som innehåller saker den nyfödda behöver, och sådant som du vill ha med dig till förlossningen.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: